PRESUDA RIJEČKOG SUDA: godinu dana bezuvjetnog zatvora dvojici Puljana koji su krijumčarili ilegalne migrante iz Kine, Turske i Kosova

05.11.2021. 14:49 | Crna kronika

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Fiore Vežnaver

Goran Crljenica (44) osuđen je na dvije godine i osam mjeseci zatvora, od čega se godinu dana odnosi na bezuvjetni zatvor, a ostatak s rokom kušnje od četiri godine, dok je Goran Miletić (50) osuđen na dvije i pol godine zatvora, od čega je godina bezuvjetna, a ostatak uvjetno na četiri godine

Objavom presude, danas je u riječkom Županijskom sudu okončan sudski proces dvojici Puljana oglašenim krivima da su upleteni u krijumčarenje desetak ilegalnih migranata. Goran Crljenica (44) osuđen je na dvije godine i osam mjeseci zatvora, od čega se godinu dana odnosi na bezuvjetni zatvor, a ostatak s rokom kušnje od četiri godine, dok je Goran Miletić (50) osuđen na dvije i pol godine zatvora, od čega je godina bezuvjetna, a ostatak uvjetno na četiri godine. Presudu je donijelo vijeće kojem je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić.
Epilog je to suđenja temeljem optužnice USKOK-a koja je inicijalno sadržavala imena osmorice optuženika iz pulske regije. No, u međuvremenu je postupak protiv ostalih razdvojen i/ili su ostvarili nagodbe s tužiteljstvom oko kazne.

Migranti plaćali po 900 eura

Miletića i Crljenicu USKOK je teretio da su sudjelovali u krijumčarenju ilegalaca u sastavu zločinačkog udruženja. Inkriminacije datiraju od 22. ožujka do 20. travnja 2018. godine, a Miletić i Crljenica bili su povezani u zajedničko djelovanje i sa slovenskim državljaninom s kojima je dogovarano ilegalno prebacivanje kosovskih, turskih i kineskih državljana iz Hrvatske u Sloveniju te dalje u Italiju, po cijeni od 900 eura koju je trebao platiti svaki migrant. Glavni u grupi je organizirao preuzimanje ilegalaca na području Zagreba, eventualno njihov smještaj u Puli, pa su migranti vođeni šumskim putem, mimo državne granice, u Sloveniju. Tamo je čekala »slovenska veza«, ljudi koji su migrante trebali dalje prevesti do slovensko-talijanske granice.

Punkt kod restorana Dina u Matuljima 

Prvi slučaj krijumčarenja migranata dogodio se 26. i 27. ožujka 2018. godine, a radilo se o poslu prebacivanja devet ilegalaca. USKOK je tvrdio da je devet migranata u Zagrebu preuzeo Goran Miletić, koji ih je zatim unajmljenim kombijem prevezao do unaprijed dogovorenog mjesta u blizini graničnog prijelaza Pasjak. Tu ih je, prema dogovoru, čekao Goran Crljenica, s ciljem da ih, izbjegavajući graničnu kontrolu, pješice odvede u Sloveniju. No, plan se izjalovio, svi su se izgubili u šumskom području, pa je glavni organizator odlučio doći osobno po migrante, te je za to ponovo angažiran Miletić. U šumi su pronašli migrante, pa su ih kombijem dovezli do restorana Dina u Matuljima. Rano ujutro sljedećeg dana migranti su ponovo odvezeni blizu graničnog prijelaza, gdje ih je pješice preko granice prevela glavna karika lanca, do mjesta Starod. Četvoricu ilegalaca – trojicu Kosovara i Turčina – preuzeo je tu u svoj kombi čovjek iz slovenske ekipe krijumčara, kako bi migrante dalje odvezao do talijanske granice. No, u mjestu Hrpelje zaustavila ih je slovenska policija, a isti je ishod bio i za drugu grupu migranata – trojicu Kineza i Turčina. Kada je propao plan s osmoricom migranata, odlučeno je da se deveti ilegalac – Kineskinja – vrati natrag autobusom u Zagreb.

Policija ih zatekla 

USKOK u optužnici opisuje i slučaj krijumčarenja trojice državljana Kosova 2. i 3. travnja 2018. godine, nakon što su oni preuzeti u središnjoj Hrvatskoj. Miletić se optužuje da je automobilom blizu slovensko-hrvatske granice dovezao Crljenicu i još jednog kompanjona. Crljenica je trebao migrante prevesti mimo granične crte u Sloveniju, gdje je čekao treći jatak koji ih je autom trebao voziti dalje do Italije. No, opet se dogodilo se da su se vodič i migranti izgubili u šumi, pa su se vratili blizu graničnog prijelaza Pasjak. Treći jatak je ilegalce odvezao natrag do Pule, pa ih je preuzeo Miletić koji ih je smjestio u svoj stan do ujutro, kada su otišli do lokala na Kamenjaku, ali ih je tu zatekla policija.

Presuda nije pravomoćna, dvojica nepravomoćno osuđenih imaju pravo žalbe. 

 

I Miletić i Crljenica imaju za odslužiti cijelu kaznu od godinu dana bezuvjetnog zatvora. Zapravo, Miletić je bio u pritvoru – jedan dan. Obojica su osuđivana, a poglavito Puljanin Goran Crljenica, koji ima dvoznamenkasti broj osuda, uglavnom zbog krađa. U ovom postupku su se branili sa slobode. Na objavi presude se nisu pojavili, no to nisu ni bili obvezni. Crljenica je inače u pritvoru, ali temeljem drugog postupka.

 

 

 

Povezane objave

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Tehnički uzrok nastanka požara je isključen, izvijestila je policija nakon završetka očevida na mjestu požara u kojem je jučer oštećena kuća u izgradnji u Puntu. Očevid su proveli službenici Policijske postaje Krk u suradnji s protupožarnim inspektorom....

Pin It on Pinterest