GASI SE PROJEKT MRTVAŠKA: izvođač radova raskinuo ugovor o građenju, Lučka uprava Lošinj pokrenula postupak raskida ugovora o financiranju

12.08.2022. 22:55 | Novosti, Regija, Rijeka & Regija

Foto: Spasimo otok Ilovik, PGŽ, ŽLU M. Lošinj

Županijska lučka uprava Mali Lošinj pokrenula je postupak raskida ugovora o financiranju bespovratnim sredstvima projekt dogradnje i rekonstrukcije luke Mrtvaška, izvijestili su iz Županijske lučke uprave.
“Naime, uslijed poznatih okolnosti opstrukcija, nezakonitih prosvjeda i nezakonite blokade gradilišta od strane dijela mještana otoka Ilovika, investitoru i izvođaču radova bilo je onemogućen ulazak u posjed gradilišta zbog čega su radovi zastali dulje od godine dana”, navodi se u priopćenju ŽLU Mali Lošinj. “Iako su od strane Županijske lučke uprave Mali Lošinj, uz suradnju i pomoć osnivača, kao i resornog ministarstva, poduzimani iznimni napori prema tijelima javne vlasti kako bi se spriječila blokada gradilišta te izmjestila nezakinuto parkirana vozila s lučkog područja, njihova reakcija je nažalost nastupila prilično kasno, zbog čega je izvođač radova raskinuo ugovor o građenju.
U pregovorima s izvođačem ulagani su iznimni napori u cilju opoziva raskida ugovora o građenju, no zahtjev izvođača za povećanjem cijene radova uslijed poznatih okolnosti povećanja cijene energenata i građevinskog materijala kao preduvjet opoziva raskida i nastavka radova nadilazi financijske mogućnosti investitora i izvan su zakonskih okvira propisa o javnoj nabavi, stoga investitor taj zahtjev nije mogao prihvatiti.
U međuvremenu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zbog nemogućnosti dovršetka projekta u ugovorenom roku preporučilo investitoru pokretanje postupka raskida ugovor o financiranju projekta dogradnje i rekonstrukcije luke Mrtvaška, a osnivač je preporučio investitoru da razmotri moguću realizaciju projekta dogradnje luke Mrtvaška u narednoj financijskoj perspektivi.
Zbog svega navedenog, Županijska lučka uprava Mali Lošinj prihvatila je navedene preporuke te pokrenula postupak raskida ugovora o financiranju nalazeći kako nije moguće do kraja financijskog razdoblja projekta izabrati novog izvođača i dovršiti građevinske radove”, navodi se u priopćenju malološinjske Županijske lučke uprave.

 

Za projekt dogradnje luke Mrtvaška bila su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 81 milijun kuna, od čega je 69 milijuna bilo iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europske unije, a ostatak je osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Od ukupnih sredstava, za izvođenje radova u luci bilo je namijenjeno nešto više od 70 milijuna kuna.
Projektom izgradnje luke Mrtvaška na jugu otoka Lošinja bila je predviđena izgradnja lukobrana u dužini od 105 metara, s dvije trajektne rampe za prihvat brodske linije u domaćem prometu i prihvat međunarodne brodske linije. U produžetku lukobrana i trajektne rampe planirao se izgraditi operativno plato dug 100 metara za prihvat brzobrodske linije i prihvat gospodarskih brodica. U nastavku operativnog platoa trebala je biti pružena mogućnost prihvaćanja stalne veze za stanovništvo otoka Ilovika.

Povezane objave

Županija umirovljenicima poklanja  predstavu „Casabianca“

Županija umirovljenicima poklanja predstavu „Casabianca“

Primorsko-goranska županija tradicionalno poklanja predstavu umirovljenicima povodom njihovog dana. Tako će u srijedu, 28. rujna, u 16 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku umirovljenici s područja županije moći pogledati predstavu „Casabianca“. Karte...

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

UTORAK, 27. RUJNA 2022. LOVRAN, 15.00Olga Petković (1935) KRIŽIŠĆE, 16.00Božidar Kučan (1958) VELI BRGUD, 13.00Celestin Afrić (1942) KLANA, 16.00Ivica Mrvčić (1954) SELCE, 13.00Marija Šimac (1932) NOVI VINODOLSKI, 16.00Tomislav Papić (1929) KRK,...

Pin It on Pinterest