PREDSJEDNIK ZORAN MILANOVIĆ NA BELOJ NEDEJI: Ova fešta je i prije izgledala dobro, no ono na čemu se jako puno radilo jest – vino

Autor teksta: Fiore VEŽNAVER, Foto: Fiore VEŽNAVER

Ovo je vinska fešta, pa, prema tome, nema mjesta teškim i pretencioznim riječima i notama - izjavio je u pozdravnom govoru predsjednik Milanović, koji je danas na Beloj nedeji razgovarao s mnogo građana

Rijeke ljudi pohodile su danas i jučer Kastav i Belu nedeju, manifestaciju koja na prvu nedjelju listopadu, kako objašnjavaju organizatori, „već duže od 600 godina čuva običaje Kastva i Kastavštine, te slavi mlado vino, početak jeseni i bogatstvo običaja Primorsko-goranske županije”. Ovogodišnja Bela nedeja održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je danas obišao sve punktove gdje se odvijaju glavna događanja.

Milanović: Jako je dobro što smo danas ovdje, kao što je dobro da lani nije bilo fešte

– Ovo je vinska fešta, pa, prema tome, nema mjesta teškim i pretencioznim riječima i notama – rekao je u uvodu svog pozdravnog govora predsjednik Milanović. – Ovdje sam prvi put bio 2008. godine, bilo je hladno, tada su jeseni bile hladnije. Problem Kastva, ustvari, u razvoju ove fešte jest što je Kastav krenuo sa dosta visoke razine. Naime, tada je to izgledalo dobro, sada izgleda bolje. Ali, ono na čemu se jako puno radilo – jer ovo je fešta vina – jest vino. Ovdje i djeca pjevaju o vinu, iako se nadam da će u odnosu na njih to ostati u stihovima. A vi koji ćete se posvetiti vinu, budite oprezni, i nemojte voziti nakon toga, naravno. Nemam ništa za reći o koroni. Svatko je donio svoju odluku, svatko živi za sebe, a opet živi u zajednici. Jako je dobro što smo danas opet ovdje, kao što je dobro što prije godinu dana fešta nije održana, mada je bilo puno zanosa i želje da je bude. To je bila razumna odluka. A sada uživajte, uživajmo svi u svemu onome što ste stvorili i što uporno stvarate. To se i može kada se držiš gesla koji je i meni u jednom trenutku mog života i rada u politici nešto značio, a to je: složimo se. Živjeli! – zaključio je svoju besjedu predsjednik države.

Gradonačelnik Kastva: Tko smo mi da zatremo nešto što se oduvijek događa

Gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac je u svom obraćanju mnoštvu izrazio dobrošlicu svima, naglašavajući kako će se Kastavci potruditi biti dobri domaćini.
– Kastavski zakon, statut, 1.400 godine, kao najstariji zapis koji spominje Kastavštinu, navodio je Belu nedeju kao nešto što se oduvijek događa. A tko smo mi da to zatremo, da to prekinemo. I zato je ova Bela nedeja u inat svemu. Potrudili smo se, naši vinari su izašli u susret, naši izlagači, sajmeni dio, svi su dali svoj doprinos da ova tri dana imamo Belu nedeju u Kastvu. Ono što oduševljava su obitelji, djeca, šušur u Kastvu, toga dugo nije bilo. Sada otvaramo priču na ljepši način. Ugodan vam boravak u Kastvu! Živjeli! – zaključio je kastavski gradonačelnik.
Za vrijeme Bele nedeje praktički cijeli grad postaje svojevrsna pozornica, no ovogodišnja glavna događanja su ograničena na nekoliko punktova: Lokvinu, Crekvinu i Forticu. Tu posjetitelje čekaju vinari Kastavštine, Kvarnera i drugih dijelova Hrvatske te bogata gastronomska ponuda, dok je sajamski dio usmjeren na ponudu autohtonih proizvoda.

Gril-majstor: Jučer nam je ponestalo mesa, pa smo danas pojačali resurse

Među onima koji posjetiteljima nude dobar zalogaj je i Lovačko društvo Lisjak iz Kastva i njihovi gril-majstori i kuhari.
– Što spremam? Upravo su to pljeskavice sa sirom i ćevapi. Druga kuhinja sprema gulaš od divljači – objašnjava nam Klaudio Mrvčić, voditelj kuhinje kastavskog lovačkog društva Lisjak. – Imamo li dovoljno namirnica? Ha… Baš me to pitate… Danas smo se opametili, jer smo jučer rano ostali bez mesa. Prodane su velike količine, nismo mislili da će baš toliko dobro ići prodaja… Jučer smo prodali oko 200 kilograma mesa samo s roštilja, bez divljači za gulaš. Zato smo danas „pojačali resurse”. Kada je jučer bila špica? Ma, nije je ni bilo, cijelog dana je bila jednako jaka potražnja, bio je lijep dan, pa su ljudi valjda to htjeli iskoristiti. Danas ćemo vidjeti, najavljena je kiša poslijepodne – konstatirao je šef kuhinje i gril-majstor Klaudio, zaokupljen okretanjem pljeskavica i ćevapa kako bi se pravilno ispekli.

Od popodneva do večeri glazbenici

Program Bele nedeje odvija se od subote do ponedjeljka. Program je vrlo bogat, otvorena su i dva ateljea, a sva tri dana od poslijepodnevnih do večernjih sati posjetitelji, uz gastronomsku ponudu, mogu uživati u glazbenim izvedbama cijelog niza izvođača.
Za ulazak na Forticu, Lokvinu i Crekvinu treba Covid potvrda. Sajamski dio i zabavni sadržaji za djecu otvoreni su za sve posjetitelje uz pridržavanje epidemioloških mjera. Sve dane u Kastvu se može obaviti brzi test po cijeni od 70 kuna, a šator je ispred Fortice, uz cestu za Vidikovac.

 

 

Likeri Fiuman i Fiumanka 

Na Crekvini smo, među ostalim, zatekli ljude iz tvrtke Suza T. B. iz Bregi koja proizvodi rakije i druga žestoka pića te likere.
– Danas prije svega prezentiramo naše novije proizvode: gin Torpedo i likere Fiuman i Fiumanka. Inače smo 20 godina prisutni na tržištu sa svojim proizvodima – kazali su nam Borjan i Tino Suzić, prije no što će početi pojašnjavati znatiželjnicima kako proizvode svoja alkoholna pića zanimljivih naziva.

 

 

Evo kako odabrati idealnu kremu za brijanje

Biti uredan i lijepo obrijan važan je dio imidža mnogih muškaraca. Stoga je važno znati kako odabrati idealnu kremu za brijanje. Samo s pravom kremom brijanje može biti ugodno i proći bez iritacija.

Pronađi svoj signature scent: top 10 parfema za muškarce

Miris koji ti najbolje odgovara ovisi o tvojoj koži, ali i osobnosti i stilu života. Zato pri odabiru savršenog parfema moraš obratiti pažnju na neke stvari.

S ovim parfemima kosa će ti mirisati predivno cijeli dan

Kosa upija molekule iz zraka. Zbog toga zadržava i razne mirise iz okoline. Mirisi dima ili kuhanja samo su neki od njih. Parfemi za kosu služe tome da se ti mirisi neutraliziraju, da se kosa osvježi i da lijepo miriši cijeli dan.

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (1244)

POKOPI NA GROBLJIMA (1244)

PONEDJELJAK, 14. SRPNJA 2025. KOZALA, 13.30: Severina Ivić (1932) DRENOVA, 12.30Veselka Čabrijan (1933) CRIKVENICA, 15.00Josip Jovanović (1950) ORLEC, 18.00Karmen Deželić (1973) UTORAK, 15. SRPNJA KOZALA, 13.30Petar Rukavina (1993) DRENOVA, 12.30Ljiljana...

Pin It on Pinterest