Počelo suđenje građevinskom radniku iz Albanije optuženom da je ubodima nožem pokušao ubiti čovjeka pred kafićem u Kastvu: Ne smatram se krivim!

06.02.2023. 18:15 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

– Ne smatram se krivim! – izjavio je danas na početku suđenja albanski državljanin Altin Tufa (43), nakon što je sjeo na optuženičku klupu riječkog Županijskog suda pod optužbom za pokušaj ubojstva, da je nožem izbo 49-godišnjeg muškarca na parkiralištu pred caffe barom u Kastvu u travnju prošle godine. Krivim se ne smatra ni drugookrivljeni Emiljano Xhemollari (24), koji se tereti za kazneno djelo – sudjelovanje u tučnjavi.
Da sam ja zadao ozljede,  priznao bih to još na policiji. Nisam sudjelovao u obračunu, u kritično vrijeme nisam ni bio tamo – ustvrdio je Tufa, po zanimanju građevinski radnik, rodom iz Tirane, iznoseći svoj stav prema optužbi.
Nisam sudjelovao u fizičkom obračunu. Nije ni bilo tučnjave u kojoj bih ja sudjelovao – ustvrdio je pak drugooptuženi Xhemollari.

nemio slučaj večer uoči uskrsa 

S obzirom da poriču inkriminacije, obojica okrivljenih iznijet će svoju obranu na kraju suđenja. Inače, obojica su rekla da su zaposlenici tvrtki u riječkoj regiji, ali Tufa ne dobija plaću otkad je u istražnom zatvoru. On je i doveden na suđenje iz pritvora, dok se njegov sunarodnjak brani sa slobode.
Težak krvni delikt – u kojem je osobito teško ozlijeđen 49-godišnji M. Š, koji je nožem zadobio više ubodnih i reznih rana, te jednu ubodno-reznu ranu – dogodio se 16. travnja prošle godine, večer uoči Uskrsa, oko 21.30 sati, na parkiralištu caffe bara “Portas” u Kastvu. Riječko Županijsko državno odvjetništvo tereti Tufu da je 49-godišnjaka izbo nožem tijekom fizičkog obračuna u kojem na njegovoj strani sudjelovala još dva albanska državljana, Xhemollari i jedan maloljetnik. Optužuje se da je uporabio nož sa ciljem da ubije napadnutog. Xhemollari se tereti da se uključio u fizički obračun, “svjestan i pristajući na ugrožavanje života i tijela drugoga”, sudjelujući u tučnjavi koja je za posljedicu imala tešku ozljedu žrtve. Ispostavilo se da su obojica optuženih tada bili trijezni.
Te subote je ranije u kafiću, prema dosadašnjim nalazima istrage, došlo do prepirke i sučeljavanja 49-godišnjaka i Tufe, a onda su se Tufa i mladić s kojim je tada bio u društvu udaljili. No, navečer su se na istom mjestu, smatra tužiteljstvo, dvojica glavnih aktera slučaja opet sučelila, a optužba tvrdi da je Tufa potegnuo nož.

teško ranjeni muškarac  za jedan ubod nožem direktno optužio Tufu

Za činjenicu da je 49-godišnjak teško ozlijeđen na parkiralištu spoznalo se nakon što je ušao u lokal i nedugo nakon toga mu je pozlilo, pa je pozvana Hitna pomoć. Napadač s nožem je nakon teškog ranjavanja suparnika napustio mjesto događaja zajedno sa svojim sunarodnjacima, ali su svi ubrzo pronađeni, uhićeni i privedeni na kriminalističko istraživanje. U međuvremenu je pak ranjeni nožem prevezen u riječki KBC, život mu je spašen hitnim operativnim zahvatom. Nož kojim je počinjen delikt nije pronađen.
Osumnjičeni Altin Tufa je još na prvom ispitivanju pred tužiteljem u istrazi poricao  da je on ranio nožem muškarca, gosta lokala, negirajući da je uopće te subotnje večeri ulazio u kafić pred kojim se dogodio obračun hladnim oružjem. No, danas je u sudnici kao svjedok saslušan teško ranjeni muškarac koji je za jedan ubod direktno optužio Tufu.
Obrana je na početku suđenja izjavila kako inzistira na neposrednom saslušanju svih svjedoka saslušanih u istrazi, a ne samo čitanju njihovih izjava. Suđenje pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Damira Delost nastavlja se sljedećih dana.

Hrvatskim Kaznenim zakonom je za pokušaj ubojstva za koji se tereti Altin Tufa predviđena kazna od najmanje pet godina zatvora.

Objavljujemo fotografiju optuženog Altina Tufe iz istrage, jer iz ureda predsjednika Županijskog suda u Rijeci nismo dobili dozvolu za fotografiranje optuženika na hodniku suda. Zapravo, iz ureda predsjednika suda nije uopće ni odgovoreno na naš  upit, upućen elektronskom poštom, i traženje dozvole za fotografiranje. Inače, fotografiranje optuženika (na hodniku suda) koji u sudnicu dolaze iz istražnog zatvora bila je uobičajena praksa desetljećima.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

Pin It on Pinterest