Otvoren Festival Vrisak: Nebojša Lujanović dobitnik V.B.Z-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u 2023. godini

11.09.2023. 12:42 | Mozaik, Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Proglašenjem ovogodišnjeg dobitnika V.B.Z-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u art kvartu Benčić počelo je 16. izdanje Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora.

Ovogodišnji dobitnik nagrade je Nebojša Lujanović, književnik i sveučilišni profesor kojemu je, uz to što mu je objavljena knjiga „Tvornica Hrvata“, uručena i vrijedna novčana nagrada u iznosu od 15.000 eura koliki je bio ovogodišnji nagradni fond.

Autor nagrađenog rukopisa Nebojša Lujanović uspio je uvjerljivim pripovjedačkim glasom i osjećajem za nijansiranje sitnih detalja na rubovima tragedije i komedije napisati roman o ljudima koji se teško mogu složiti oko toga koje je boje bio ormar u njihovom nekadašnjem domu, jer novi događaji potiskuju sjećanja, ali nikada neće do kraja klonuti duhom. Ovaj se roman ipak završava smijehom, možda i zato što je jasno da njegovi protagonisti nikada – iako se to od njih traži i sami se oko toga trude – neće postati netko drugi, nego uvijek ostati svoji. I dobro da je tako, za život i za priču.

Nagradu dobitniku, uz predstavnika izdavačke kuće V.B.Z. uručila je i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, istaknuvši kako vjeruje da će svi ljubitelji knjige i lijepe književnosti uživati u ovogodišnjem programu festivala, naglasivši važnost programa za najmlađe, srednjoškolce i studente.

Uoči početka programa otvorenja, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je i izložba Stephana Crasneansckija „Godardove kutije“, a na samom kraju programa, u dvorištu art kvarta održan je i koncert riječkog glazbenika Borisa Štoka.

Ovogodišnji Vrisak održava se od 10. do 17. rujna, a ulaz na sve programe festivala, osim na filmske projekcije u Art kinu u potpunosti je besplatan. Svih dana trajanja festivala bit će osiguran i live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest