PRESUDA RIJEČKOG SUDA: dvjema bivšim državnim odvjetnicama uvjetne kazne zatvora za pogodovanje sinu bivšeg šefa zagrebačke policije pod istragom

08.12.2023. 10:00 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin

Na uvjetnu kaznu zatvora osuđene su  Željka Pokupec i Sineva Vukušić, bivše čelnice Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, oglašene krivima za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, da su pogodovale Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika Policijske uprave zagrebačke Gorana Burušića, u vrijeme kada je Burušić mlađi bio pod lupom istrage.
Presudu je u četvrtak  poslijepodne objavilo vijeće Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, koje je okrivljenicama izreklo uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku kušnje od dvije godine ne počine novo kazneno djelo. Određeno je i da su dužne platiti trošak kaznenog postupka u iznosu od 2.000 eura. Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe o kojoj će onda arbitrirati Visoki kazneni sud Republike Hrvatske.
Sudsko vijeće ih je oglasilo krivima samo za prvu od tri točke optužnice, odnosno alineje. Zaključeno je da je sudski proces pokazao dokazanim da su Pokupec i Vukušić, prva kao Županijska državna odvjetnica u Zagrebu, a druga kao Općinska državna odvjetnica u Zagrebu, 2013. godine, dogovorno – poduzimanjem i nalaganjem poduzimanja radnji u predmetima u kojima su postupali državnoodvjetnički dužnosnici u državnom odvjetništvu kojim su upravljale – neosnovano pogodovale Saši Burušiću kao okrivljeniku u kaznenom predmetu USKOK-a. Otežano je tako utvrđivanje činjenica, a postupale su sa ciljem umanjenja kaznene odgovornosti Saše Burušića, smatra sudsko vijeće.

u spis ušao drugi zapisnik, u kojem okrivljenik nije teretio burušića

U optužnici USKOK-a se vrlo detaljno obrazlaže inkriminirano ponašanje dviju optuženih bivših tužiteljica. U prvoj točki se, između ostalog, navodi kako je Željka Pokupec jednom podređenom tužitelju naložila da u vezi kaznene prijave ispita Sašu Burušića kao svjedoka, rekavši mu da je moguće da je i on poduzimao neke kriminalne radnje, te da zapisnik o ispitivanju sastavi na način da se ne vidi da je Burušić postupao nezakonito. Kada je protiv sina šefa zagrebačke policije podnesena kaznena prijava zbog prijevare i drugog, Pokupec je zajedno sa Vukušić nadzirala tijek istraživanja, posebice u odnosu na Burušića, kako bi rezultati istrage bili u skladu i opsegu iskaza kojeg je dao Burušić. Nakon što je spis o slučaju iz zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva ustupljen USKOK-u, a istraga otvorena i protiv Burušića, Pokupec i Vukušić su naložile dvoje njima podređenih tužitelja da ih izvještavaju o svim radnjama i rezultatima, kako bi spriječile utvrđivanje koliko je stvarno u kriminalne radnje upleten Burušić, smatra sud.
Dogodila se situacija da je jedan okrivljenik u svom iskazu teretio Burušića u većoj mjeri od one koje je sam naveo Burušić, pa je Vukušić tijekom ispitivanja ušla u sobu za ispitivanje, te tom okrivljeniku uvjetovala nagodbu, da prizna krivnju i postigne sporazum oko kazne, u okviru iskazivanja koje se smatra oportunim. Ispitivanje je prekinuto, a zapisnik nije potpisan ni uložen u spis, pa nije ni bio predmet daljnjeg istraživanja u dijelu novih saznanja o kriminalnoj aktivnosti Saše Burušića. Kasnije je sastavljen novi zapisnik o ispitivanju tog okrivljenika koji ne sadrži njegovo očitovanje o ranije navedenoj kriminalnoj aktivnosti Burušića. Taj je zapisnik uložen u spis o slučaju.

pokupec dala burušiću “šalabahter” na ispitivanju, donijela mu ćevape dok je bio u zatvoru

Sud je zaključio kako je, kada je riječ o prvoj točki optužnice, sudskim procesom dokazan, poglavito iskazima svjedoka, da su dvije bivše tužiteljice iskazale neprimjerenu pristranost. Ispostavilo se da su Pokupec i Burušić u vrijeme kada se protiv njega vodila istraga izmijenili veliki broj SMS poruka.

