Probijena druga cijev tunela Učka, puštanje u promet najavljeno za ljeto sljedeće godine

Foto: Grad Rijeka, PGŽ

Prigodnom svečanosti obilježeno je probijanje druge cijevi tunela Učka, investicije vrijedne 200 milijuna eura koja će doprinijeti još boljoj povezanosti Primorsko-goranske i Istarske županije.

Druga cijev tunela Učka, duga 5.630 metara, trebala bi biti puštena u promet sredinom sljedeće godine, a prema riječima predsjednika Uprave Bina Istre Darija Silića ovaj projekt rezultat je suradnje institucija i pojedinaca, a svi predviđeni radovi do sada su izvedeni u planiranom roku i unutar dogovorene cijene.

Svečanosti su među ostalima nazočili i predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji nekolicine svojih ministara, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, istarski župan Boris Miletić i riječki gradonačelnik Marko Filipović.
Premijer Plenković najavio je da će druga cijev tunela u potpunoj funkciji biti prije početka turističke sezone 2024. godine.

„Sama gradnja započela je krajem 2020. i ovo je sjajna poruka učinkovitosti građevinskog sektora, odličnog partnerstva brojnih izvođača koji su radili na ovom projektu. Ovaj projekt koji će biti kompletiran dupliranjem vijadukata na Mirni i Limskom kanalu, realizacijom ovih nešto više od 10 kilometara od Učke prema Matuljima, označit će kraj svih velikih cestovnih infrastrukturnih projekta kada je riječ o ovom dijelu Hrvatske. Prošlog smo tjedna donijeli odluku i o nastavku krupnih cestovnih infrastrukturnih zahvata, između ostalog i dugo očekivanu dionicu autoceste od Križišća do Žute lokve”, rekao je premijer.

Nakon probijanja druge cijevi, slijedi opremanje tunela Učka najsuvremenijom opremom za protupožarnu zaštitu, ventilaciju i upravljanje prometom, što bi trebalo biti završeno tijekom iduće godine.

Ovaj veliki zahvat uključuje radove i na istarskoj i na kvarnerskoj strani. U gradnji su vijadukti iznad rijeke Mirne i Limske drage te izgradnja punog profila autoceste od Matulja do tunela Učka. Od ljeta 2025. trebao bi biti potpuno dovršen Istarski ipsilon, a Istra bolje povezana s Primorsko-goranskom županijom i ostatkom Hrvatske.

„Unutar samog tunela izgrađena su i 24 poprečna tunela, 12 pješačkih i 12 za vozila. Na ovom je projektu sudjelovalo 400 radnika, a prilikom izgradnje korištene su najmodernije tehnike građenja, pojedine i po prvi puta u Hrvatskoj, a koje se tiču tunelogradnje. Prilikom probijanja tunela korišteno je 1000 tona eksploziva, ugrađeno je 3000 tona čelika, iskopano je 1,3 tona materijala“, rekao je Silić i zahvalio svima koji su sudjelovali u radovima na ovom velikom projektu.

Na svečanosti probijanja tunela ujedno je obilježen i službeni početak radova na izgradnji punog profila autocesta od izlaza iz tunela na kvarnerskoj strani do Matulja, investicije također vrijedne 200 milijuna eura.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest