PROJEKT VRIJEDAN POLA MILIJARDE KUNA: potpisan Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti

28.12.2021. 17:49 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: Grad Rijeka

Ovaj projekt predstavlja ulaganje u budućnost Rijeke, kao pametnog, zelenog i čistog grada prilagođenog potrebama svih građana, naglasio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Izvođači su kompanije iz Kine

U Svečanoj dvorani Palače šećera potpisan je Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti, u sklopu 1,76 milijardi kuna vrijednog projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja CHINA ENERGY ENGINEERING GROUP JIANGSU POWER DESIGN INSTITUTE Co. Ltd. i SUMEC COMPLETE EQUIPMENT AND ENGINEERING Co. Ltd. Vrijednost ugovora iznosi 522 milijuna kuna bez PDV-a (653 milijuna s PDV-om), a rok za njegovo izvršenje je maksimalno 1520 dana.

Europska unija pokriva 71 posto troškova 

„Ovaj projekt predstavlja ulaganje u budućnost Rijeke, kao pametnog, zelenog i čistog grada prilagođenog potrebama svih građana. Dugoročno, ovaj je projekt garancija čistog mora i čistih plaža u samom srcu Rijeke što ima iznimnu važnost u svjetlu stalnog turističkog rasta Rijeke. Još važnija od toga je činjenica da će, zahvaljujući ovom projektu, naši unuci i dalje moći piti visokokvalitetnu i u cijeloj Hrvatskoj poznatu, riječku vodu iz špine”, naglasio je gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović i dodao kako je Rijeka u Hrvatskoj predvodnik u korištenju pametnih tehnologija, po uvođenju zelenih oblika mikromobilnosti, ali i po povlačenju sredstava iz EU fondova.
Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je istaknuo kako za projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ 71,33 posto troškova pokriva Europska unija, dok preostali dio iznosa pokrivaju Republika Hrvatska putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, te Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija, što detaljno govori o kojem se obimu i složenosti projekta radi.

Kapacitet pročišćavanja za 200 tisuća stanovnika

„Ovakvi građevinski pothvati od nemjerljive su važnosti ne samo za područje na kojem će se izvoditi radovi, nego i za reputaciju Hrvatske kao države koja brine o kvaliteti života svojih stanovnika, slijedi najnovije trendove u očuvanju okoliša te ostavlja čisto more u nasljeđe budućim generacijama”, izjavio je ministar Ćorić.

Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rijeka imat će kapacitet pročišćavanja za opterećenje od 200.000 ekvivalent stanovnika i maksimalni protok od 1.000 litara u sekundi. Bit će drugog stupnja pročišćavanja za biološku liniju obrade otpadnih voda, sa stanicom za prihvat sadržaja septičkih jama, anaerobnom digestijom, dehidracijom otpadnog mulja i termalnim sušenjem mulja. Otpadne vode biološki će se obraditi prije njihova ispuštanja u more, a mulj će se obraditi i sušiti do sadržaja od minimalno 90% suhe tvari. Predviđeno je da svi dijelovi uređaja budu u zatvorenim objektima, a izgradit će se na Delti, u blizini postojećeg uređaja, na desnoj obali Rječine.

U rangu s europskim metropolama 

„Ovo je veliki korak u realizaciji jednog od najvećih vodno-komunalnih projekata u Hrvatskoj. Pozdravljamo početak uspješne suradnje s odabranim izvođačem te s nestrpljenjem očekujemo radove koji će osigurati višu razinu pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim standardima i time bolju zaštitu okoliša na našem području. Drugim riječima izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, grad Rijeku stavlja u isti rang s najvećim europskim metropolama kada je u pitanju pročišćavanje otpadnih voda”, rekao je, direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

 

Kineski veleposlanik: Ponosni smo što odabrane kompanije iz Kine kao izvođači

Na važnost ovoga projekta u svjetlu nastavka suradnje dviju zemalja, Hrvatske i Kine, osvrnuo se i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Narodne Republike Kine.

„Ponosni smo što su upravo kompanije iz Kine odabrane kao izvođači projekta koji je od iznimne važnosti za lokalno stanovništvo, posebice sa aspekta zdravlja i zaštite okoliša. Ovo je nastavak uspješne suradnje naših dviju zemalja, Hrvatske i Kine, te se radujem novim projektima u budućnosti”, istaknuo je Nj. E. g. Qianjin Qi, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Narodne Republike Kine.
Radovi obuhvaćeni Ugovorom uključuju projektiranje, ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti, nabavu, izgradnju, dovršenje, testove po dovršetku, puštanje u rad, pokusni rad, tehnički pregled, obuku osoblja Naručitelja, ishođenje uporabne dozvole, dokazivanje jamčenih operativnih troškova za UPOV Rijeka tijekom pokusnog rada te sve vezane poslove uključivo pripremne terenske radove i otklanjanje nedostataka tijekom razdoblja odgovornosti za nedostatke.

 

EU daje 1,25 milijardi kuna

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijedan je 1, 76 milijardi kuna (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do 1,25 milijardi kuna (bez PDV-a), što čini 71,33 % troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija”za razdoblje 2014.-2020.
Preostali dio vrijednosti projekta u visini od 505 milijuna kuna, odnosno 28,67%, osigurat će se iz nacionalnih sredstava za sufinanciranje troškova projekta. Pri tom Republika Hrvatska putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode osiguravaju isti iznos novčanih sredstava, svaki po 185,1 milijun kuna. Preostalih 134 milijuna kuna nacionalnih sredstava osigurat će KD Vodovod i kanalizacija putem dugoročnog financijskog kredita.

 

 

 

Povezane objave

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Otvorenjem izložbe radova učenika riječkih osnovnih škola na postamentima na Korzu, obilježen je Svjetski dan nepušenja.Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine, prema odluci Svjetske Zdravstvene organizacije, pod motom...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Pin It on Pinterest