Potvrđena presuda riječkog suda: vlasnik broda Boka Star, Crnogorac Marko Balić, nije kriv za krijumčarenje 208 tona eksploziva za Saddama Husseina

27.09.2023. 17:39 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Shipspoting.com, portal Burin

Vlasnik broda Boka Star, Crnogorac Marko Balić (70), definitivno nije kriv za organiziranje krijumčarenja tim brodom 208 tona eksploziva za raketna i druga oružja za, kako se nekad tvrdilo, Saddama Husseina.
Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je, naime, potvrdio presudu riječkog Županijskog suda iz kolovoza prošle godine kojom je odbijena optužba protiv Balića, dva desetljeća nakon spektakularnog slučaja zapljene broda Boka Star u riječkoj luci i uhićenja dijela posade. Vijeće sudaca Visokog kaznenog suda odbilo je kao neosnovanu žalbu USKOK-a na presudu riječkog suda kojom je ekskulpiran crnogorski brodovlasnik, čime je presuda postala pravomoćna.
Ovime je hrvatsko sudstvo  stavilo točku na procesuiranje slučaja što datira još od listopada 2002. godine, kada je vijest o arestiranju broda Boka Star s teretom za Saddama Husseina u riječkoj luci obišla je svijet.

Za  kaznena djela za koja je izručen više mu se ne može suditi, zbog zastare

Pravomoćna presuda je donesena nakon što se Crnogorcu Baliću u Rijeci četvrti put sudilo za isti slučaj, nakon što je ranije tri presude ukidao Vrhovni sud i vraćao na ponovno suđenje. Na ranijem, trećem suđenju, okončanom presudom u ožujku 2020. godine, bio je oglašen krivim za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora, i to kao organizator grupe koja je počinila delikt, te osuđen na četiri godine zatvora. Prvim dvjema presudama, također ukinutim, bio osuđen na po šest godina zatvora.
Nisu javno poznati detalji konačne odluke Visokog kaznenog suda, no očito su potvrđeni zaključci vijeća riječkog suda koje je donijelo presudu na tragu stajališta optuženog Crnogorca Marka Balića  o upitnosti legalnosti suđenja u Rijeci nakon što je on 2010. godine izručen iz Grčke. Naime, Grčka je izručila Balića zbog drugih kaznenih djela, a odbila ga izručiti za djelo za koje je procesuiran u Hrvatskoj. Za ta dva kaznena djela za koja je izručen više mu se ne može suditi, jer je u međuvremenu nastupila zastara. Ova je činjenica problematizirana i u rješenju Vrhovnog suda kojim je bila ukinuta ranija, treća presuda.

 RIJEČKI SUD PRIBAVIO OD GRČKE DOKUMENTACIJU O IZRUČENJU

U posljednjem, četvrtom suđenju riječki sud je pribavio od Grčke dokumentaciju o izručenju i ispostavilo se da je oko legalnosti suđenja u pravu optuženi Marko Balić koji je bio izručen Hrvatskoj nakon što je 2009. godine po Interpolovoj tjeralici uhićen na grčkom aerodromu. Vijeće riječkog suda je, po svemu sudeći, ocijenilo potpuno osnovanim njegovo stajalište da u ovom kaznenom postupku nije mogao biti suđen za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora, jer je Grčka, koja ga je izručila Hrvatskoj, za to kazneno djelo odbila zahtjev za njegovo izručenje. Grčki Vrhovni sud je pak potvrdio odluku o izručenju Balića za kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksploziva te za krivotvorenje javnih isprava

vjerojatno će tražiti naknadu štete od Republike Hrvatske

Da će na kraju proces završiti ovako dalo se naslutiti po rješenju sudaca Vrhovnog suda koji su prihvatili žalbu Marka Balića i ukinuli raniju, treću presudu zbog “nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, a u suštini se radilo o tome da su prihvaćena njegova stajališta da mu se u Hrvatskoj više nije moglo suditi. Balić je u svojoj vrlo obimnoj žalbi na treću presudu citirao odluku Vrhovnog suda Republike Grčke u kojoj se decidirano navodi da nije dozvoljeno izručenje za djelo izbjegavanja carinske kontrole (krijumčarenje, po grčkom zakonu), jer između Grčke i Hrvatske nije zaključen sporazum o izručenjima povodom poreskih prekršaja (carina, carinskih poreza) i zbog toga što Hrvatska nije ratificirala propise koji obavezuju države potpisnice na izručenje počinitelja carinskih propisa. Grčki Vrhovni sud je pak potvrdio odluku o izručenju Balića za kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksploziva te za krivotvorenje javnih isprava. U odluci, koju je Balić citirao u svojoj žalbi, navedeno je da izručeni “ne može biti krivično gonjen, suđen ili pritvoren u državi kojoj se izručuje radi izvršenja kazne ili druge kaznene mjere za kaznena djela koja su učinjena prije njegovog izručenja, osim za ona za koja se naređuje njegovo izručenje”.

Nakon ovakvog epiloga slučaja, vrlo je izgledno da će Marko Balić tražiti novčanu satisfakciju od Republike Hrvatske, naknadu štete zbog svih posljedica koje je pretrpio u dva desetljeća kao okrivljeni za veliko krijumčarenje eksploziva, a na kraju je oslobođen optužbi.

U OPTUŽNICI U POČETKU BILA ČETIRI IMENA

Prvo suđenje – još prije 15-ak godina – počelo je temeljem optužnice u kojoj su bila imena četvorice okrivljenika (osim brodovlasnika Balića, optužen je bio kapetan broda Josip Nikolić, prvi časnik palube Damir Balabušić i špediter Saša Kovalenko), no kasnije je na optuženičkoj klupi sjedio samo Marko Balić koji je na suđenje dolazio iz Crne Gore. Još tijekom prvog procesa USKOK je odustao od optužbi protiv špeditera, a na drugom suđenju su kapetan Nikolić i časnik Balabušić oslobođeni optužbi jer je zaključeno da nisu upleteni u krijumčarenje 208 tona baruta. Za inkriminacije za koje su se oni teretili na kraju je i zastupila zastara, pa je na kraju kao optuženik ostao jedino Balić. Stjecajem okolnosti i protekom vremena, dio optužbi s početka postupka pao je u zastaru, no, protiv Balića i dalje je stajala optužba da je organizirao grupu za krijumčarenje velike količine baruta, mada grupe više nije bilo.

RADI ZAVARAVANJA AMERIČKIH KONTROLA U TEGALJ UZEO DRUGI BROD

Marka Balića USKOK je teretio da je u drugoj polovici 2002. godine u Crnoj Gori nabavio 208 tona baruta, što je skriven u 1.804 metalne bačve i 1.431 drvenom sanduku, zatvorenima u 14 kontejnera, a na lažnoj dokumentaciji pisalo je da je to aktivni ugljen i filteri za vodu. Opasni tovar je krajem rujna 2002. godine u luci Bar ukrcan na Boka Star, a kao odredište naznačena Aleksandrija (Egipat). Nakon toga je, radi prikrivanja luke izlaza tereta i izbjegavanja kontrole američke mornarice, koja se nalazila u međunarodnim vodama, brod držan na sidrištu u zaljevu Trašte u Crnoj Gori sve do sredine listopada. Radi zavaravanja američkih kontrola, uzeo je u tegalj brod »Lovćen« i krenuo prema Rijeci, vjerujući da će tako proći neotkriven. U otkrivanje krijumčarenja bile su, navodno, uključene velike svjetske obavještajne agencije supersila koje su kontrolirale puteve oružja i dale znak hrvatskim vlastima i istražiteljima da pregledaju brod.

ZAPLIJENJENI EKSPLOZIV ČUVAN NA GROBNIKU

Vijest o arestiranju broda Boka Star s teretom za Saddama Husseina u riječkoj obišla je svijet, a informacija o okolnostima slučaja otpočetka je bilo mnogo, iako je pitanje koliko je sve bilo istinito. Upućeni u slučaj su tvrdili kako je američka obavještajna služba saznala da se u crnogorskoj vojnoj luci Trašte četiri dana ukrcavao vojni teret u civilni brod »Boka Star«, a odredište mu je bila Sirija. To zapravo i nije bila tajna jer je vojni teret, barut, tako i došao deklariran u Crnu Goru od izvoznika iz Srbije, a bilo je i navedeno i odredište. Kako su, navodno, američki ratni brod “Nassau” i vojni satelit pratili teret, vlasnik broda Balić promijenio je dokumente o vrsti tereta i luci odredišta, a uzeo je i u tegalj drugi brod.
Vjeruje se da je plan bio zbuniti američke obavještajce tako da se teret prekrca u nekoj luci sjevernog Jadrana na drugi brod pa tako dopremi na Bliski istok. No, neki su smatrali kako je plan od početka bio osuđen na neuspjeh, jer se znalo o kojem se teretu radi, ni pokušaj s tegljenjem drugog broda i s lažnom deklaracijom tereta nije uspio, pa je barut vrijedan milijun dolara zaplijenjen u Rijeci.
Poznavatelji prilika navode da je barut nakon zapljene premješten na lokaciju na Grobničkom polju, relativno blizu automotodroma, gdje se nalazio neko vrijeme čuvan uz iznimne mjere osiguranja.

Najčitanije

Povezane objave

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Na području Ljubavne cestice u Crikvenici u idućih 15-ak dana provoditi će se radovi na sanaciji opožarenih površina.Radove će izvoditi Hrvatske šume, Šumarija Crikvenica, te će se u sklopu njih uklanjati izgorena stabla na području koje je stradalo...

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Opatijska je publika sinoć imala priliku uživo osjetiti izuzetnu atmosferu harlemske crnačke kršćanske glazbe u domu kulture, centru Gervais. Festival Opatija je u Opatiju doveo najbolje i najpoznatije pjevače američkog gospela Harlem Gospel Choir.Harlem...

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

PONEDJELJAK, 11. PROSINCA 2023. ZAMET, 13.30Davor Stojković (1956) TRSAT, 14.30Borislav Čop (1932) KOZALA, 13.30Ksenija Žunić (1933) LOVRAN, 14.00Rosana Mihalić  KLANA, 14.00Josip Brmalj  CERNIK-ČAVLE, 14.00Ivka Dragojević  MILOHNIĆ, 14.00Ana Petrović...

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

Danas, u nedjelju, 10. prosinca, u 17 sati ispred crkve u Sv. Barbari bit će upaljena druga adventska svijeća. Iz Općine Kostrena pozivaju sve da im se pridruže.Druga adventska svijeća naziva se još i Betlehemska, u spomen na put Josipa i Marije prema...

Pin It on Pinterest