PRED SUCE VRHOVNOG SUDA STIŽE SLUČAJ ŠTO JE BIVŠU PAZINSKU TUŽITELJICU STAJAO POLITIČKE KARIJERE U DOMOVINSKOM POKRETU: je li Davorka Smoković definitivno kriva za makinacije s putnim nalozima?

01.12.2021. 17:14 | Crna kronika

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Burin

Slučaj  ima dodatnu težinu jer je Davorku Smoković stajao možda i lijepe političke karijere; lani se, naime, pojavila na izbornoj listi na listi Domovinskog pokreta, ali se ekspresno povukla iz izborne kampanje nakon što su novinari otkrili da je suđena za makinacije s putnim nalozima, te da  ima i pravomoćnu presudu zbog toga što je od kontroverznog građevinskog poduzetnika primila dizajnersku ogrlicu, kako bi mu pogodovala

Pred vijećem sudaca Vrhovnog suda uskoro će se naći slučaj bivše pazinske Općinske državne odvjetnice Davorke Smoković, odnosno presuda riječkog Županijskog suda koji ju je osudio na bezuvjetnih devet mjeseci zatvora zbog makinacija s putnima nalozima. Suci Vrhovnog suda trebaju ocijeniti je li dobro odmjerena kazna bivšoj tužiteljici, koju je riječki sud oglasio krivom za dva kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave. Na najvišem sudu hrvatske države je i potvrda ili odbacivanje odluke riječkog suda da bivša tužiteljica treba platiti više od 56 tisuća kuna na ime ilegalne koristi, kao i o zabrani obnašanja dužnosti pet godina nakon pravomoćnosti presude.

Obračunati joj putni troškovi za 34,2 tisuće kilometara, tobože, privatnim autom

Slučaj je ovo koji ima dodatnu težinu jer je Davorku Smoković stajao možda i lijepe političke karijere; lani se, naime, pojavila na izbornoj listi u 8. izbornoj jedinici na listi Domovinskog pokreta, ali se ekspresno povukla iz izborne kampanje nakon što su novinari otkrili da je suđena za makinacije s putnim nalozima, te da istodobno ima i pravomoćnu presudu zbog toga što je od kontroverznog građevinskog poduzetnika Dražena Golemovića primila dizajnersku ogrlicu, vrijednu najmanje 300 eura, kako bi mu pogodovala.
U “aferi službeni auto” riječki Županijski sud je Davorku Smoković nepravomoćno osudio u listopadu 2016. godine, oglasivši je krivom da je kao državna odvjetnica 2006. i 2007. godine izdala ukupno 260 putnih naloga za putovanja na kojima je koristila službeno vozilo, ali je prikazala kako je u službene svrhe koristila privatni automobil. Optužba je tijekom sudskog postupka dva puta mijenjala optužnicu, a Smoković se na koncu teretila da je kao državna odvjetnica izdala 32 putna naloga za fiktivna putovanja na kojima uopće nije bila, dok je u slučaju 228 putnih naloga stvarno otputovala, ali je obračunala troškove kao da je koristila privatni automobil. Na kraju su joj obračunati troškovi za  34,2 tisuće kilometara prijeđenih privatnim automobilom. 

Smoković: Tko bi bio lud  u državnom odvjetništvu mulja sa  službenim vozilom?

– Sud je utvrdio da ste u inkriminiranom razdoblju kao državna odvjetnica s namjerom naplaćivali dvije kune po kilometru, iako je to bilo službeno vozilo. Tako se naplaćuje kada se na put ide privatnim, a ne službenim vozilom. Potvrđeno je izvan svake sumnje da je to bilo s namjerom. U obzir je pri izricanju kazne uzeto da ste neosuđivani, kao i vaše osobne prilike, ali i činjenica da ste na toj poziciji trebali štititi pravni poredak, pa vam je izrečena bezuvjetna kazna zatvora – rekao je u obrazloženju presude predsjednik riječkog sudskog vijeća krajem listopada 2016. godine.
Smoković se na suđenjzu branila tvrdnjama da je potpisivala sve što su joj donosili iz računovodstva, imajući povjerenje u njih. U više navrata je isticala da do svega ovoga nikada ne bi došlo da su je prvi put upozorili da nešto radi pogrešno.
– Tko bi bio lud da u državnom odvjetništvu mulja sa službenim vozilom. Da bih uzela jednu kunu svjesno, to mi je grozno. Nije me zanimao novac. Sve sam prepustila računovodstvu, a da sam znala da rade pogrešno, sama bih to bila prijavila – rekla je u svojoj obrani Smoković.
Kakvo će stajalište o svemu zauzeti suci Vrhovnog suda ostaje da se vidi.

 

 

U “aferi Ipsilon” osuđena na trećem suđenju za isti slučaj

Davorka Smoković, bivša pazinska Općinska državna odvjetnica, pravomoćno je osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci zbog toga što je zlouporabila položaj i ovlasti, time što je od kontroverznog građevinskog poduzetnika Dražena Golemovića primila dizajnersku ogrlicu, vrijednu najmanje 300 eura, kako bi mu pogodovala.
Riječki sud joj je u prosincu 2019. godine izrekao nepravomoćnu osuđujuću presudu u trećem suđenju za isti slučaj, nakon što je ranije dvije presude ukidao Vrhovni sud (prvu s kaznom od devet mjeseci zatvora i drugu oslobađajuću). Lani u lipnju suci Vrhovnog suda su donijeli pravomoćnu presudu od osam mjeseci uvjetno.

Inkriminacije protiv Davorke Smoković vezale su se za nekad veliku istarsku korupcijsku “aferu Ipsilon” iz 2009. godine, procesuiranu zbog optužbi da je Golemović davao mito i poticao na zlouporabu državne službenike – policajce, carinike, poreznike i tužiteljicu. USKOK je tvrdio, što je na kraju rezultiralo i pravomoćnom presudom za Smoković, da je Dražen Golemović, znajući da se poduzimaju policijski izvidi protiv njega kao i porezni nadzor nad poslovanjem njegove tvrtke, zahtijevao od pazinske tužiteljice Smoković da utječe na policijskog službenika iz odjela gospodarskog kriminala koji je radio na njegovom predmetu. Smoković je, po tvrdnjama USKOK-a, tom policijskom službeniku skrenula pažnju da ga se doživljava kao »terijera koji grize«, te da ne mora uvijek biti tako detaljan u radu, a time se i zamjera moćnim ljudima, kao što je Golemović. Za to posredovanje, nastojanje da se Golemoviću pogoduje, od njega je primila na dar ogrlicu od bijelog zlata.

 

Povezane objave

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Službenici Prve policijske postaje Rijeka dovršili su kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje da je počinila krađu.Žena  se sumnjiči da je jučer oko 9,45 sati iz trgovine u središtu Rijeke ukrala  kozmetičke...

Oružani prepad u trgovini na benzinskoj postaji na Viškovu

Oružani prepad u trgovini na benzinskoj postaji na Viškovu

Policija traga za razbojnikom koji je sinoć počinio oružani prepad u trgovini na benzinskoj postaji na Viškovu.Razbojništvo se dogodilo oko 23.30 sati, a izveo ga je maskirani pljačkaš koji je zaprijetio oružjem dvojici djelatnika, te iz blagajne ukrao...

U Crikvenici buknuo požar u stanu, nađene dvije mrtve osobe

U Crikvenici buknuo požar u stanu, nađene dvije mrtve osobe

Noćas oko 2,40 sati policija je zaprimila dojavu o požaru u stanu u Crikvenici.Na mjesto događaja izašli su policijski službenici Policijske postaje Crikvenica i  djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Crikvenice,  koji su  zatekli dvije osobe koje su...

Pin It on Pinterest