Opatijski proračun u prvoj polovici godine u plusu od čak 35 milijuna kuna

27.09.2022. 12:55 | Novosti, Regija, Rijeka & Regija

Foto: Grad Opatija, portal Burin

Proračun Grada Opatije u prvih šest mjeseci ove godine ima pozitivan rezultat od čak 35,2 milijuna kuna. Osnovna je to informacija koju donosi polugodišnji izvještaj o izvršenu proračuna, kao jedna od točaka dnevnog reda  sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u četvrtak, 29. rujna.

 Ostvarenim viškom dijelom će se pokriti manjak iz prethodnih godina, točnije „ostatak“ od duga iz 2019. godine koji je iznosio 18,5 milijuna kuna i čiji je posljednji dio saniran sa 6 milijuna kuna ove godine. Prihodi poslovanja u prvih šest mjeseci povećani su za čak 43%, odnosno 24,8 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2021. Pritom su prihodi od poreza u prvih šest mjeseci porasli za 6,8 milijuna kuna.

­­- Možemo biti vrlo zadovoljni stanjem gradskih financija, ali i onime što to stanje govori o samoj Opatiji. Naime, proračun je slika grada, a opatijska je slika vrlo povoljna jer rast prihoda od poreza znači da je povećana zaposlenost i visina plaća u Opatiji. To dobrim dijelom možemo pripisati rekordnim poticajima i potporama gospodarstvu koje su omogućile poduzetnicima ne samo preživljavanje izazovne situacije u pandemiji, već i stvorile priliku za novi rast. Ukratko, ostvarenje ovogodišnjeg proračuna ujedno je i potvrda dobrog rada ove gradske vlasti. Naslijeđene dugove uspješno smo vratili, a kvalitetnim vođenjem gradskih financija proračun zadržali ne samo stabilnim, već i značajno unaprijeđenim, rekao je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

Smanjena prodaja imovine za 70%

Napomenuo je kako je velik rast prihoda gradskog budžeta ostvaren uz značajno smanjenje prodaje imovine, za čak 70% u odnosu na isto razdoblje 2021.

– Višak prihoda utrošit će se na gradske investicije, od kojih su neke već realizirane, a dio je u fazi pripreme. Sve što smo radili dosad dio je izvještaja o radu gradonačelnika koji će se također naći pred vijećnicima, a neke od stvari koje mogu izdvojiti su realizirane investicije sufinancirane iz europskih fondova poput obnove Ville Angiolina koja je u tijeku, uređenja trga u Iki ili otvorenja Centra za inkluziju u prostoru Udruge osoba s invaliditetom. Što se tiče planova za naredno razdoblje, vesele iznimno pozitivne reakcije na predstavljanje projekta novog gradskog bazena, obnove školske zgrade, ali i idejnog rješenja na cestu Dobreć koja će dijelom preuzeti ulogu buduće opatijske zaobilaznice, naveo je gradonačelnik Kirigin.

Jaslice Veprinac i školsko sportsko igralište

Na sjednici Gradskog vijeća naći će se i točka o izmjenama i dopunama Statuta Dječjeg vrtića Opatija.

– Razlog izmjenama je za naše roditelje vrlo pozitivan – otvaranje još jedne jasličke skupine u prostoru Doma Veprinac. Jaslička skupina će imati kapacitet za skrb o 12tak mališana, upravo smo u ishodovanju svih potrebnih dozvola za rad čije dobivanje ubrzo očekujemo čime ćemo riješiti povećane potrebe opatijskih roditelja za upisima u vrtić, posebice u jasličke skupine. Prostor u Domu Veprinac je potpuno uređen, prilagođen potrebama i standardu predškolskog odgoja, kao i malo vanjsko igralište. Riječ je o privremenom rješenju za smještaj naših najmlađih do pronalaženja trajnog rješenja. Istovremeno, uredno se nastavljaju svi programi za građane i udruge koji se odvijaju u prostoru Doma Veprinac u prostorima u suterenu i na drugom katu zgrade, kazala je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Uređenje privremenih vrtićkih kapaciteta u Veprincu dio je ciklusa ulaganja u školske i predškolske sadržaje, među kojima se izdvaja rekonstrukcija školskog sportskog igrališta Osnovne škole „R. K. Jeretov“ vrijedna 450 tisuća kuna bez PDV-a.

– S posebnim zadovoljstvom mogu najaviti završetak radova na školskom sportskom igralištu do kraja tjedna, što ćemo prigodno obilježiti s učenicima osnovne škole kada to vremenske prilike budu dozvolile. Novo igralište je, u prvom redu, namijenjeno njima, ali je izvan školskog rasporeda otvoreno i za sve rekreativce, kazala je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Promjena imena Varljenske ulice

Među točkama na sjednici Vijeća, građanima Kosova i Pobri svakako će biti zanimljiva promjena imena Varljenske ulice u naselju Kosovo. Inicijativa MO Pobri dobila je podršku MO Kosovo, a razlog je činjenica da u oba mjesna odbora postoji Varljenska ulica, a brojevi se ponavljaju. To dovodi do problema s poštom, ali i interventnim službama. Prema prijedlogu koji je vijećnicima predložio Odbor za mjesnu samoupravu, kosovska bi Varljenska cesta nosila ime Ivana Brozine Slovana.

Na novinarski upit o stanju projekata uređenja nogometnog igrališta i gradskog bazena gradonačelnik je kazao da se za pomoćno nogometno igralište na Veprincu rješavaju imovinsko-pravni slučajevi.

Rekonstrukcija nogometnog igrališta u Opatiji, pak, valja biti u realnim okvirima. U dogovoru s upravom NK Opatija dogovoreno je da ćemo ići na što skorije primjereno uređenje igrališta, i zbog stava HNS-a da u idućih godinu dana moramo ispuniti uvjete ligaškog natjecanja, a ukoliko se ne pripremi odgovarajuća infrastruktura NK Opatija bi mogao izgubiti licencu, što je najgori scenarij koji se ne smije i neće dogoditi. Gradski bazen je u fazi idejnog projekta, radi se još jedno varijantno rješenje, obzirom da ispod bazena prolazi vodotok. U idućih mjesec dana će konzervatori dati svoje mišljenje, a prijedloge ćemo uskoro pokazati javnosti, pojasnio je gradonačelnik.

Novinare je zanimalo i u kojoj je fazi postupak pripajanja Liburnijskih voda riječkom ViK-u.  Gradonačelnik je kazao kako je sve u svojevrsnom mirovanju, žalba Liburnijskih voda urodila je plodom i pripajanje je trenutno zaustavljeno, čeka se definitivna odluka nadležnih.

Povezane objave

U Rijeci svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza

U Rijeci svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza

Advent na Kvarneru dobio je danas posebno priznanje Djeda Mraza jer se svečano otvorio Poštanski ured Djeda Mraza u Rijeci.Na novoj adventskoj lokaciji - Riječki tunel, kod ulaza u Katedralu Sv. Vida -  danas je svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza...

Riječki baletni ansambl nanovo oduševio publiku u Njemačkoj

Riječki baletni ansambl nanovo oduševio publiku u Njemačkoj

I drugo ovogodišnje gostovanje ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca u njemačkom Ludwigsburgu nedaleko Stuttgarta okončano je jednako kao i ono u veljači – ovacijama publike, pohvalama kritike, ali i pozivom za nastavak suradnje i nova riječka plesna...

Prijem za najbolje inovatore u Primorsko-goranskoj županiji

Prijem za najbolje inovatore u Primorsko-goranskoj županiji

U sjedištu Primorsko-goranske županije održan je prijem za nagrađene najuspješnije inovatore u 2022. godini koje je pozdravila  dožupanica Marina Medarić. Naglasila je da Primorsko–goranska županija još od 1995. godine bespovratnim sredstvima, putem javnog...

Maleni pjevači Betlehemske zvijezde na prijemu kod dožupanice

Maleni pjevači Betlehemske zvijezde na prijemu kod dožupanice

Mališani Dječjeg vrtića “Zvončica” iz Viškova donijeli su dašak blagdanskog raspoloženja i dječjeg veselja u sjedište Primorsko-goranske županije.Malene pjevače Betlehemske zvijezde, u čijoj su pratnji bile zamjenica ravnateljice Ljilja Ivkić,...

POKOPI NA GROBLJIMA (316)

POKOPI NA GROBLJIMA (316)

SRIJEDA, 7. PROSINCA TRSAT, 14.30Ivan Dobrosavljević (1950) KOZALA, 13.30Andro Jurčić (1938) KOZALA, 12.30Milka Labinjan (1936) KOZALA, 11.30Stjepan Jukić (1927) DRENOVA, 15.00Željko Lukanović (1952) OPATIJA, 13.00Sonja Swatosch (1953) LOVRAN, 11.00Marija...

Pin It on Pinterest