PRIJEM ZA UGLEDNOG GOSTA: Austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich u nastupnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci

17.09.2021. 12:54 | Regija, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: PGŽ

Zajednička povijest stvorila je mnoge kulturološke i gospodarske poveznice, zaključio je veleposlanik Wuketich na prijemu

Predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke održali su zajednički prijem za austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj Nj.E. Josefa Markusa Wuketicha u sjedištu Primorsko-goranske županije.
Veleposlanika Wuketicha, u čijoj su pratnji na prijemu sudjelovali Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu i Georg Gavrilović ml., počasni konzul u Rijeci, primio je župan Zlatko Komadina, dok mu je u ime Grada Rijeke dobrodošlicu zaželjela zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Željeznički koridor prema Beču

Župan Komadina i zamjenica Krpan istaknuli su tradicionalno dobre odnose Austrije i Hrvatske koji su vidljivi kroz značajnu robno-gospodarsku razmjenu, kulturnu suradnju i turističke boravke. Predstavljajući profil Primorsko-goranske županije, župan je govorio o velikim ulaganjima Republike Hrvatske u lučku i prometnu infrastrukturu u gradu i županiji te je izrazio nadu da će se nakon rješavanja teretnog, pažnja posvetiti i putničkom prometu, naglasivši važnost da se pojačaju aktivnosti vezane uz željeznički koridor 5A prema Beču.

Austrija među najvećim ulagačima u hrvatsko gospodarstvo

Zahvalivši domaćinima na prijemu, veleposlanik se osvrnuo na činjenicu da je Republika Austrija među najvećim ulagačima u hrvatsko gospodarstvo, a gotovo 800 austrijskih tvrtki zapošljava oko 35.000 ljudi u Republici Hrvatskoj. Govoreći o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, osvrnuo se na dugogodišnju uspješnu suradnju u kulturi, izdvojivši nekoliko programa Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a pogotovo izložbu “Nepoznati Klimt”.
Jana Sertić, pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, na prijemu je izdvojila je recentna ulaganja u komunalnu infrastrukturu i poduzetničke zone, kulturni, zdravstveni i, uskoro, nautički turizam te je istaknula rastući sektor IT industrije. Također se osvrnula na gospodarski profil Rijeke u kojem dominira tzv. plava industrija, odnosno prateće djelatnosti vezane uz lučki i pomorski promet.

Veleposlanik Wuketich: Gradišćanski Hrvati most između naših zemalja

Mladen Brajan, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, osvrnuo se na mogućnosti suradnje između Primorsko-goranske županije i Republike Austrije istaknuvši aktivnosti u zdravstvenom turizmu koji je okrupnjen kroz multidisciplinarni Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, ali i potencijal drvne industrije Gorskog kotara te napore da se proizvodnja sirovina nadogradi proizvodnjom finalnog proizvoda koji donosi i najveći profit.
“Zajednička povijest stvorila je mnoge kulturološke i gospodarske poveznice, a Gradišćanski Hrvati su most između naših zemalja”, zaključio je veleposlanik Wuketich, čije riječi prenosi Primorsko-goranska županija na svojim internetskim stranicama.

 

 

 

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

PONEDJELJAK, 23. svibnja ZAMET, 14.00Iva Milardović (1942) DRENOVA, 15.00Zlatko Neralić (1965) SRIJEDA, 25. svibnja KOZALA, 11.00Dušan Kljenak (1956) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka.    

Oftalmolozi iz Saudijske Arabije u posjetu JGL-u

Oftalmolozi iz Saudijske Arabije u posjetu JGL-u

U JGL-u su ugostili grupu oftalmologa iz Kraljevine Saudijske Arabije u okviru, kako je objašnjeno," strateškog smjera internacionalizacije i daljnjeg širenja poslovanja na globalnim tržištima". Posjet je uključio obilazak sterilnih proizvodnih pogona...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (152)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (152)

SUBOTA, 21. svibnja DRENOVA, 13.00Aleksandar Gabrić (1937) PONEDJELJAK, 23. svibnja DRENOVA, 15.00Zlatko Neralić (1965) SRIJEDA, 25. svibnja KOZALA, 11.00Dušan Kljenak (1956) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest