Počelo suđenje šestorici iz međunarodnog narkolanca: drogu švercali i u spremniku zraka kočionog sustava prikolice kamiona, zaradili najmanje 226 tisuća eura

20.11.2023. 19:26 | Crna kronika, Novosti

Foto: MUP, portal Burin

– Ne smatram se krivim! – izjavila su sva šestorica optuženih kojima je danas u riječkom Županijskom sudu počelo suđenje pod optužbom da su upleteni u međunarodni lanac nabave i prodaje droge. Na optuženičku klupu jutros su sjeli Kenan Kurtović (42), državljanin BiH i Srbije s adresom u Sarajevu, Edvard Vukašinović (48) iz Pule, Elvis Kujek (53) iz Pule, Goran Frančula (45) iz Pule, Igor Markulinčić (45) iz Pule i Nikola Tomić (28), državljanin BiH s adresom u Prijedoru.
Terete se za dilanje droge u sastavu zločinačkog udruženja. USKOK ih optužuje da su u poslu s drogom uprihodovali najmanje 226 tisuća eura. Prema optužnici, najviše je u narkobiznisu zaradio Elvis Kujek, oko 113 tisuća eura, a drugi na listi je Kenan Kurtović sa zaradom od najmanje 80 tisuća eura.
Optužnica je inicijalno sadržavala imena 12 optuženih, ali su se ostali u međuvremenu nagodili s USKOK-om oko kazni.
Sva šestorica su jutros dovedena iz pritvora u veliku raspravnu dvoranu riječkog Županijskog suda, pred vijeće sutkinje Ike Šarić, na početak procesa u kojem se terete za kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

droga stizala iz Srbije te Bosne i Hercegovine pa plasirana u Istru i Split

USKOK tvrdi da su upleteni u narkobiznis tijekom 2020. i 2021. godine. Kenan Kurtović se optužuje da je povezao u zajedničko djelovanje najmanje 11 dilera radi nabave i preprodaje heroina, amfetamina i marihuane, droge što je stizala iz Srbije te Bosne i Hercegovine pa plasirana u Istru i Split. Sukladno povjerenim im ulogama, karike u narkolancu su obavljale prijevoz, izvoz, uvoz, predaju, skladištenje i prodaju droge. Neki su bili kuriri koji su prenosili drogu i dopremali je u Hrvatsku, pa predavali Kenanu Kurtoviću, tvrdi USKOK.
Istraga je pokazala da se droga krijumčarila i skrivanjem u spremniku zraka kočionog sustava prikolice kamiona. Skrivala se i u posebnim pretincima vozila, a stizala je, uz ostalo, u Pulu i Vrsar. Bilo je organizirano i da se, radi povećanja mase za uličnu preprodaju, drogi dodaju punila, razne tvari. U posao s drogom bili su indirektno uključeni i vozači autobusa prijevozničke tvrtke iz Zenice koja je prometovala na relaciji Sarajevo – Pula. Novac ostvaren preprodajom droge prvokrivljenom je, naime, dostavljan u Hrvatskoj, ili su mu, sukladno njegovim uputama, novac dostavljali u Sarajevo posredstvom vozača autobusa.

nudili na prodaju pola kile kokaina za 25 tisuća eura 

Dvojici iz skupine – Edvardu Vukašinoviću i jednom kompanjonu (nagodio se oko kazne s USKOK-om prije početka suđenja) – stavlja se i na teret da su u prosincu 2020. godine u Vrsaru samostalno nudili pola kilograma kokaina na prodaju za 25.000 eura, no do kupoprodaje ipak nije došlo.

Prilikom realizacije uhićenja okrivljenika pronađeno je i ukupno zaplijenjeno više od 16 kilograma heroina, oko 1,25 kilograma amfetamina i oko kilogram marihuane.

U Istri zaplijenjena 4 kg heroina i oduzeto 800 tisuća kuna

Operativnom MUP-ovom akcijom kodnog imena “Grota” obuhvaćeno je 12 osumnjičenih, devet hrvatskih i troje državljana BiH. Uhićeno ih je 11 nakon što ih je policija pratila. Veći dio njih je otprije poznat policiji po kaznenim djelima iz domene droge.
“Ovom akcijom smo presjekli lanac distribucije droge prema većim centrima na području Istre, prema Labinu, Rovinju, Poreču i širem području Pule”, izjavili su iz policije kada su finalizirali akciju protiv dilera droge. Na području Istre zaplijenjena su tada preko četiri kilograma heroina i više od 800 tisuća kuna za koje se sumnjalo da potječu od prodaje droge.

Najčitanije

Povezane objave

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Na području Ljubavne cestice u Crikvenici u idućih 15-ak dana provoditi će se radovi na sanaciji opožarenih površina.Radove će izvoditi Hrvatske šume, Šumarija Crikvenica, te će se u sklopu njih uklanjati izgorena stabla na području koje je stradalo...

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Opatijska je publika sinoć imala priliku uživo osjetiti izuzetnu atmosferu harlemske crnačke kršćanske glazbe u domu kulture, centru Gervais. Festival Opatija je u Opatiju doveo najbolje i najpoznatije pjevače američkog gospela Harlem Gospel Choir.Harlem...

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

PONEDJELJAK, 11. PROSINCA 2023. ZAMET, 13.30Davor Stojković (1956) TRSAT, 14.30Borislav Čop (1932) KOZALA, 13.30Ksenija Žunić (1933) LOVRAN, 14.00Rosana Mihalić  KLANA, 14.00Josip Brmalj  CERNIK-ČAVLE, 14.00Ivka Dragojević  MILOHNIĆ, 14.00Ana Petrović...

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

Danas, u nedjelju, 10. prosinca, u 17 sati ispred crkve u Sv. Barbari bit će upaljena druga adventska svijeća. Iz Općine Kostrena pozivaju sve da im se pridruže.Druga adventska svijeća naziva se još i Betlehemska, u spomen na put Josipa i Marije prema...

Pin It on Pinterest