Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava poduzetnicima, iz gradskog proračuna osigurano 2,5 milijuna kuna

28.12.2022. 16:18 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U Salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori s dijelom riječkih poduzetnika koji su nakon javnog poziva za dodjelu bespovratnih subvencija ostvarili to pravo. Ugovore su potpisali riječki gradonačelnik Marko Filipović te Amir Malkić iz Uslužnog obrta Autoservis „Ćućo“, Vedrana Bjelobrk u ime tvrtke Nautica Concept i Marina Frković u ime tvrtke ORCA Crew Services Adria.
Putem javnog poziva za dodjelu bespovratnih subvencija Grad Rijeka je u 2022. godini dodijelio ukupno 173 bespovratne subvencije za 150 gospodarskih subjekata, za što je u gradskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna.

Ukupno je pristiglo 417 prijava, od kojih 104 nisu zadovoljile formalne uvjete prihvatljivosti zbog nedostataka u dokumentaciji ili nedopuštenosti dodjele potpore, dok je njih 313 od strane povjerenstva ocijenjeno prihvatljivim i na temelju ostvarenih bodova uvršteno u rang listu prijavitelja. Od ukupnog broja prijava koje su zadovoljile formalne uvjete prihvatljivosti, za dodjelu subvencije prihvaćeno je njih 173, podnesenih od strane 150 gospodarskih subjekata.

Ovisno o mjeri, poduzetnici su mogli ostvariti bespovratne potpore u visini od 50 do 80 % realiziranih troškova. Ove godine je prvi put u javni poziv uvrštena subvencija troškova ulaganja u tranziciju korištenja energenata u poslovnim procesima, odnosno poslovnoj infrastrukturi na štedljivije i obnovljive izvore energije. U kriterijima je uveden i novi – „Energetska učinkovitost ulaganja“ kojim se dodatno prelazak na štedljivije i obnovljive izvore energije.

Ove su godine najveći broj subvencija, njih 67, ostvarili korisnici putem mjere „Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje“ te će im se dodijeliti subvencije u ukupnom iznosu od oko 789 tisuća kuna. Slijedi mjera „Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme“ putem koje će se dodijeliti 47 subvencija u iznosu od oko 923 tisuće kuna te mjera „Subvencioniranje troškova poduzetnika početnika“ s 29 subvencija i iznosom od 450 tisuća kuna-

Ugovore su potpisali riječki gradonačelnik Marko Filipović i Amir Malkić iz Uslužnog obrta Autoservis „Ćućo“, Vedrana Bjelobrk u ime tvrtke Nautica Concept i Marina Frković u ime tvrtke ORCA Crew Services Adria.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je   kako su malo i srednje poduzetništvo kičma razvoja svake sredine pa tako i Rijeke, jer  upravo poduzetnici nose više od 90% ukupnog gospodarstva i zapošljavaju najveći broj ljudi. Dodao je kako veseli podatak da broj poduzetnika u Rijeci iz godine u godinu raste te kako je u proračunu Grada Rijeke za iduću godinu osigurano još više sredstava za subvencije poduzetnicima, a isto je planirano i u projekcijama proračuna za 2024. i 2025. godinu.
„Siguran sam da će ova bespovratna sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način, da ćete ih uložiti u razvoj vašeg poslovanja, jer u širem kontekstu to je za dobrobit čitavog našeg društva i to putem novih zapošljavanja, ali i povećanja prihoda vaših zaposlenika“, istaknuo je gradonačelnik.

Od 2008. godine, odnosno od početka realizacije mjera, poduzetnicima je dodijeljeno 1.575 subvencija ukupne vrijednosti 22,6 milijuna kuna.

Najčitanije


Povezane objave

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest