Policija o postupanjima oko utakmice na Rujevici: privedene 52 osobe, osim većeg broja stolica na stadionu oštećene i sanitarne prostorije te šibenski autobus

25.05.2023. 19:37 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin, MUP, Vatrogasci Rijeka

Prije, za vrijeme i nakon utakmice privedene su ukupno  52 osobe, od kojih 37 navijača kluba iz Splita, koji su zatečeni na području naplatnih kućica Rupa, željezničkoj postaji u Permanima i na Rujevici.
Navodi se to, između ostalog, u večerašnjem priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske kojim se oglasila o jučerašnjoj utakmici na Rujevici, finalu Hrvatskog nogometnog kupa između Hajduka i Šibenika.
Policija precizira da je najveći broj uhićenih zatečen u pokušaju dolaska na utakmicu ili na ulasku na stadion bez ulaznica, odnosno odgovarajuće isprave izdane od organizatora. Između spomenutih, zatečeno je i 11 navijača koji su već evidentirani kao počinitelji prekršaja iz domene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

oduzeti predmeti pogodni za nanošenje ozljeda i maskiranje

“Izdvajamo i postupanje policije na željezničkoj postaji u Permanima” – navode iz policije – “gdje je je u vlaku koji prometuje u pravcu Rijeke zaustavljeno stotinjak navijača splitskog kluba, a pronađeni su i oduzeti predmeti pogodni za nanošenje ozljeda i maskiranje, čime je spriječeno moguće izazivanje nereda. Također, u istom vlaku su prilikom postupanja policije u počinjenju prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zatečeni te potom i prekršajno procesuirani hrvatski i poljski državljanin.
Osim toga, policija je u pokušaju dolaska na utakmicu s predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, spriječila hrvatskog državljanina, navijača kluba iz Splita. Spomenuti je zaustavljen na kontrolnom punku u Klenovici te je u njegovom vozilu pronađeno i oduzeto pet gumenih palica. Protiv njega policija podnosi optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.
Osim bez ulaznica, na ulasku ili na prostoru sportskog objekta u posjedovanju pirotehničkih sredstava (baklji) i droge (kokain, speed), zatečeno je šest navijača, od kojih dva maloljetnika i jedan francuski državljanin.
U dva navrata, izvan zone stadiona po završetku utakmice, 15 navijača riječkog kluba, od kojih dva maloljetnika, narušavalo je javni red i mir na naročito drzak način te se na diskriminirajući način ponašalo prema drugim navijačima, od kojih su dvojica zadobila ozljede. Jedan od počinitelja je pokušao pobjeći s mjesta događaja, u čemu su ga spriječili policijski službenici uz uporabu sredstava prisile (lisice). Počinitelji su sankcionirani u skladu s važećim zakonskim propisima.

Pričinjena šteta na stadionu

Nadalje, za vrijeme utakmice u drugom poluvremenu zapaljeno je više baklji, dimnih kutija i drugih predmeta te je oštećen veći broj stolica, zbog čega je zabilježena i manja intervencija vatrogasaca.
Oštećene su i sanitarne prostorije na stadionu, jedno vozilo šibenskih registarskih oznaka, te je evidentirana krađa mobitela. Policija nastavlja kriminalističko istraživanje s ciljem otkrivanja počinitelja protupravnih ponašanja”, naglašavaju iz policije. 
U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su svi rodovi policije – posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije diljem RH. I ovo javno okupljanje policija je snimala, za što su, između ostalog, korištene bespilotne letjelice, helikopter i specijalno policijsko vozilo, opremljeni najsuvremenijim uređajima za snimanje.

“Zahvaljujemo posjetiteljima utakmice koji su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli da ovaj nogometni susret protekne sigurno i u sportskom duhu. Posebno zahvaljujemo građanima Rijeke i svima koji su se tijekom jučerašnjeg dana zatekli na ovom području, posebice na prometnicama u pravcu Rijeke i stadiona, na strpljenju i razumijevanju”, navode iz policije.

Utakmicu je s tribina pratilo 7.100 gledatelja, od kojih oko 2.800 navijača HNK Hajduk i  500 navijača HNK Šibenik, precizirala je policija. 
Ravnateljstvo policije je kroz uspostavljeni Stožer za osiguranje utakmica visokog rizika poduzelo sve mjere i radnje predviđene Protokolom o sigurnosti na utakmicama visokog rizika te koordiniralo svim sigurnosnim pripremama oko osiguranja i postupanjima policije na području više policijskih uprava. U suradnji s drugim policijskim upravama, Policijska uprava primorsko-goranska je organizirano provela prihvat vlaka, autobusa, osobnih i kombi vozila s navijačima, kao i njihov povratak.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest