Općina Jelenje čisti divlje odlagalište otpada u bivšoj šljunčari Dubina, planira se postavljanje solarne elektrane

21.05.2022. 13:45 | Regija, Rijeka & Regija

Foto: Općina Jelenje

Na lokalitetu Dubina u Općini Jelenje, nekadašnja šljunčara, započela je druga faza čišćenja, odnosno uklanjanja otpada odbačenog u okoliš. Općini Jelenje za ovaj su projekt odobrena sredstva Europske unije od 60%. Ukupna vrijednost projekta je 350 tisuća kuna.

Općina Jelenje uspješno je aplicirala na Javni poziv za sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na divljim odlagalištima u svrhu zaštite okoliša i njegovih sastavnica, te sprječavanja negativnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš. Projektom će se očistiti dio Dubine, kao i zaštiti prostor dodatnim kamerama.  

“Kako smo i najavili predstavljajući program Dokazana snaga Jelenja, cilj je i dalje raditi na revitalizaciji našeg Jelenja. Veoma nam je bitan segment zaštite okoliša. Jedan od glavnih ciljeva u ovom mandatnom razdoblju je stavljanje u funkciju bivše šljunčare Dubina. Ona je trenutno kontaminirana i unazad nekoliko godina prostor je služio isključivo kao divlji deponij. U prošlom mandatu dio sredstava smo uložili kako bi očistili prostor. Sada smo ponovo uspjeli dobiti dio sredstva, a planiramo dodatno uložiti 350 tisuća kuna za drugu fazu”, kazao je prilikom obilaska Dubine Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Krajnji je cilj da se područje očisti od krupnog otpada. U suradnji s Hrvatskim vodama cilj je osmisliti retenciju i staviti u funkciju jedan dio za zadržavanje vode, a u drugom djelu želja je uvesti komercijalan sadržaj u vidu solarne elektrane, napominje Marčelja. Općina Jelenje sada lovi takozvani zeleni val sa željom davanja doprinosa u obnovljivim izvorima energije.

Općina Jelenje na lokalnom nivou usklađuje prostorno-plansku dokumentaciju kako bi zahvatila investicijski ciklus koji se planira u obnovljivim izvorima energije, kako bi osigurali dodatnu energetsku neovisnost naših prostora.

Povezane objave

Tihomir Pojer novi načelnik Druge policijske postaje Rijeka

Tihomir Pojer novi načelnik Druge policijske postaje Rijeka

Novi načelnik Druge policijske postaje Rijeka je Tihomir Pojer, policijski službenik koji je do sada bio raspoređen na poslovima u Sektoru kriminalističke policije, objavila je Policijska uprava primorsko-goranska. U obrazloženju rješenja, kojeg potpisuje...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (178)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (178)

PETAK, 24. lipnja 2022. KOZALA, 12.00Boris Lavrenčić (1953) DRAGA, 14.30Milan Cibić (1939) DRENOVA, 11.00Mate Antolos (1936) PONEDJELJAK, 27. lipnja KOZALA, 12.30Luka Ilić (1942) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest