Premijera predstave „Yerma“ Federica Garcíje Lorce u srijedu u Exportdrvu

14.01.2023. 18:32 | Mozaik, Novosti

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Predstava „Yerma“ ansambla Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca prema drami Federica Garcíje Lorce u adaptaciji Maje Ležaić i redateljice predstave Rajne Racz, bit će premijerno izvedena u srijedu u 19,30 sati u prostoru Exportdrva.
„Predstava „Yerma“ nastaje kao prisjećanje na istoimenu dramu Federica Garcíje Lorce. Prati tragičnu sudbinu mlade žene koja ne može imati djecu, usprkos njezinoj ogromnoj želji koja vremenom postaje razarajuća opsesija. Ime junakinje Yerma znači uvela, jalova, prazna; a to je i simbolički naslov predstave koja u svoje središte stavlja majčinstvo, odnosno nemogućnost postajanja majkom“, kaže mlada redateljica Rajna Racz i dodaje: „U ovoj predstavi kreirali smo mitologiju jednog udaljenog okrutnog svijeta koji je refleksija našeg. On ima svoja pravila i ograničenja, to je svijet plutajućih slika koje su nabijene snažnom, ali neosviještenom emocijom. Krikovi smrti i rađanja života jednako zvuče.“
Glavne uloge u predstavi tumače Judita Franković Brdar (Yerma), Dean Krivačić (Juan) i Deni Sanković (Victor). Uz njih u predstavi glume i Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Dora Čiča, Nika Grbelja i Mario Jovev.
Lorcina „Yerma“ ulazi u trilogiju njegovih najpoznatijih drama što ju čine i „Krvava svadba“ te „Dom Bernarde Albe“, sve tri s temom žene u konzervativnoj sredini. Strukturirana u tri čina s po dvije slike, drama je napisana 1934., a iste je godine i prvi put izvedena. Sam autor nazvao ju je „tragičnom poemom“.

Federico Garcia Lorca,  španjolski pjesnik i dramatičar, 1936. uhićen i strijeljan zbog svojih liberalnih ideja ali i svoje seksualnosti, i danas je najčitaniji španjolski pjesnik. U „Yermi“ se bavi sudbinom i boli mlade žene koja se ne može ostvariti kao majka, ali se, kako to ističe redateljica Rajna Racz, suptilno dotiče postporođajne depresije, seksualnosti, prirode i plodnosti, nasilnih prekida trudnoće, te toksičnog maskuliniteta kao i feminiteta. 


Nakon premijere 18. siječnja, reprize predstave koja se u Rijeci s nestrpljenjem iščekuje na programu su 19., 20. i 21. siječnja te potom 7., 8., 10. i 11. veljače, a sve se izvode u Exportdrvu.

 

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

Pin It on Pinterest