Prijem u povodu Međunarodnog ženskog šahovskog turnira „Cvijet Mediterana 2023.“

08.03.2023. 19:29 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka, PGŽ

U organizaciji Šahovskog kluba Draga, u Rijeci se od 4. do 12. ožujka održava 23. Međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana 2023.“ na kojem sudjeluju šahistice iz pet europskih zemalja.

Povodom promocije turnira i predstavljanja igračica, ispred Salona Grada Rijeke postavljena je velika šahovska ploča na kojoj je simbolično povučen prvi potez, a također je u Salonu Grada Rijeke održan i prijem za sudionice turnira. Prijemu su prisustvovali, među ostalima, riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica predsjednika Europske šahovske federacije (ECU) i direktorica Svjetske šahovske federacije (FIDE) Dana Reizniece-Ozola, potpredsjednik Europske šahovske federacije i glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković, sudionice turnira Evgeniya Doluhanova, velemajstorica iz Ukrajine, i Mirjana Medić, velemajstorica iz Hrvatske, te direktor turnira i v. d. izbornika ženske šahovske reprezentacije Hrvatske Ivan Mandekić.

„Ovaj turnir prilika je da natjecateljice pokažu svoje vještine, ali s obzirom da se ovaj turnir tradicionalno održava u tjednu kada obilježavamo Međunarodni dan žena, prilika je to i za slavljenje ženskog sporta i promicanje jednakosti spolova u svijetu šaha. Cvijet Mediterana na najbolji način pokazuje kako je šah sport u kojem se prijateljstvo, poštovanje i fair play cijene jednako koliko i pobjeda“, rekao je gradonačelnik Filipović i poželio uspješno natjecanje svim sudionicama. 

Direktor turnira Ivica Mandekić zahvalio je Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskom šahovskom savezu na dugogodišnjoj potpori turniru. „Nakon 22 uspješne godine mislim da Rijeke, ali i cijela naša županija mogu biti ponosni na ovaj turnir koji doprinosi i promociji našeg kraja u svijetu“, rekao je Mandekić.

Simboličnu prvu partiju ispred Salona odigrali su gradonačelnik Marko Filipović i Dana Reizniece-Ozola kojima se pridružio i mladi i uspješni riječki šahist Erik Golubović protiv Sonje Šišić i Alojzija Jankovića.

Ove godine na turniru sudjeluju natjecateljice iz Ukrajine, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a održavanjem natjecanja u tjednu kada se obilježava Međunarodni dan žena, želi se potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito.

Natjecanje se održava u prostorijama Šahovskog doma Rijeka, a može se pratiti i on line putem web stranice Cvijet Mediterana.

Najčitanije

Povezane objave

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Na području Ljubavne cestice u Crikvenici u idućih 15-ak dana provoditi će se radovi na sanaciji opožarenih površina.Radove će izvoditi Hrvatske šume, Šumarija Crikvenica, te će se u sklopu njih uklanjati izgorena stabla na području koje je stradalo...

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Opatijska je publika sinoć imala priliku uživo osjetiti izuzetnu atmosferu harlemske crnačke kršćanske glazbe u domu kulture, centru Gervais. Festival Opatija je u Opatiju doveo najbolje i najpoznatije pjevače američkog gospela Harlem Gospel Choir.Harlem...

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

PONEDJELJAK, 11. PROSINCA 2023. ZAMET, 13.30Davor Stojković (1956) TRSAT, 14.30Borislav Čop (1932) KOZALA, 13.30Ksenija Žunić (1933) LOVRAN, 14.00Rosana Mihalić  KLANA, 14.00Josip Brmalj  CERNIK-ČAVLE, 14.00Ivka Dragojević  MILOHNIĆ, 14.00Ana Petrović...

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

Danas, u nedjelju, 10. prosinca, u 17 sati ispred crkve u Sv. Barbari bit će upaljena druga adventska svijeća. Iz Općine Kostrena pozivaju sve da im se pridruže.Druga adventska svijeća naziva se još i Betlehemska, u spomen na put Josipa i Marije prema...

Pin It on Pinterest