Održana sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa: u prvih 11 mjeseci broj poginulih manji za 43 posto

Foto: PGŽ

U sjedištu Primorsko-goranske županije održana je 4. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije kojim predsjedava Hrvoje Baričević.

Na sjednici je predstavljen projekt aktivnosti na unapređenju sigurnosti sudionika u prometu koje se provode primjenom novih metoda za smirivanje prometa, konkretno izradom pješačkih razdjelnih otoka u kontekstu ostvarenja mjera iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030.

Županijski savjet je donio zaključak kojim poziva institucije odgovorne za upravljanje javnim i nerazvrstanim cestama i sigurnošću u prometu da zahtijevaju od projektanata da primjenjuju mjere Nacionalnog plana, s naglaskom na projektiranje prometno-tehničkih elemenata lokacija i dionica na način da onemogućuju razvijanje velikih brzina (posebno u urbanim zonama), te da izvrše odabir projektiranja prometno-tehničkih elemenata prometnog sustava tako da djeluje preventivno na povećanje sigurnosti.

Županijski savjet je razmotrio i prihvatio sudjelovanje u novoj preventivno-edukativnoj akciji: “Program prometne kulture za najmlađe”. Program je namijenjen djeci nižih razreda osnovnih škola a provodi ga udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Mini Auti, Jumicar Hrvatska i partnerima. Program obuhvaća, osim interaktivnog predavanja i praktični dio koji uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu.

Iznijeti su i podaci o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području Primorsko-goranske županije u prvih 11 mjeseci 2022. godini. U tom je razdoblju zabilježeno 0,6 % više prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je broj poginulih smanjen za 42,9 %.

Predstavljen je i Program rada Županijskog savjeta za 2023. godinu gdje se posebna pozornost daje organiziranom radu s najmlađim sudionicima u prometu iz razloga što se pozitivni stavovi o prometu koji se usvajaju u mladosti kasnije vrlo teško mijenjaju pod utjecajem okruženja.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest