POTPISAN UGOVOR: svim redovnim studentima u županiji besplatan neograničen prijevoz vlakom u Hrvatskoj

Foto: PGŽ

Primorsko-goranska županija će u cijelosti financirati prijevoz vlakom redovnih studenata s prebivalištem na području županije u 2023. godini, a za tu svrhu u proračunu je osigurano 20 tisuća eura, odnosno 150.690 kuna.

Financirani prijevoz obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku ili na ljetovanje, i to u kategoriji 2. razreda redovnih vlakova na području RH. PGŽ od 2020. godine sufinancira ovu mjeru, a protekle godine tu pogodnost koristilo je 326 studenata. Ugovor o financiranju troškova u sjedištu Županije potpisali su danas župan Zlatko Komadina i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

„Županija omogućava svojim studentima besplatno putovanje po Hrvatskoj s jedne strane u cilju mobilnosti, ali i s tendencijom da kada završe fakultet ostanu ovdje živjeti i raditi. Lani smo taj trošak dijelili sa željeznicama dok je sada država utvrdila fiksni trošak u visini od 9,95 eura mjesečno po studentu, a Županiji nije problem snositi kompletan iznos i tako omogućiti svim studentima besplatan i neograničen prijevoz vlakom“, rekao je župan Komadina podsjetivši da je nedavno potpisan ugovor i o uključivanju željeznica u sustav javnog gradsko-prigradskog prijevoza Grada Rijeke.

Da je riječ o nastavku uspješne suradnje smatra predsjednik Uprave Željko Ukić istaknuvši kako je ovo mjera Vlade RH kojom se želi potaknuti što češće korištenje vlaka, posebice kod djece i mladih, a o njezinoj uspješnosti svjedoče brojke. Dok je u 2021. na području PGŽ-a otpremljeno 120 tisuća putnika, u 2022. godinu dolazi do povećanja na 230 tisuća putnika.

Putničke blagajne Prijevoznika ispostavljat će financirane prijevozne karte na osnovu važeće pametne kartice s potrebnim profilom koju studenti kupuju o svome trošku temeljem potvrde obrazovne ustanove i identifikacijskog dokumenta.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i privremeni pročelnik UO za pomorsko dobro, promet i veze Zlatan Marunić, direktorica prodaje i marketinga HŽPP Sonja Cvetković te Željko Tulić, šef Regionalne jedinice HŽPP-a Rijeka.

 

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest