Potvrđeno da je Brnada počinio teško ubojstvo na okrutan način, pa u psihijatrijskoj ustanovi može biti prisilno 40 godina, ne samo 20, kao za “obično” ubojstvo

25.03.2023. 11:37 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin, Visoki kazneni sud

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu riječkog Županijskog suda koji je Romanu Brnadi (38) iz Zagreba odredio prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi zbog toga što je u veljači prošle godine u neubrojivom stanju na zvjerski način ubio poznanicu u kafiću u središtu Rijeke. U medijima se ovih dana naglašavala mogućnost da Brnada uskoro izađe na slobodu, jer mu uskoro ističe prvi rok prisilnog smještaja, provjeravat će se njegovo psihičko stanje, pa u teoriji može biti pušten. No, bit presude Visokog kaznenog suda je sasvim drukčija: potvrđeno je, naime, stajalište riječkog suda da se radi o teškom ubojstvu, počinjenom na okrutan način, što nosi svoje bitne implikacije.

RIJEČKI ODVJETNIK: PUŠTANJE NIJE IZGLEDNO, A OVAKO MOŽE BITI MNOGO DUŽE U USTANOVI

– Mislim da je pogrešno akcentirana ova posljednja epizoda priče oko ovog slučaja, nakon što je Visoki kazneni sud objavio konačni pravorijek. Nije suština pravomoćne presude i onog što može dalje uslijediti u tome da postoji opasnost da za manje od mjesec dana osuđenik iz psihijatrijske ustanove bude pušten na slobodu – ukazuje riječki odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom u kaznenim predmetima. – Mislim da je vjerojatnost da se to dogodi otprilike kolika je i mogućnost da Rijeka za dvije godine osvoji Ligu prvaka. Moguće je, naravno, ali svi znamo da to nije izgledno. Uostalom, počinitelj ovog ubojstva nije jedini u Hrvatskoj koji je u posljednjih desetak godina počinio težak zločin, ubojstvo ili pokušaj ubojstva, u neubrojivom stanju. Nisam čuo da je itko od njih tek tako pušten iz ustanove na slobodu. A upravo u riječkoj regiji imamo jedno vrlo ružno i tragično iskustvo što se sve može dogoditi ako se neki psihički bolesni ubojica pusti iz ustanove – ističe riječki odvjetnik i dodaje kako je bit ove pravomoćne presude potvrda da se radi o teškom ubojstvu na okrutan način, što će omogućiti da ubojica bude mnogo duže u psihijatrijskoj ustanovi, prisilno i pod paskom.

Vijeće riječkog suda pod predsjedanje sutkinje Ike Šarić je, podsjetimo, zaključilo da je riječ o teškom ubojstvu, dok je obrana pledirala za tzv. obično ubojstvo. Naoko, čini se da je to nevažno pitanje, jer optuženom, s obzirom da je zločin počinio u neubrojivom stanju, ionako nije izrečena zatvorska kazna, već smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. No, bit je u tome da, načelno, prisilni smještaj okrivljenika u psihijatrijskoj ustanovi može trajati najviše do maksimalne kazne propisane za kazneno djelo zbog kojeg je neubrojiva osoba završila u ustanovi. Za “obično” ubojstvo predviđena je maksimalna kazna od 20 zatvora, a za teško ubojstvo 40 godina. Ipak, nakon isteka maksimalnog roka, ako je zaključak psihijatara da osoba ipak treba još ostati u ustanovi, ako je ocjena da bi izlaskom iz bolnice mogla biti ugrožena sigurnost drugih osoba, može ostati i dalje u psihijatrijskom tretmanu.

nakon prvih šest mjeseci psihičko stanje se utvrđuje svakih godinu dana

Činjenica da je Brnada, poznat kao ulični pjevač, jezivo ubojstvo počinio u neubrojivom stanju, znači da se procesuira prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. U konačnici to znači da mu se presudom ne izriče zatvorska kazna, nego određuje smještaj u psihijatrijskoj ustanovi.
Zakonske regule kažu da se prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu osobi – koja je u neubrojivom stanju počinila kazneno djelo – presudom određuje na šest mjeseci, no, to nikako ne znači da je to konačno i maksimalno, jer će se prije isteka te sankcije utvrđivati njegovo psihičko stanje, te ona produžiti, ako se to smatra potrebnim. Nakon prvih šest mjeseci, daljnji prisilni smještaj određuje se na godinu dana, pa se postupak stalno ponavlja. No, teoretski promatrano, psihijatrijska ustanova može podnijeti i prijedlog da se ambulantno liječi na slobodi ili predložiti otpust iz bolnice, ako eventualno ocijeni da ne predstavlja opasnost ni za okolinu ni po sebe. Inače, da je Brnada teško ubojstvo počinio kao ubrojiva osoba, prijetila bi mu kazna od 10 do 40 godina zatvora.

visoki kazneni sud: ne radi se o “običnom” ubojstvu, okrivljenik je iskazao osobitu brutalnost i bešćutnost

Vijeće visokog kaznenog suda ocijenilo je kao neosnovanu žalbu Romana Brnade i njegovog odvjetnika na nepravomoćnu presudu riječkog Županijskog suda. Suci Visokog kaznenog suda su, između ostalog, napomenuli kako je riječki sud donio pravilne zaključke i ispravno utvrdio da se radi o teškom ubojstvu na okrutan način, a ne o “običnom” ubojstvu kako je to smatrala obrana, koja je i osporavala stajalište riječkog suda o osobitom intenzitetu patnji koje je žrtva pretrpjela.
“Ubojstvo na okrutan način postoji kada počinitelj žrtvi nanosi bolove, muke i patnje koji po trajanju i intenzitetu znatno premašuju one bolove, muke i patnje koji su redovno povezani uz usmrćenje druge osobe”, ukazuju suci Visokog kaznenog suda, dodajući da riječki sud u postupanju okrivljenika – kada je u trenutku pada na pod kafića žrtva vrištala i vidjela da se optuženik hvata rukama za šank i počinje joj skakati po glavi i da tada trpi smrtni strah i bol – “s pravom uočava upornost, brutalnost, bešćutnost, surovost i osobitu okrutnost optuženika prema žrtvi”.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest