Opatiji ponovno dodijeljen certifikat “Grad za mlade”

27.03.2024. 16:10 | Novosti, Opatija, Rijeka & Regija

Foto: Grad Opatija

Nakon evaluacije stručnog Povjerenstva u organizaciji Udruge gradova Republike Hrvatske Gradu Opatiji ponovno je potvrđen certifikat »Grad za mlade« za razdoblje od 2024. do 2028. godine. Certifikat dodjeljuje Udruga gradova u suradnji s partnerima – Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom Društava Naša djeca.

Na temelju stručne procjene dostavljene dokumentacije dostavljene u svrhu dobivanja certifikata Grad za mlade, Grad Opatija ostvario je ukupno 75,31 posto standarda kvalitete lokalne politike za mlade te je u svakom tematskom području zadovoljio traženo čime su ostvareni svi potrebni uvjeti za ponovno dobivanje certifikata.

Proces evaluacije obavljali su stručni evaluatori, a certifikat se dodjeljuje nakon što su zadovoljeni standardi kvalitete lokalnih politika usmjerenih mladima, kroz osam tematskih područja: participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje te informiranje. Analizirale su se mjere i aktivnosti koje Grad Opatija provodi poput toga da u Gradu postoji Savjet mladih, da postoji strateški dokument na lokalnoj razini kojim se potiče participacija mladih, da Grad podržava volontiranje mladih i da Grad potiče aktivan angažman mladih. U području obrazovanja ispitivalo se  formalne i neformalne obrazovne sadržaje usmjerene ka mladima, zatim stipendije za učenike srednjih škola i studente, potpore studentima i učenicima te osiguravanje pomoć pri učenju.

Vezano uz demografske poticajne mjere, stručno povjerenstvo ispitivalo je da li Grad Opatija osigurava programe za jasličke skupine u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, da li osigurava institucionalnu podršku zaposlenim mladim roditeljima te da li osigurava financijsku naknadu ili neki drugi oblik potpore za novorođenčad, da li omogućuje financijsku podršku mladima s manje mogućnosti izvan obveza utvrđenih Zakonom o socijalnoj skrbi, da li sufinancira udžbenike, prehranu i ostale školske potrepštine za djecu u osnovnoškolskoj dobi te da li svako drugo i sljedeće dijete iz obitelji ima besplatan vrtić.

Posebno se je istaknuo dio vezan za zdravlje i sport, s obzirom da Grad Opatija daje sustavnu podršku provedbi programa za mentalno zdravlje mladih, djeluje u smjeru prevencije nasilja, ovisnosti i drugih nepoželjnih ponašanja, financira sistematske preglede za mlade, kontinuirano osigurava i održava javnu sportsku i rekreativnu infrastrukturu kojoj pristup imaju svi zainteresirani mladi te potiče sportske sadržaje za mlade.

U području zapošljavanja i stanovanja zaključeno je da je osigurana podrška kroz mjere zapošljavanja mladih, da se potiče razvoj i održivost, zatim da se potiče rad poduzetničkih i start-up inkubatora, da se potiče zapošljavanje i obavljanje stručne prakse mladih te da Grad Opatija stavlja na raspolaganje i održava prostore u svom vlasništvu za co-working.

Najčitanije


Povezane objave

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Povodom obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene predstavnici UABA Kostrena, općinske uprave, općinskih ustanova i udruga položili su vijence na spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve NOB-a.Vijenci su položeni na polje s grobovima palih boraca NOB-a na...

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

SUBOTA, 20. TRAVNJA 2024. KASTAV, 13.00: Ivan Horvat (1957) KLANA, 17.00Vladimir Šebelja (1933) NJIVICE, 15.30Marija Dapčić  BOGOVIĆI, 16.00Katica Bogović (1933) CRNI LUG, 13.00Dragica Barak (1930) SV. KRIŽ - SENJSKA DRAGA, 15.00Mate Nekić (1963) HVAR,...

Pin It on Pinterest