Policija u Fondu za zaštitu okoliša, privedene tri osobe: u središtu istrage i jama Sovjak na Viškovu

Foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Istražitelji su uzeli dokumentaciju, a i ispitana je načelnica sektora u vezi sanacije jame Sovjak, vrijedna 390 milijuna kuna

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost policija izuzima dokumentaciju vezanu uz projekt sanacije jame Sovjak na Viškovu  koji je radila GK Grupa, a čiji je predsjednik uprave Robert Gotić danas uhićen u Varaždinu, a kojeg se s još dvije osobe tereti za primanje mita, javlja RTL.
24 sata navodi kako su uspjeli potvrditi informaciju iz tri nezavisna izvora da su istražitelji bili i u sjedištu Fonda koji se nalazi u Zagreb Toweru na Radničkoj cesti. Istražitelji su uzeli dokumente i određenu opremu poput laptopa iz ureda ravnatelja.

Fond do svibnja vodio čovjek pod patronatom Milana Bandića

Državni fond godišnje upravlja s oko dvije milijarde kuna. Neslužbeno se saznaje i da je pretres i izuzimanje dokumenata iz Fonda u sklopu akcije Europskih javnih tužitelja koji su jutros naložili uhićenja tri osobe, vezano za izgradnju varaždinskog pročistača otpadnih voda. Projekt je težak 30 milijuna eura, a sufinanciran je europskim novcem u iznosu 23,7 milijuna eura. Ali – piše 24 sata – radi se o drugom, znatno vrednijem poslu, Fonda i GK Grupe čiji je direktor Robert Grotić uhićen: 390 milijuna kuna vrijednoj sanaciji jame Sovjak u riječkoj regiji.
U Varaždinu je zasad uhićen bivši direktor Varkoma Željko Bunić i direktor GK Grupe Robert Gotić, koji je i u HDZ-u. Treći uhićeni je, prema pisanju Varaždinskih vijesti, projektant Stjepan Ptiček, bivši direktor Coninga.
Fond je do svibnja vodio Siniša Kukić koji je slovio kao čovjek pokojnog Milana Bandića. Od svibnja je vršiteljica dužnosti ravnatelja Alenka Košiša Čičin Šain iz Reformista.

Pretresi u nizu županija 

Policija je objavila da obavlja pretrese i na području zagrebačke, varaždinske, istarske i vukovarsko-srijemske policijske uprave. Bivši šef Fonda Kukić je bio prijavljen u Vukovaru, a zatim u Istri.

Prema izvorima iz samog Fonda za zaštitu okoliša, istražitelji su uzeli dokumentaciju, a ispitali i načelnicu sektora u vezi sanacije jame Sovjak pored Rijeke. Nakon dugo vremena, ugovor je potpisan pred kraj godine i vrijedan je oko 390 milijuna kuna. Glavni izvođač u zajednici ponuditelja je GK Grupa čiji direktor je uhićen u Varaždinu zbog mita na poslu vezanom za pročistač, piše 24 sata.

Kako tvrde sugovornici 24 sata, kao i kod pročistača u Varaždinu, tako je i vrijednost radova na tom projektu daleko precijenjena. Isti izvori tvrde da su zaposlenici Fonda sumnjali u namještanje. “Voditelj javne nabave koji je odbio u tome sudjelovati je naglo morao otići u mirovinu i svi smo znali da će prije ili poslije ovako završiti s tim projektom. Siniša Kukić je također razriješen u svibnju zbog toga”, kazao je za 24 sata sugovornik iz Fonda.

Projekt sanacije jame Sovjak bio je predstavljen kao jedan od najvećih, ali i najsloženijih projekata u području zaštite okoliša u Hrvatskoj, a sam projekt sanacije bio je težak 390 milijuna kuna.

COVID-19 RH

Posljednja izmjena: Loading…
Novooboljeli0
Broj umrlih0
Aktivni slučajevi0

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (211)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (211)

SUBOTA, 13. kolovoza 2022. ZAMET, 13.00Angela Mitrović (1931) UTORAK, 16. kolovoza DRENOVA, 14.30Ignac Vremarić (1963) SRIJEDA, 17. kolovoza TRSAT, 12.30Anamarija Ivančić (1938) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest