Održana svečana sjednica opatijskog Gradskoga vijeća, Dušanu Vrusu nagrada za životno djelo

21.07.2023. 09:32 | Novosti, Opatija, Rijeka & Regija

Foto: Grad Opatija

Svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Opatije održana je sinoć u Centru Gervais, uoči Dana grada, 25. srpnja – blagdana sv. Jakova. Ujedno je obilježeno 30 godina postojanja Grada Opatije kao jedinice lokalne samouprave.

Prigodnim govorom uzvanicima se obratio predsjednik Gradskoga vijeća Dino Žigulić.

– Okosnica razvoja Opatije i njenog gospodarstva bio je i ostao turizam koji u sinergiji s lokalnim stanovništvom već gotovo 180 godina privlači ljude u naš grad te ga čini ugodnim i poželjnim mjestom za život. Stanovništvo je, uz prostor, najvrjedniji resurs kojim raspolažemo i moramo poduzeti sve što je u našoj moći da zadržimo i privučemo ljude koji će živjeti za ovaj grad i zajednicu. U toj slagalici prioritet je priuštivo stanovanje koje je temelj, uz obavezne elemente poput primjerene zdravstvene zaštite, sportsko-rekreacijskih objekata, adekvatnih obrazovnih objekata i svih ostalih postojećih mjera koje život pod Učkom čine kvalitetnijim, kazao je, među ostalim, predsjednik Gradskoga vijeća Dino Žigulić.

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin je naglasio kako je u ovih 30 godina Opatija doživjela brojne promjene koje se primarno ogledaju kroz napredak na polju društvenog i komunalnog standarda koji se pruža građanima izgradnjom ili obnovom mnogih objekata javne namjene.

– Kada sam građanima predstavio svoju viziju Opatije, najavio sam izgradnju sportske infrastrukture, kvalitetniju parkirnu politiku, ulaganja u opatijsko zaleđe, kvalitetniji socijalni program, uređeni Dom zdravlja, izgradnju parkirnih garaža, održivi turistički razvoj te kvalitetnije upravljanje prostorom. Do kraja godine krećemo s radovima na novoj javnoj garaži, izrađujemo projektnu dokumentaciju za gradski bazen, a tijekom naredne dvije godine uredit ćemo i nogometno igralište. Radimo na projektu izgradnje stanova za najam, kako bi Opatijcima mogli po prihvatljivim uvjetima u vlastitom gradu osigurati „krov nad glavom“.

Opatiji nikada neće biti loše: njen položaj, njena klima, njena baština jamče joj sigurnost i blagostanje. Ali, to može biti i zamka: kome je dobro, teže se odlučuje na razvojne iskorake, sumnjičav je prema svemu novome. Sve gradske vlasti osjetile su ovaj problem, pa tako i naša. Zato, prava mudrost svih, a osobito budućih opatijskih vlasti nije mijenjati po svaku cijenu, već iznalaziti složenu ravnotežu između očuvanja bogate tradicije i odmjerenog razvoja. Sjetimo se toga kada smo prekritični prema Opatiji, poručio je gradonačelnik Kirigin.

Prigodnim govorima Dan grada su Opatijcima čestitali i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, riječki nadbiskup Mate Uzinić, a svečanosti je nazočila i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Melita Mulić.

Posebna zahvalnica Grada Opatije pripala je Zajednici Talijana Opatija (Comunità degli italiani di Abbazia) u povodu 75 godina djelovanja. Dobitnik Nagrade Grada Opatije za područje kulture je Dino Đelmo,  za područje odgoja i obrazovanja pripala je doc. dr. sc. Ivanu Cerovcu. Vrhunac svečanosti bila je dodjela Nagrade Grada Opatije za životno djelo dr. sc. Dušanu Vrusu.

Voditelj večeri bio je Robert Ferlin, a u prigodnom programu nastupile su domaće snage: Martina Majerle, Barbara Munjas i čakavska skupina „Mularija“ Područne škole Ičići.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest