Otvorena izložba “Boćanje i boćarsko prigovaranje”

15.09.2022. 12:04 | Mozaik, Novosti

Foto: PGŽ

U perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je izložba “Boćanje i boćarsko prigovaranje” autorice Ivane Šarić Žic kojoj je svrha podsjetiti na boćanje kao tradicionalnu igru, važan element, ali i mediteranski fenomen druženja i tjelesne aktivnosti te njegovo mijenjanje kroz vrijeme.

“Dva su razloga radi kojih sam krenula u realizaciju ove izložbe. Prvi razlog je vrlo osoban, emotivan i intiman za mene. Kao djevojčica sam sa svojim ocem odlazila na naše lokalno boćalište u Zagrebu gdje sam odrasla. Drugi razlog je profesionalni, jer se svi mi etnolozi, kulturni antropolozi i muzealci ovom temom apsolutno trebamo baviti. To je važna tema za našu lokalnu tradiciju, a boćanje je zasigurno jedan oblik nematerijalne kulturne baštine kojoj svi svjedočimo i koju moramo sačuvati u tom svom svakidašnjem obliku”, navodi autorica Ivana Šarić Žic.

U ime Muzeja nazočne je pozdravila ravnateljica Nikolina Radić Štivić, a Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu zakotrljala je bulin i otvorila izložbu. 

Ulaz na izložbu je besplatan, a ostaje otvorena do kraja listopada. Za vrijeme njezina održavanja djelatnici i suradnici muzeja pripremili niz popratnih aktivnosti i društvenih igara prilagođenih starijoj i mlađoj populaciji.

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i Pomorskog i povijesnog muzeja.

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

POKOPI NA GROBLJIMA (249)

UTORAK, 27. RUJNA 2022. LOVRAN, 15.00Olga Petković (1935) KRIŽIŠĆE, 16.00Božidar Kučan (1958) VELI BRGUD, 13.00Celestin Afrić (1942) KLANA, 16.00Ivica Mrvčić (1954) SELCE, 13.00Marija Šimac (1932) NOVI VINODOLSKI, 16.00Tomislav Papić (1929) KRK,...

Za Belu nedeju preregulacija prometa u Kastvu

Za Belu nedeju preregulacija prometa u Kastvu

Turistička zajednica Grada Kastva, organizator Bele nedeje, obavještava građane da će za vrijeme odvijanja ove manifestacije doći do preregulacije prometa na području Kastva. Od četvrtka, godine radi montaže štandova, bit će otežan promet u staroj gradskoj...

Pin It on Pinterest