Plenković nakon svete mise na Trsatu: Neka roditelji uhićenih u Grčkoj zamole Milanovića da im više ne pomaže

15.08.2023. 14:10 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Screenshot HRT, RTL

Premijer Andrej Plenković bio je danas na svetoj misi u Svetištu Majke Božje na Trsatu, a nakon toga je komentirao uhićenje pripadnika BBB-a u Grčkoj i situaciju da je niz gradova i općina u Hrvatskoj proglasio blagdan sajamskim danom.
– Sport da, sportsko navijanje da, ali, huliganizam ne. Žao nam je da se ovo dogodilo, rekao je Plenković, kako prenosi HRT. Premijer je razgovarao  s grčkim premijerom od kojeg je tražio da Grčka zajamči pravedan i brz pravosudni proces i sigurnost u zatvorima. Izrazio je sućut zbog smrti grčkog navijača. Istaknuo je da je Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnom kontaktu s grčkim vlastima, a veleposlanstvo je na raspolaganju hrvatskim državljanima.
Podsjetio je na optužbe koje im se stavljaju na teret, rekavši da je riječ o ozbiljnim kaznenim djelima.
– Oni su osumnjičeni za tri djela: kriminalno udruživanje, nanošenje ozljeda i izazivanje nereda. To su ozbiljne optužbe. Mi želimo da se to što brže i efikasnije završi taj postupak i da se oni čim prije deportiraju u Hrvatsku jer je jasno da ne može njih sto biti odgovorno za ubojstvo, dodao je i još jednom naglasio da brinu o svojim državljanima.

– Prema tome, mi ćemo pomoći hrvatskim državljanima, ovim mladim ljudima koji su dolje, na maksimalno angažiran način, vodeći računa o tome da oni dolje nisu išli na maturalac, nisu išli na ekskurziju, nisu išli na godišnji odmor, nisu išli u turizam u Grčku, otišli su dolje svjesni da ne mogu ići na utakmicu. I dogodilo se ovo što se dogodilo. Mi očekujemo brzi proces u Grčkoj i da se velika većina tih ljudi deportira i vrati u Hrvatsku. To su ozbiljna djela koja im se stavljaju na teret. Ja sam uvjeren da oni koji su eventualno povezani s ovim slučajem ,gdje je došlo do, nažalost, smrti jednog državljanina, njih ne može biti 100, ne može biti 98, to je sigurno, kazao je premijer.
Apelirao je na grčke vlasti da što brže i efikasnije provedu postupak i da velika većina državljana RH bude deportirana u Hrvatsku.
– Cijeli je slučaj u rukama grčkog pravosuđa, a ne izvršne vlasti, naglasio je Plenković.
Za razliku od Milanovića, ne napadamo grčko pravosuđe. Te su poruke jako loše tamo dočekane. Bilo bi dobro da, kao što su roditelji mene zamolili da im pomognem,  zamole njega da im ne pomaže jer im radi samo štetu. Oni su otišli dolje, netko ih je organizirao i dogodilo se da je u sukobu došlo do smrti jednog navijača i to je za svaku osudu, napomenuo je Plenković, javlja N1.

Premijer Plenković se osvrnuo i na činjenicu da je niz gradova i općina današnji blagdan proglasio sajamskim danom.
Nije to rupa u zakonu, to je predviđeno zakonom i ne predstavlja nikakav problem. Vjerujem da će se naši sugrađani, kao i mnogi drugi u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, naviknuti, poručio je Plenković.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest