PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG ŠEFA RIJEČKE KRIM-POLICIJE: Kruneš okrivljen za poticanje na dva teška ubojstva, prijetnju svjedokinji i nalet na auto svoje bivše ljubavnice

08.10.2021. 22:54 | Crna kronika

Autor teksta: Fiore VEŽNAVER , Foto: Fiore Vežnaver, screenshot Provjereno

Optužni akt proslijeđen je riječkom Županijskom sudu, što znači da će se daljnji postupak, pa i suđenje, ako do njega dođe, voditi u Rijeci - inkriminacije protiv Kruneša su, sudeći po priopćenju DORH-a, čak i teže od onih u vrijeme otvaranja istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Puli je, nakon provedene istrage, podignulo optužnicu protiv Željka Kruneša (52), bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske, tereteći ga za dva kaznena djela poticanja na teško ubojstvo, sprječavanje dokazivanja i oštećenje tuđe stvari. Optužni akt proslijeđen je riječkom Županijskom sudu, što znači da će se daljnji postupak, pa i suđenje, ako do njega dođe, voditi u Rijeci. Inkriminacije protiv Kruneša su, sudeći po priopćenju DORH-a, čak i teže od onih u vrijeme otvaranja službene istrage tužiteljstva.

“Nagovarao drugu osobu da usmrti dvoje oštećenika”

DORH je objavio kako se “optužnicom okrivljenog 52-godišnjaka tereti da je sredinom lipnja 2015. godine, u Rijeci, nagovarao drugu osobu da usmrti dvoje oštećenika, ali poticana osoba nije poduzela radnju kako bi to učinila. Tereti ga se da je, s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza i spriječi te oteža dokazivanje, prema svjedokinji u prethodnom kaznenom postupku uporabio prijetnju, pa svjedokinja nije na dokaznom ročištu kod suca istrage iskazivala o svojim saznanjima glede kaznenih djela za koje se okrivljenika teretilo. Okrivljenika se tereti i da je 15. travnja 2018. u Rijeci, s nakanom da iz osvete ošteti automobil koji je koristila hrvatska državljanka (1971), pristajući da time ošteti službeno vozilo kojim je upravljao, prednjim dijelom službenog vozila udario u prednji dio njezinog osobnog automobila, oštetivši time njezino vozilo, kao i službeno vozilo”.

Optužen za pokušaj organiziranja ubojstva unuka Slavice Šota

Portal Burin je o Željku Krunešu pisao prije mjesec dana, kada je ovaj ne tako davno visokopozicionirani službenik riječke policije dobio otkaz u policiji, što je u vezi s događajima za čije je istraživanje bilo delegirano pulsko tužiteljstvo. Prvostupanjski disciplinski sud u Rijeci izrekao mu je mjeru prestanka državne službe, zbog težih povreda službene dužnosti. U točkama, zbog kojih je Kruneš dobio otkaz, navodi se “nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada teško šteti ugledu policije” i “neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva”. Burin je iz izvora bliskih slučaju neslužbeno saznao kako je Kruneš oglašen krivim za činjenicu da je izvan radnog vremena koristio službeno vozilo, dok je drugi Krunešov krimen, kojeg policijski Disciplinski sud drži dokazanim, da  je službenim vozilom namjerno udario u auto svoje bivše ljubavnice. Odluka o otkazu nije pravomoćna, Kruneš ima na nju pravo žalbe.
Kruneš je otkaz dobio šest godina nakon što je – po tvrdnjama tužiteljstva, sada podignutim i na razinu optužnice – u lipnju 2015. pokušao organizirati ubojstvo unuka Slavice Šote, riječke poduzetnice i aktivistice, kao i nakon tri godine otkada je, tvrdi optužba, službenim automobilom udario u vozilo svoje nekadašnje intimne partnerice. Kazneni postupak protiv Kruneša – zbog sumnji u poticanje na pokušaj ubojstva Šotinog unuka, sprječavanja dokazivanja i oštećenja tuđe stvari – bio je u ingerenciji Županijskog državnog odvjetništva u Puli, jer je ocijenjeno kako je oportunije da se istraga ne vodi u Rijeci, s obzirom da su neki svjedoci u postupku javno istupali protiv pojedinih ljudi s riječkog suda. Tužiteljstvo u Puli je lani u lipnju donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Kruneša.

Daljnji postupak ipak u Rijeci

Poznata riječka aktivistica Slavica Šota i njena kćer Josipa Novaković godinama su skretale pažnju na postupanje Kruneša, ali je postupak protiv njega službeno pokrenut tek nakon što je žena s kojom je nekada bio u emotivnoj vezi istupila u emisiji Provjereno. Javno je rekla kako je bila izložena njegovim prijetnjama, a na koncu je i, kazala je, on službenim vozilom naletio na njen auto.
Pulsko tužiteljstvo je podizanjem optužnice, očito, zaključilo kako ima dovoljno osnove za daljnje procesuiranje slučaja nekadašnjeg prvog čovjeka kriminalističke policije u Rijeci. Daljnji postupak će se voditi u Rijeci, mada je kod pokretanja istrage zaključeno da je oportunije da ju vodi pulsko tužiteljstvo. Kako će teći daljnji kazneni postupak, pokazat će vrijeme. Optužnica protiv Kruneša nije pravomoćna, po njoj mu se još ne može suditi, ima pravo prigovora, a o utemeljenosti optužnog akta, da bi se na temelju njega krenulo u suđenje, glavnu raspravu, arbitrirat će optužno vijeće riječkog Županijskog suda.

Hrvatskim Kaznenim zakonom određeno je da će se za kaznena djela za koja se tereti Kruneš izreći kazna od najmanje deset, pa sve do četrdeset godina zatvora. 

 

Prije mjesec dana dobio otkaz u policiji

Kruneš je prije mjesec dana nepravomoćnom odlukom dobio otkaz u policiji. Dogodilo se to šest godina nakon što je, po tvrdnjama optužbe, u lipnju 2015. pokušao organizirati ubojstvo unuka Slavice Šote, riječke poduzetnice i aktivistice, kao i nakon tri godine otkada je, tvrdi optužba, službenim automobilom udario u vozilo svoje nekadašnje intimne partnerice.

 

 

Povezane objave

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Službenici Prve policijske postaje Rijeka dovršili su kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje da je počinila krađu.Žena  se sumnjiči da je jučer oko 9,45 sati iz trgovine u središtu Rijeke ukrala  kozmetičke...

Oružani prepad u trgovini na benzinskoj postaji na Viškovu

Oružani prepad u trgovini na benzinskoj postaji na Viškovu

Policija traga za razbojnikom koji je sinoć počinio oružani prepad u trgovini na benzinskoj postaji na Viškovu.Razbojništvo se dogodilo oko 23.30 sati, a izveo ga je maskirani pljačkaš koji je zaprijetio oružjem dvojici djelatnika, te iz blagajne ukrao...

U Crikvenici buknuo požar u stanu, nađene dvije mrtve osobe

U Crikvenici buknuo požar u stanu, nađene dvije mrtve osobe

Noćas oko 2,40 sati policija je zaprimila dojavu o požaru u stanu u Crikvenici.Na mjesto događaja izašli su policijski službenici Policijske postaje Crikvenica i  djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Crikvenice,  koji su  zatekli dvije osobe koje su...

Pin It on Pinterest