Okrivljenom za svirepo ubojstvo u riječkom kafiću produžen istražni zatvor, još se čeka nalaz psihijatrijskog vještačenja

12.05.2022. 15:27 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Za još tri mjeseca produžen je istražni zatvor Romanu Brnadi (36), osumnjičenom za okrutno ubojstvo 67-godišnje žene u kafiću u središtu Rijeke 6. veljače ove godine. U praksi to znači da Brnada, poznat kao ulični pjevač, ostaje i dalje u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, u koju je iz riječkog zatvora prebačen dan nakon što mu je prvi put određen pritvor.
Odluku o produženju istražnog zatvora donio je sudac istrage Županijskog suda u Rijeci. Brnadi je istražni zatvor produžen po trima od četiriju točaka koje predviđa zakon, a to su opasnost da bi boravkom na slobodi mogao pobjeći i ponoviti kazneno djelo, kao i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora. Kada mu je prvi put određen istražni zatvor, na mjesec dana, kao pritvorski razlog navodila se i opasnost od utjecaja na svjedoke, ali je ta točka “otpala” već za ranijeg produljenja pritvora u ožujku.

Psihijatrijski nalaz bi mogao biti gotov do kraja mjeseca 

Još se iščekuje nalaz i mišljenje psihijatrijskog vještačenja nad Brnadom, koje je povjereno ekspertima Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot u Popovači, temeljem odluke Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.
– Zasad nema informacije da je nalaz sačinjen – izjavio nam je danas odvjetnik Saša Jelušić, jedan od branitelja osumnjičenog, dodajući kako je neformalno najavljeno kako bi nalaz mogao biti gotov do kraja ovog mjeseca.
Prema sadašnjem stanju stvari, Romanu Brnadi za teško ubojstvo, kazneno djelo za koje je osumnjičen, prijeti kazna od 10 do 40 godina zatvora. No, pokaže li se, hipotetički promatrano, da je u trenucima jezivog zločina bio neubrojiv, procesuirat će se prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. U konačnici se takvim osobama presudom ne izriče zatvorska kazna, nego određuje smještaj u psihijatrijskoj ustanovi.

prisilan smještaj se produžuje, ali moguć i otpust iz bolnice

Zakonske regule kažu da se prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu osobi – koja je u neubrojivom stanju počinila kazneno djelo – određuje na šest mjeseci, no to nikako ne znači da je to konačno, jer će se prije isteka te sankcije utvrđivati njegovo psihičko stanje, te ona produžiti, ako se to smatra potrebnim. Nakon prvih šest mjeseci, daljnji prisilni smještaj određuje se na godinu dana, pa se postupak stalno ponavlja. No, teoretski promatrano, psihijatrijska ustanova može podnijeti i prijedlog da se ambulantno liječi na slobodi ili predložiti otpust iz bolnice, ako eventualno ocijeni da ne predstavlja opasnost ni za okolinu ni po sebe.
Zvjerski ubijena Darinka Krivec (67), koja je imala prijavljeno prebivalište u Slavoniji, u posljednje vrijeme boravila je u Rijeci, a upoznala je svog ubojicu na riječkim ulicama. Brnada, Riječanima poznat po grlatom pjevanju vjerskih pjesama na Korzu, usmrtio je 6. veljače, rano poslijepodne, nesretnu ženu s kojom je prije toga došao u kafić i s njome pio kavu i čaj.

 

Povezane objave

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu u tijeku je  manifestacija Team work days 2022., javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadrugama Primorsko – goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls...

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Službenici Prve policijske postaje Rijeka dovršili su kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje da je počinila krađu.Žena  se sumnjiči da je jučer oko 9,45 sati iz trgovine u središtu Rijeke ukrala  kozmetičke...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

PETAK, 20. svibnja TRSAT, 13.30Ivan Maričić (1925) DRENOVA, 14.30Franka Knežić (1943) DRENOVA, 13.30Đuro Dešić (1939) SUBOTA, 21. svibnja DRENOVA, 13.00Aleksandar Gabrić (1937) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest