Opatija ulazi u vrijeme maškara i karnevala: manifestacije počinju za četiri dana, na Antonju, u programu i maškarani reli, klapski maraton i dječja reduta

Foto: Grad Opatija

Program karnevalskih događanja novinarima su danas najavili gradonačelnik Opatije i predsjednik opatijske turističke zajednice Fernando Kirigin, direktorica Turističke zajednice grada Opatija Suzi Petričić, pusni gradonačelnik i počasni direktor Balinjerade Duško Jeličić – Dule, ravnatelj ustanove Festival Opatija Ernie Gigante Dešković, predsjednica Udruge MKM Irena Radovanović i predsjednica Lumber kluba Opatija Olivera Tomičić – Oli.

Karneval u Opatiji vraća se u svoj redovni termin, a maškare, posebno željne mesopusnih običaja i opuštene karnevalske atmosfere, vraćaju se u svoje redovno stanje.

Ove godine maškarani mandat traje mjesec dana. Karnevalske manifestacije u Opatiji počinju na Antonju, u utorak, 17. siječnja, kada će se u 11 sati ispred opatijske tržnice svečano podići karnevalska zastava te objesiti glavni krivac za sve – pust.

U subotu, 21. siječnja, Liburniju će razbuditi 12. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2023. na kojem će „pomaknuti oktanci“ prezentirati svoja vozila i vozačka umijeća, s ciljem na opatijskoj Slatini u 13.30 sati. Navečer, od 22 sata Centar Gervais će svojim starim i novim hitovima rasplesati grupa Magazin, koja je već desetljećima sinonim za odličnu zabavu. Na istom mjestu, za Valentinovo 14. veljače zasvirat će grupa Vatra, jedan od najpopularnijih rock bendova u Hrvatskoj.

U subotu 28. siječnja na svoje će doći i ljubitelji outdoor aktivnosti jer će pucanj startnog pištolja u 10 sati označiti početak trail utrke Veprinac Vertical. Maškarana utrka duga 4,5 kilometra i s oko 500 m visinske razlike slijedi povijesne rute Veprinačkog puta i Puta mlikarice te ima međunarodni karakter.

Kako maškare vole ples, moći će mu se prepustiti i u posebno osmišljenom maškaranom discu Centra Gervais koji će svoja vrata besplatno otvoriti u subotu 4. veljače od 21 sat.

Tradicionalni Dječji karnevalski korzo, u svom 25. izdanju održat će se u nedjelju 5. veljače s početkom u 12 sati. Publika će svjedočiti nesputanoj raskoši dječje kreativnosti sudionika iz Primorsko-goranske i Istarske županije, ali i mnogih drugih dijelova Hrvatske. Ovu tradicionalno najslađu opatijsku manifestaciju, ispunjenu dječjom maštom i odličnim raspoloženjem, otvorit će Dječje gradsko vijeće Grada Opatije predvođeno dječjom gradonačelnicom Lucijom Čerinom. Mališani će svoje kreativne maske predstaviti na poznatoj ruti od gradske tržnice do Slatine, pred pet pozornica s voditeljima. Po završetku povorke, zabava se nastavlja na Slatini uz animatore te zaslužene krafne i sokove.

Još jedan „jubilarac“ i svojevrsno veliko finale ovogodišnjeg opatijskog karnevala je 40. Balinjerada, u nedjelju 12. veljače. Od 10 do 12 sati u sklopu treninga, zahvaljujući programu „Taxi Balinjera“ uz iskusne natjecatelje, u Balinjeradu će se moći uključiti i „amaterski vozači“ i sami osjetiti posebnu atmosferu ove utrke. Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a prvi su na redu karići i monopatine, nakon kojih će stazom proći i „merikanska vozila“, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama te karnevalske grupe iz Opatije i okolice. Balinjerada će završiti „Kukalkom“ – morskom verzijom Sinjske alke. Legendarni Opatijski kukali zajahat će „morske konjice“ i u plićaku na Slatini interpretirati gledateljima svoje viđenje poznatog natjecanja.

Sportska dvorana Marino Cvetković 17. veljače ugostit će 14. Maškarani klapski maraton, mnogima omiljeno i jedno od najveselijih karnevalskih događanja na Kvarneru. Klapski maškarani maraton predstavlja tradicionalne napjeve u nešto drugačijem aranžmanu, s nekim novim, zanimljivim i dosjetljivim tekstovima. Dodatno, klape nastoje biti što originalnije i maskom, koreografijom i izvedbom.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest