Prijem u povodu Međunarodnog ženskog šahovskog turnira „Cvijet Mediterana 2023.“

08.03.2023. 19:29 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka, PGŽ

U organizaciji Šahovskog kluba Draga, u Rijeci se od 4. do 12. ožujka održava 23. Međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana 2023.“ na kojem sudjeluju šahistice iz pet europskih zemalja.

Povodom promocije turnira i predstavljanja igračica, ispred Salona Grada Rijeke postavljena je velika šahovska ploča na kojoj je simbolično povučen prvi potez, a također je u Salonu Grada Rijeke održan i prijem za sudionice turnira. Prijemu su prisustvovali, među ostalima, riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica predsjednika Europske šahovske federacije (ECU) i direktorica Svjetske šahovske federacije (FIDE) Dana Reizniece-Ozola, potpredsjednik Europske šahovske federacije i glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković, sudionice turnira Evgeniya Doluhanova, velemajstorica iz Ukrajine, i Mirjana Medić, velemajstorica iz Hrvatske, te direktor turnira i v. d. izbornika ženske šahovske reprezentacije Hrvatske Ivan Mandekić.

„Ovaj turnir prilika je da natjecateljice pokažu svoje vještine, ali s obzirom da se ovaj turnir tradicionalno održava u tjednu kada obilježavamo Međunarodni dan žena, prilika je to i za slavljenje ženskog sporta i promicanje jednakosti spolova u svijetu šaha. Cvijet Mediterana na najbolji način pokazuje kako je šah sport u kojem se prijateljstvo, poštovanje i fair play cijene jednako koliko i pobjeda“, rekao je gradonačelnik Filipović i poželio uspješno natjecanje svim sudionicama. 

Direktor turnira Ivica Mandekić zahvalio je Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskom šahovskom savezu na dugogodišnjoj potpori turniru. „Nakon 22 uspješne godine mislim da Rijeke, ali i cijela naša županija mogu biti ponosni na ovaj turnir koji doprinosi i promociji našeg kraja u svijetu“, rekao je Mandekić.

Simboličnu prvu partiju ispred Salona odigrali su gradonačelnik Marko Filipović i Dana Reizniece-Ozola kojima se pridružio i mladi i uspješni riječki šahist Erik Golubović protiv Sonje Šišić i Alojzija Jankovića.

Ove godine na turniru sudjeluju natjecateljice iz Ukrajine, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a održavanjem natjecanja u tjednu kada se obilježava Međunarodni dan žena, želi se potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito.

Natjecanje se održava u prostorijama Šahovskog doma Rijeka, a može se pratiti i on line putem web stranice Cvijet Mediterana.

COVID-19 RH

Posljednja izmjena: Loading...
Novooboljeli0
Broj umrlih0
Aktivni slučajevi0

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

PONEDJELJAK, 27. OŽUJKA 2023. ZAMET, 12.30Mladen Srdoč (1943) DRENOVA, 14.30Boris Šimičević (1964) RUKAVAC, 14.00Jožica Ivanić (1954) BARBAT, 16.00Tomislav Debelić (1937) SRIJEDA, 29. OŽUJKA  KOZALA, 14.30Dorotea...

Pin It on Pinterest