Probijena druga cijev tunela Učka, puštanje u promet najavljeno za ljeto sljedeće godine

18.09.2023. 13:43 | Novosti, Regija, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka, PGŽ

Prigodnom svečanosti obilježeno je probijanje druge cijevi tunela Učka, investicije vrijedne 200 milijuna eura koja će doprinijeti još boljoj povezanosti Primorsko-goranske i Istarske županije.

Druga cijev tunela Učka, duga 5.630 metara, trebala bi biti puštena u promet sredinom sljedeće godine, a prema riječima predsjednika Uprave Bina Istre Darija Silića ovaj projekt rezultat je suradnje institucija i pojedinaca, a svi predviđeni radovi do sada su izvedeni u planiranom roku i unutar dogovorene cijene.

Svečanosti su među ostalima nazočili i predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji nekolicine svojih ministara, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, istarski župan Boris Miletić i riječki gradonačelnik Marko Filipović.
Premijer Plenković najavio je da će druga cijev tunela u potpunoj funkciji biti prije početka turističke sezone 2024. godine.

„Sama gradnja započela je krajem 2020. i ovo je sjajna poruka učinkovitosti građevinskog sektora, odličnog partnerstva brojnih izvođača koji su radili na ovom projektu. Ovaj projekt koji će biti kompletiran dupliranjem vijadukata na Mirni i Limskom kanalu, realizacijom ovih nešto više od 10 kilometara od Učke prema Matuljima, označit će kraj svih velikih cestovnih infrastrukturnih projekta kada je riječ o ovom dijelu Hrvatske. Prošlog smo tjedna donijeli odluku i o nastavku krupnih cestovnih infrastrukturnih zahvata, između ostalog i dugo očekivanu dionicu autoceste od Križišća do Žute lokve”, rekao je premijer.

Nakon probijanja druge cijevi, slijedi opremanje tunela Učka najsuvremenijom opremom za protupožarnu zaštitu, ventilaciju i upravljanje prometom, što bi trebalo biti završeno tijekom iduće godine.

Ovaj veliki zahvat uključuje radove i na istarskoj i na kvarnerskoj strani. U gradnji su vijadukti iznad rijeke Mirne i Limske drage te izgradnja punog profila autoceste od Matulja do tunela Učka. Od ljeta 2025. trebao bi biti potpuno dovršen Istarski ipsilon, a Istra bolje povezana s Primorsko-goranskom županijom i ostatkom Hrvatske.

„Unutar samog tunela izgrađena su i 24 poprečna tunela, 12 pješačkih i 12 za vozila. Na ovom je projektu sudjelovalo 400 radnika, a prilikom izgradnje korištene su najmodernije tehnike građenja, pojedine i po prvi puta u Hrvatskoj, a koje se tiču tunelogradnje. Prilikom probijanja tunela korišteno je 1000 tona eksploziva, ugrađeno je 3000 tona čelika, iskopano je 1,3 tona materijala“, rekao je Silić i zahvalio svima koji su sudjelovali u radovima na ovom velikom projektu.

Na svečanosti probijanja tunela ujedno je obilježen i službeni početak radova na izgradnji punog profila autocesta od izlaza iz tunela na kvarnerskoj strani do Matulja, investicije također vrijedne 200 milijuna eura.

Najčitanije

Povezane objave

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Ovoga su tjedna počeli radovi na uređenju dječjeg igrališta Kosovo u Opatiji. Igralište će biti potpuno rekonstruirano, bit će napravljena podloga u skladu sa sigurnosnim standardima za uporabu, postavljena multifunkcionalna sprava za igru i ljuljačka s...

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

ČETVRTAK, 28. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Željko Olujić (1969) DRENOVA, 14.30Branko Magaš (1955) CERNIK-ČAVLE, 15.00Ksenija Broznić (1935) JELENJE, 15.00Šimun Majer (1935) LIČ, 16.00Spomenka Milošević (1951) PETAK, 29. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Božica Pilepić...

Pin It on Pinterest