No, ocijenjeno je da nema dovoljno dokaza da su krive i za druge dvije točke optužnice, u kojima ih je USKOK također teretio da su pogodovale Saši Burušiću. Iskaz jednog važnog svjedoka, iz vrha PNUSKOK-a, ocijenjen je kontradiktornim, dok je Mladen Bajić, bivši glavni državni odvjetnik i jedan od glavnih svjedoka u ovom procesu, rekao da mu okrivljene nisu ništa zatajile u referiranju slučaja.
Sudac Domagoj Vučkov naveo je niz situacija u postupanju Pokupec i Vukušić koje je bilo neprimjereno, ali njima nisu ušle u sferu kaznenog djela ili nije inkriminirano. Primjerice, ispostavilo se da je Pokupec na ispitivanju Burušiću dala “šalabahter”, kojeg je on držao ispoda stola, na koljenima, za vrijeme saslušanja. Sud smatra da mu je “skrojila” obranu kako bi odgovarao za što manji krimen, ali to nije i automatski kazneno djelo. Na suđenju se moglo čuti i da je Pokupec donijela Burušiću ćevape u vrijeme dok je bio u istražnom zatvoru, jedna svjedokinja je i kazala da je zatekla Pokupec i Burušića u tzv. radnoj sobi u Odvjetništvu, baš u trenucima kada je Burušić razgovarao putem njenog mobitela. Obavještavala je i njegovog oca o tome što se događa oko Burušića mlađeg. Predsjednik sudskog vijeća je konstatirao da je više toga u ovom slučaju bilo “čudno i nelogično”, iako nije ušlo u zonu kaznenog djela.

Pokupec: Burušića nismo štitile mi, nego zagrebačka policija

Presuda je donesena nakon što je  raspravni dan počeo iznošenjem obrana okrivljenih bivših tužiteljica, a sada odvjetnica. Obje su porekle da su počinile kazneno djelo za koje se terete.
Željka Pokupec je u svojoj obrani naglasila da je upravo njihovim radom i angažiranjem došlo do pokretanja kaznenih postupaka protiv Saše Burušića i osuđujućih presuda. Naglasila je da je istina drugačija, da je zapravo zagrebačka policija štitila Sašu Burušića i opstruirala istragu. Naglasila je da je upravo informacijama koje su dobivene od Burušića došlo do toga je procesuiran veći broj kaznenih djela, a osim Burušića okrivljeno još 17 osoba.
– Saša Burušić je zbog nas dvije “profitirao” tako da je osim početnog predmeta na kraju okrivljen u još dva predmeta. Da smo htjeli pogodovati Saši nismo trebali raditi ništa, jer policija samoinicijativno nije pokrenula ni jednu kaznenu prijavu. Nisam mu pogodovala, sve je rađeno u najboljoj vjeri, uz znanje nadređenih – naglasila je Pokupec, navodeći da je tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na dnevnoj bazi bio informiran o slučaju.
Optužbe je u svojoj obrani odbacila i Sineva Vukušić.
– Nije bilo nikakvog dogovora oko pogodovanja Saši Burušiću – istaknula je drugookrivljena, odbacujući inkriminirajuće tvrdnje iz optužnice.

Najčitanije


Povezane objave

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Povodom obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene predstavnici UABA Kostrena, općinske uprave, općinskih ustanova i udruga položili su vijence na spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve NOB-a.Vijenci su položeni na polje s grobovima palih boraca NOB-a na...

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

SUBOTA, 20. TRAVNJA 2024. KASTAV, 13.00: Ivan Horvat (1957) KLANA, 17.00Vladimir Šebelja (1933) NJIVICE, 15.30Marija Dapčić  BOGOVIĆI, 16.00Katica Bogović (1933) CRNI LUG, 13.00Dragica Barak (1930) SV. KRIŽ - SENJSKA DRAGA, 15.00Mate Nekić (1963) HVAR,...

Pin It on Pinterest