Otvorena Kuća halubajskega zvončara, na svečanost došao i predsjednik Milanović

Foto: Općina Viškovo

Svečano je danas otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu. Riječ je o jedinstvenom objektu u kojem se na jednom mjestu prikazuje tradiciju Halubajskih zvončara, ali i ostala nematerijalna kulturna dobra  na području Općine, a upisana su na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine: Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Umijeće suhozidne gradnje i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Kuća će biti i dom Udruge Halubajskih zvončara te mjesto na kojem će se nove generacije moći upoznati s običajima Halubajštine kao i mjesto okupljanja kako mještana, tako i turista. Prostire se na 1500 metara kvadratnih, a oko nje je i Park skulptura s mitskim bićima iz lokalnih legendi poput Mraka, Štrige, Fudlaka, Malika, Diva, Kresnika. Kuća je otvorena u 15 sati, simbolično za 15 godina koliko je trebalo od inicijalne ideje pa do današnjeg otvaranja.

Uz brojne ugledne goste, mještane i same zvončare, svečanosti je prisustvovao  i događaj svojim dolaskom uveličao i  predsjednik RH Zoran Milanović.  Sudionike su pozdravili i načelnica Općine Sanja Udović, župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host, ravnatelj Kuće Dominik Damiš, izaslanik predsjednika Sabora RH, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić te izaslanik ministrice kulture, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec. Istaknuli su veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta koji će biti središnje mjesto društvenog i kulturnog života zajednice, ali i očuvanja baštine.

 

Okrunjen pohodom zvončara, u prigodnom programu nastupili su i mići Halubajski zvončari, Ivana Marčelja, KUD Halubjan, sopilaši Branko Brnić i Klaudije Dunato, Ženski pjevački zbor Učka, Limena glazba Marinići, plesači potresujke, Čakavčići OŠ “Sveti Matej”, Halubajske mažoretkinje, Halubajke Viškovo, zvončarska glazba.

Ovaj kapitalni projekt vrijedan je oko 5,8 milijuna eura, a realiziran je u okviru projekta „Povežimo se baštinom“ u kojem sudjeluju gradovi i općine koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest