Predstavljena knjiga posvećena fijumanskom piscu Enricu Morovichu

30.10.2021. 11:34 | Mozaik, Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: Grad Rijeka

U riječkoj Gradskoj Vijećnici održana je prezentacija knjige i skup posvećen fijumanskom piscu Enricu Morovichu, objavio je Grad Rijeka.
Na samom početku, okupljenima se obratila zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan koja je pozdravila ovu inicijativu čiji je cilj široj javnosti približiti ovog pisca.
“Drago mi je da ste izdavanjem ove knjige dali još jedan vrijedan doprinos valorizaciji riječke povijesti, valorizaciji povijesnih ličnosti koje su svojedobno bili naši sugrađani, i čiji je rad zbog spleta povijesnih okolnosti nažalost nije adekvatno vrednovan”, kazala je zamjenica Krpan i zahvalila svima koji su doprinijeli organizaciji ovog događanja.
Pozdravne su govore potom održali predsjednici zajednica Talijana Melita Sciucca i Franco Papetti te predsjednik Società di Studi fiumani Giovanni Stelli. U nastavku se održalo službeno predstavljanje knjige “Talijan u Rijeci” u prijevodu Damira Grubiše, te okrugli stol.

 


Rođen na Sušaku, izbjegao u Italiju


Enrico Morovich, talijanski pripovjedač, pjesnik (rođen 20.9.1906. Sušak – 29.10.1994. Rapallo). Do 1950. godine živio je u Rijeci, potom izbjegao u Italiju i nastanio se u Genovi. Surađivao je s firentinskim književnim časopisom Solaria. Njegova pripovjedna djela sadrže postupke nadrealizma i magičnoga realizma te elemente ironije, groteske i crnoga humora, kojima se služio u tematiziranju zavičaja, rata i egzila. Osim stihova na talijanskom i njemačkom jeziku i zbirki kraćih priča, npr.: Krčma na potoku (L’osteria sul torrente, 1936), Svakodnevna čuda (Miracoli quotidiani, 1938), Portreti u šumi (I ritratti nel bosco, 1939), Riječke i druge priče (Racconti di Fiume e altre cose, 1985), Kratke priče (Piccoli racconti, 1994) i dr., napisao je i nekoliko romana: Ponor (Il baratro, 1964), Morski divovi (I giganti marini, 1984) i drugi.

Povezane objave

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Otvorenjem izložbe radova učenika riječkih osnovnih škola na postamentima na Korzu, obilježen je Svjetski dan nepušenja.Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine, prema odluci Svjetske Zdravstvene organizacije, pod motom...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena   živa   plemenita periska

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena živa plemenita periska

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena je živa jedinka plemenite periske. Periska se nalazi na dubini od 6,4 metra i visoka je oko 30 centimetara. Budući da živi u zoni sidrenja, bit će, po protokolu Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, zaštićena...

Pin It on Pinterest