PRESUDA VIJEĆA SUTKINJE IKE ŠARIĆ: dvoje bivših direktora propale riječke tvrtke Dira – gradnja ukupno četiri i pol godine zatvora, moraju u proračun uplatiti 8,8 milijuna kuna

26.09.2022. 17:08 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin, Grad Poreč

Objavom presude, u riječkom Županijskom sudu završen je danas sudski proces Lucijanu Diracci (73) i Vesni Gašparini (53), bivšim čelnim ljudima propale riječke tvrtke Dira – gradnja, optuženima da su financijskim malverzijama na štetu poduzeća pribavili protupravnu korist od oko 8,8 milijuna kuna.
– Krivi su! – objavila je danas u podne sutkinja Ika Šarić, predsjednica sudskog vijeća, obznanjujući kako se Diracca osuđuje na dvije i pol godine zatvora, a Gašparini na dvije godine zatvora, zbog kaznenog djela – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sudsko vijeće je odredilo i da inkriminirana korist od 8,8 milijuna kuna postaje imovina Republike Hrvatske, te da je Diracca dužan uplatiti u državni proračun oko 6,8 milijuna kuna, a Gašparini dva milijuna kuna, nakon što presuda postane pravomoćna. Oboje su dužni platiti po tri tisuće kuna na ime troškova postupka, solidarno još oko 25 tisuća kuna, a Diracca još oko šest tisuća kuna na ime vještačenja.

Na današnjoj objavi presude nije se pojavio nitko od njih dvoje (branili su se sa slobode), ali to nisu bili ni obavezni. Diracci i Gašparini sudilo se u ponovljenom suđenju, nakon što je prvu presudu riječkog suda ukinuo Vrhovni sud i slučaj vratio na ponovno suđenje. Ni ova presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe. 

Pozajmice od pet milijuna kuna, Diracca sklapao ugovore sam sa sobom

Inkriminacije datiraju od 2004. do kraja 2010. godine; Lucijan Diracca je sjedio na optuženičkoj klupi kao osnivač i član uprave – direktor Dira – gradnje, a Vesna Gašparini kao član uprave – direktorica te tvrtke. Prva točka optužnice riječkog Županijskog državnog odvjetništva teretila ih je da je Diracca u svoje ime te za svoj i račun Gašparini sklapao s Dira – gradnjom ugovore o zajmovima u kojima je on zajmoprimac, a firma zajmodavac. Gašparini je takve ugovore koje je Diracca sklapao sam sa sobom – protivno zakonu, bez potrebne ovlasti samog poduzeća – ovjeravala svojim potpisom i pečatom Dira – gradnje i odobravala isplate, bez da su za pozajmice ugovoreni instrumenti osiguranja povrata. Iako je tijekom 2004. godine Diracci tako isplaćeno oko 829 tisuća kuna, a pozajmice nisu vraćene, Gašparini je nastavila ovjeravati ugovore o zajmu koje je Diracca sklapao sam sa sobom.
Tako su u 2005. godini sklopljena 23 sporna ugovora, u 2006. godini 36, u 2007. godini 32 i u 2008. godini 20 ugovora, odnosno ukupno 111 ugovora. Tijekom tih godina je – za oboje – s računa Dira – gradnje na tekući račun Diracce ili putem gotovinskih isplata isplaćeno ukupno oko pet milijuna kuna. Diracca nije platio dio ugovorenih kamata u iznosu od oko 306 tisuća kuna, pa je Dira – gradnja tako oštećena ukupno za oko 5,3 milijuna kuna. Diracca je krajem prosinca 2010. godine donio odluku o otpisu pozajmica u iznosu od oko 2,5 milijuna kuna “zbog zastare”.

potezi oko stana u užarskoj ulici u rijeci

Prije toga, u prosincu 2006. godine – kako bi zadržali imovinsku korist, kako je tvrdilo tužiteljstvo – Vesna Gašparini je, kao članica uprave Dira – gradnje, zaključila kupoprodajni ugovor s Diraccom, kao prodavateljem, a radilo se o stanu u Užarskoj ulici u središtu Rijeke, u vlasništvu Diracce, za ugovorenu cijenu od 2,2 milijuna kuna. Tužiteljstvo ih je teretilo da su to učinili, iako su znali da je nekretnina opterećena hipotekom u korist banke, radi osiguranja tražbine, kredita, od oko 434 tisuće eura. Nakon toga je provedena kompenzacija potraživanja u iznosu od 2,2 milijuna kuna za dio pozajmica. Poslije je pak Dira – gradnja prodala isti stan tvrtki Rijekatekstil Domus za oko 207 tisuća eura. Kako Dira – gradnja nije u roku vratila kredit, a stan je bio osiguranje povrata kredita, taj je iznos isplaćen banci na ime nepodmirenog dijela kredita.

Olakotne okolnosti na strani optuženika

Inkriminacije su sadržane u još tri točke optužnice, a makinacije “teške” ukupno oko 3,5 milijuna kuna. Prvi slučaj vezan je za predugovor o kupnji nekretnina na Kozali, kojim je stečena ilegalna korist od oko 1,1 milijun kuna. Tužiteljstvo je u još dvije točke preciziralo dodatna dva slučaja, u kojem se navode dosta zapleteni poslovni događaji.
Sudsko vijeće ocijenilo je dokazanim inkriminacije iz optužnice. Sutkinja Ika Šarić je u obrazloženju presude naglasila kako sud, kada je riječ o pozajmicama, nije našlo dokaze da su sredstva utrošena u poslovanje tvrtke. Odmjeravajući kaznu dvoje okrivljenih, sud im je olakotnim okolnostima cijenio dosadašnju neosuđivanost, životnu dob, posebice za Diraccu, te činjenicu da je prošlo već dosta vremena od utuženih događaja.

DIRA – GRADNJA, NEKAD JEDNA OD NAJVEĆIH TVRTKI PARTNERA GRADA RIJEKE I U RIJEČKOM PRSTENU, UGAŠENA PRIJE ŠEST GODINA

Dira – gradnja, prije svega građevinska tvrtka, svojedobno je imala oko 300 zaposlenika i bila je jedna od najvećih tvrtki partnera Grada Rijeke te okolnih gradova i općina, te dobivala i obavljala vrijedne poslove. No, nakon tragične nesreće na njihovom gradilištu, sredinom 2009. godine, u kojoj je poginula mlada djevojka, padom u neograđenu građevinsku jamu na Pašcu, firma je počela gubiti poslove, a  dobrom poslovanju sigurno nisu pomogle ni inkriminacije zbog kojih se dvoje članova uprave našlo na sudu.
Tvrtka Dira – gradnja više ne postoji, u veljači 2016. godine izbrisana je iz Sudskog registra. Dogodilo se to nakon što je u siječnju 2011. otvoren stečajni postupak, a u listopadu 2015. godine stečajni postupak zaključen.

Povezane objave

U Rijeci svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza

U Rijeci svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza

Advent na Kvarneru dobio je danas posebno priznanje Djeda Mraza jer se svečano otvorio Poštanski ured Djeda Mraza u Rijeci.Na novoj adventskoj lokaciji - Riječki tunel, kod ulaza u Katedralu Sv. Vida -  danas je svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza...

Riječki baletni ansambl nanovo oduševio publiku u Njemačkoj

Riječki baletni ansambl nanovo oduševio publiku u Njemačkoj

I drugo ovogodišnje gostovanje ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca u njemačkom Ludwigsburgu nedaleko Stuttgarta okončano je jednako kao i ono u veljači – ovacijama publike, pohvalama kritike, ali i pozivom za nastavak suradnje i nova riječka plesna...

POKOPI NA GROBLJIMA (316)

POKOPI NA GROBLJIMA (316)

SRIJEDA, 7. PROSINCA TRSAT, 14.30Ivan Dobrosavljević (1950) KOZALA, 13.30Andro Jurčić (1938) KOZALA, 12.30Milka Labinjan (1936) KOZALA, 11.30Stjepan Jukić (1927) DRENOVA, 15.00Željko Lukanović (1952) OPATIJA, 13.00Sonja Swatosch (1953) LOVRAN, 11.00Marija...

Počeo Advent u Kastvu: pripremljen bogat program za djecu i odrasle

Počeo Advent u Kastvu: pripremljen bogat program za djecu i odrasle

Advent u Kastvu počeo je kićenjem borova na Crekvini dječjim radovima. Male ručice izradile su ukrase za borove koji će se nakon blagdana zasaditi u dvorištima vrtića i u šumi. Tijekom prosinca održat će se mnoštvo dječjih, sportskih i zabavnih programa, a...

Pin It on Pinterest