Počeo 29. Međunarodni festival malih scena Rijeka

07.05.2024. 11:39 | Mozaik, Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Međunarodni festival malih scena Rijeka, 29. po redu,  otvoren je predstavom „Ožalošćena porodica“ zagrebačkog Kazališta Kerempuh, u režiji Ivana Plazibata. Selektor Jasen Boko odabrao je osam predstava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Austrije.

U sklopu pratećeg programa u atriju HKD-a na Sušaku, od 6. do 11. svibnja postavljena je izložba Goran Merkaš – Kazališni plakat, izložba u suradnji s HNK u Varaždinu na kojoj je predstavljeno 29 kazališnih plakata. Festivalski žiri ove godine čine: Helena Buljan, dramska glumica iz Zagreba; Bojan Munjin, kazališni kritičar iz Zagreba; Katerina Kocevska, dramska glumica iz Skoplja, dok je voditelj okruglih stolova i ove godine kazališni kritičar Igor Ružić.
Članovi žirija medijskog pokrovitelja za nagradu „Mediteran„ Novog lista su Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Ervin Pavleković.

U ime organizatora, uzvanike i gledatelje, vjerne pratitelje Festivala pozdravila je Umjetnička direktorica Festivala je Edita Karađole Šegvić, a u ime Grada Rijeke zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan naglasivši kako su na festivalu tijekom svih proteklih godina nastupali mnogi veliki, iznimni dramski ansambli te igrale predstave nekih od najcjenjenijih kazališnih redatelja u Europi.

Festival svojom kvalitetom smješta naš grad na kazališnu kartu Europe i čini Rijeku centrom dramske umjetnosti i kvalitete, baš kao što je zamislio i ostvario osnivač i utemeljitelj ovog Festivala, Nenad Šegvić, rekla je Krpan.

U ime Ministarstva kulture i medija otvorenju Festivala nazočila je Načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Irena Kregar Šegota.

Festival se nastavlja dramom L. Kirkwooda “Djeca”, Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, Slovenija. Na na programu su još predstave Ionesco: “Ćelava pjevačica”, u režiji Jagoša Markovića, Centar za kulturu Tivat, Crna Gora, A.P. Čehov: “Višnjik”, Režija: Danielle Fend Strahm, Café Fuerte, Hittisau, Austrija, Šoban: “Zbilja”, Režija: Tomislav Šoban, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Đ. Čilić: “Fafarikul”, Režija: Ivan Planinić, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Adams: “Gidionov čvor”, Režija: Selma Alispahić, MESS – Intermezzo – Pozorište mladih Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Sofoklo: “Edip”, Režija: Vito Taufer, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd, Srbija.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest