PREDSTAVLJENA TRADICIONALNA AKCIJA “MIR I DOBRO”: policija poziva na oprez, a vlasnike oružja da ga ne koriste u blagdansko vrijeme

17.12.2021. 13:55 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: P. B., Foto: PU primorsko-goranska

Akcija se tradicionalno provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana s ciljem ostvarivanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti, sprječavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, stradavanja osoba i nastanka štete  od uporabe pirotehničkih i eksplozivnih sredstava

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena operativna akcija „Mir i dobro“. Akcija se tradicionalno provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana s ciljem ostvarivanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti, sprječavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, sprječavanje stradavanja osoba i nastanka materijalne štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i eksplozivnih tvari. Ministarstvo unutarnjih poslova ovu akciju provodi još od 1993. godine, a ove godine se održava u razdoblju od 15. prosinca do 9. siječnja 2022. godine.
Na konferenciji su sudjelovali Zlatko Bukša, voditelj Službe inspekcijskih poslova iz Područnog ureda civilne zaštite u Rijeci, i Kruno Kaurić, voditelj Protueksplozijskog odjela Policijske uprave primorsko-goranske.

Tri kategorije pirotehnike

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva se razvrstavaju u nekoliko kategorija, od kojih su građanima za osobne potrebe dostupna pirotehnička sredstva kategorija F1, F2 i F3. Pirotehnička sredstva kategorije F1 sastoje se od pirotehničkih igračaka, bengalskih šibica, šibica za gađanje, konfeti bombe, patrone za cigarete, gađanje, bombona, čepova i vrpci, male petarde i drugi slični proizvodi. U kategoriju F2 pripadaju pirotehnička sredstva petarde, žabe, konfeti za sobnu uporabu, vatrometne kutije, male rakete i drugi, dok su pirotehnička sredstva kategorije F3 gotovo identična samo sa snažnijim efektima.
Prodaja i uporaba sredstava iz kategorije F1 je dopuštena tijekom cijele godine građanima starijim od 14 godina. Što se tiče pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 prodaja je dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja, a uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja isključivo građanima starijim od 18 godina.
Voditelj Bukša je napomenuo kako je dopušteno sredstva F1 koristiti u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba, dok za sredstva kategorije F2 I F3 nije dopušteno korištenje u zatvorenim prostorima i na mjestima s većim brojem osoba.

Kazne od 5 do 15 tisuća kuna

Propisane su kazne za protupravno postupanje ovim sredstvima pa će se tako novčanom kaznom u iznosu od 5 000 do 15 000 kuna kazniti za prekršaj fizička osoba:

– ako je mlađa od 18 godina, a koristi pirotehnička sredstva kategorije F2 I F3, kao i osobe koje su starije od 18 godina i uporabljuju pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

– koja koristi nedozvoljena sredstva u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Isto će se kazniti osoba koja nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.
Novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit će se i roditelj, odnosno zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

„Manje oružja-manje tragedija

Voditelj Kruno Kaurić je uz prezentaciju i opisao zabranjena pirotehnička sredstva te navodio primjere iz prakse do kakvih sve posljedica može dovesti njihovo nestručno korištenje ili zlouporaba istih. Također je pozvao sve vlasnike oružja da ga ne koriste u blagdansko vrijeme kako ne bi došlo do neželjenih posljedica ili stradavanja.
Posebno je upozorio na ilegalno oružje i ostala opasna minsko-eksplozivna sredstva koje neki pojedinci još uvijek čuvaju te ih podsjetio na trajnu akciju „Manje oružja-manje tragedija“ MUP-a kojom je omogućena dragovoljna predaja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija.
Pri tome je zamolio građane da ta opasna sredstva ne odlažu u kontejnerima ili mjestima za odlaganje otpada, kao i na ostalim javnim prostorima zbog sigurnosti drugih građana, osobito djece, koja najčešće takva sredstva pronađu i iz znatiželje nestručno koriste što može dovesti do težih tjelesnih posljedica ili stradavanja, zaključio je Kaurić.

 

Tijekom prošlogodišnje akcije od 15. prosinca 2020. do 10. siječnja ove godine, na području Primorsko-goranske županije zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je 48 komada pirotehničkih sredstava i utvrđen je jedan prekršaj nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava.

 

 

 

 

Povezane objave

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu u tijeku je  manifestacija Team work days 2022., javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadrugama Primorsko – goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls...

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Službenici Prve policijske postaje Rijeka dovršili su kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje da je počinila krađu.Žena  se sumnjiči da je jučer oko 9,45 sati iz trgovine u središtu Rijeke ukrala  kozmetičke...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

PETAK, 20. svibnja TRSAT, 13.30Ivan Maričić (1925) DRENOVA, 14.30Franka Knežić (1943) DRENOVA, 13.30Đuro Dešić (1939) SUBOTA, 21. svibnja DRENOVA, 13.00Aleksandar Gabrić (1937) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest