Povećane plaće pomoćnicima u nastavi u riječkim osnovnim školama

20.01.2023. 18:40 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U Gradskoj vijećnici održan je prijem i svečano potpisivanje aneksa ugovora o povećanju plaća s pomoćnicima u nastavi zaposlenim u riječkim odgojno-obrazovnim ustanovama.

 Grad Rijeka je, uz još nekoliko hrvatskih gradova, unatoč nepostojanju zakonske obveze, osigurao dodatna sredstva u gradskom proračunu i od 1. siječnja 2023. godine povećao plaće pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. U tu je svrhu Grad Rijeka u proračunu osigurao ukupan iznos od 100.000 eura na godišnjoj razini, a pomoćnici u nastavi potpisali su anekse ugovora kojima im se od 1. siječnja ove godine povećavaju plaće.

Gradonačelnik Marko Filipović zahvalio se svim pomoćnicima u nastavni na njihovom trudu, entuzijazmu i svemu što ulažu kroz svoj rad, čineći život djece boljim i kvalitetnijim. Naglasio je kako je članstvo u Europskoj uniji i Europski socijalni fond pružili mnoge benefite, pa tako i sredstva za pomoćnike u nastavi, no, dodao je, to nije unutar potrebnih okvira. Stoga se zahvalio svim gradskim vijećnicima i vijećnicama koji su prihvatili amandmane vijećnika platforme Možemo! Nebojše Zeliča i Ive Davorije, a onda i Proračun Grada Rijeke za 2023. godinu i time osigurali dodatnih 100 tisuća eura na godišnjoj razini, točnije 100 eura bruto mjesečno za svakog pomoćnika u nastavi.

„Odgoj i obrazovanje je u fokusu naših politika koje provodimo na lokalnom nivou, a naravno da je ovo jedna od politika o kojoj se puno više mora raspravljati na nacionalnom nivou. Tu mislim ne samo na materijalna prava pomoćnika u nastavi, već i na odgojno-obrazovni proces u cjelini, jer jedinice lokalne samouprave, uključujući i Grad Rijeku, mogu učiniti ono što je u okvirima njihovih proračunskih sredstava, ali i svojih nadležnosti. Kao potpredsjednik Udruge gradova priključio sam se inicijativi da i ostali gradovi pokušaju u sklopu svojih mogućnosti regulirati na bolje vaša prava. Svjestan sam neujednačenosti prakse na razini Hrvatske i vjerujte mi da ću svoj mandat posvetiti da i u tom segmentu izjednačimo vaša prava u cijeloj zemlji. S ovog mjesta treba apelirati na nadležno ministarstvo da pokuša iznaći financijska sredstva za vaša materijalna prava, jer vi sa djecom radite svakodnevno i mislim da to svako društvo treba akceptirati i na jedan adekvatan način i vrednovati“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj zahvalila je pomoćnicima u nastavi na njihovom radu.

„Kad kažemo hvala za vaš trud, treba to i pojasniti – svatko od vas zapravo je dnevno izložen nizu izazova i prepreka i to zaista sa srcem radite, nosite se i sa situacijama koje su emocionalno, a ponekad i fizički teške. Vaš je rad neprocjenjiv i predstavlja predanost učenicima s teškoćama u razvoju, ali i cijelom razredu kojem ste dodijeljeni i njihovim nastavnicima, kao i roditeljima djece s teškoćama u razredu koji se nose sa svojim izazovima, predstavljajući najvažniju kariku u inkluzivnom obrazovanju“, kazala je pročelnica Sušanj.

Predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi i osobnih pomoćnika Ivan Milatić naglasio je kako vjeruje da će se uskoro promijeniti zakonska regulativa, koja će omogućiti priznanje zanimanja pomoćnika u nastavi i mogućnosti redovnog zaposlenja.

Maruška Dediol Vuković, pomoćnica u nastavi u OŠ Gornja Vežica, u ime svih pomoćnika izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem aneksa ugovora kojim im se povećavaju plaće.
„Smatramo da je to korak u dobrom smjeru pri rješavanju problema našeg statusa i položaja. Upravo to je dokaz da društvo izdvaja i prepoznaje nas u odgojno-obrazovnom procesu djece s poteškoćama u razvoju. S lakoćom možemo reći kako Grad Rijeka ponovno predvodi kao pozitivan primjer u brizi za najranjiviju skupinu u našem okruženju, a samim time i prepoznavanju važnosti materijalnog statusa pomoćnika u nastavi koji im pružaju svakodnevnu potporu. Bez našeg prisustva za većinu djecu redovan radi i odgojno-obrazovni proces bio bi nedostižan. Sretni smo što su naši glasovi dospjeli do vas te imamo nadu da će i ostali problemi, kao što je zapošljavanje na određeno, s prekidom od tri ljetna mjeseca, prijeći u stalni radni odnos, češće edukacije i priznavanje zanimanja biti jedan od sljedećih koraka potpore“, kazala je Dediol Vuković. 

Najčitanije


Povezane objave

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

Pin It on Pinterest