Opatijski gradonačelnik Kirigin na svečanom prijemu: Iza nas je još jedna godina s brojnim izazovima, ali je i ponudila nove prilike

Foto: Grad Opatija

Svečani prijem Grada Opatije povodom božićnih blagdana i Nove godine održan u Centru Gervais okupio je mnogobrojne goste i uzvanike iz političkog, javnog, gospodarskog i kulturnog života.

U ime Gradskog vijeća uzvanike i goste pozdravio je predsjednik Dino Žigulić te je istaknuo kako je iza nas izazovna godina obilježena krizom u svijetu, ali godina kroz koju je Opatija mudro i, relativno uspješno, plovila i znala se nositi s problemima s kojima smo se suočili.

– Iza nas je vrlo dobra, ako ne i jedna od najboljih turističkih sezona s izvrsnim rezultatima za opatijsko gospodarstvo. Pred nama je još jedna godina ispunjena neizvjesnošću, ali vjerujem da ćemo se i u 2023. znati uspješno nositi sa svim problemima koji nam se ispriječe. Ono što mogu, kao netom izabrani predsjednik Gradskog vijeća, obećati  jest da ću unijeti dašak mladenačke energije, ali i da ću se, držeći se poslovnika, pobrinuti da sjednice budu učinkovite, fokusirane i usmjerene na rezultate. Vjerujem da je to ono što svi želimo jer naš je posao učiniti sve što je u našoj moći da gospodarstvenicima i radnicima bude lakše poslovati, a svim građanima i gostima Opatije bude ugodno živjeti i boraviti u našem gradu. Moj ključni cilj u idućoj godini je da vijeće bude plodonosno i u službi svojih građana, da svojim radom doprinosi uvođenju reda, ali i da potiče nove trendove i tehnologije, prvenstveno zelenu tranziciju i korištenje efikasnijih izvora energije, kako bismo i u godinama koje dolaze bili spremni nositi se s bilo kakvim drugim izazovima – izjavio  je, između ostalog,  Žigulić.

Opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin kazao je kako je iza nas je još jedna godina koja je donijela brojne izazove, ali i ponudila nove prilike.

– U ovoj smo godini uspjeli unaprijediti sva stečena prava naših građana, a od Nove godine mnoga će se prava dodatno povećati kroz novu Odluku o socijalnoj skrbi koja stupa na snagu s prvim danom nadolazeće godine. Naš cilj je što je moguće više jačati kvalitetu života stanovništva Opatije i to kroz nekoliko logičnih prioriteta. Tu svakako ubrajamo odgovorno i održivo upravljanje prostorom, stavljanje potreba djece i mladih u fokus te razvoj ciljanih oblika skrbi za naše građane. Prvu polovicu godine obilježio je svojevrsni završetak pandemije što je omogućilo da se tradicionalne opatijske manifestacije ponovno u punom jeku vrate u naš grad. Počevši od Adventa, sve su manifestacije bile vrlo dobro organizirane i imale odličan odjek. Ipak, jedna se je posebno istaknula i dobila nagradu na nacionalnoj razini. Naša RetrOpatija proglašena je najboljom manifestacijom u Hrvatskoj. Uz nagradu za RetrOpatiju, još jedan lijepi Advent koji je u tijeku, kao i vrlo dobre turističke rezultate, dodatni razlog za zadovoljstvo dao nam je i projekt Feel & Taste. Proglašen je drugim najboljim na svijetu od strane najveće organizacije turističkih profesionalaca Skål International. Uspjeh ovog projekta posebno veseli jer naglasak stavlja na predstavljanje malih proizvođača i OPG-ova te otkriva sve posebnosti našeg zaleđa koje dosad nije bilo dovoljno vrednovano.

Opatija razvija održivi turizam s autentičnim doživljajem našeg kraja. Dodatnu vrijednost stvaraju wellness i zdravlje, kulturni turizam, eno i gastro turizam, outdoor te kongresni turizam uz organizaciju prepoznatljivih manifestacija na čemu intenzivno radimo. Turizam je važan dio gospodarstva u Opatiji, ali nije jedini. Na našem području djeluju brojne uspješne tvrtke, a Grad Opatija trudi se pratiti i poticati rast lokalne privrede. Ove smo godine nastavili s gospodarskim mjerama koje je Gradsko vijeće donijelo još za vrijeme pandemije. Vezano uz zaleđe, istaknuo bih da osim razvoja kvalitetnog obiteljskog i ruralnog turizma, raste interes za malu poljoprivredu i otvaranje OPG-ova. Sudeći prema praksi europskih zemalja, radi se o idealnom spoju koji treba smisleno poticati. Isto tako, Grad je u suradnji s Udrugom Agro Opatija, lokalnim poljoprivrednicima i pčelarima pripremio novi program potpora poljoprivredi.

Među najvažnijim projektima koji su u procesu projektiranja je izgradnja bazena u neposrednoj blizini Sportske dvorane Marino Cvetković, čime ćemo dobiti pravi gradski sportski centar. Jednako fokusirano nastavljamo rad na projektima razvoja parkirnih garaža, unapređenja gradskih plaža, stvaranja prostorno-planskih preduvjeta za uređenje trga i plaže na Slatini, nadogradnje osnovne škole Opatija, uređenja nogometnog igrališta, realizacije projekta Doma zdravlja s Primorsko-goranskom županijom, kazao je, među ostalim, Kirigin.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest