Održana promocija opatijske nogometne kronike “NK Opatija – Ti ćeš vavek Prva dama bit”

14.07.2023. 13:57 | Novosti, Opatija, Rijeka & Regija

Foto: Grad Opatija

U nazočnosti brojnih uzvanika, sportskih djelatnika, nogometaša, članova i simpatizera Nogometnog kluba „Opatija“, u opatijskom Centru Gervais  održana je svečana promocija opatijske nogometne kronike „NK Opatija – Ti ćeš vavek Prva dama bit“. Riječ je o izdanju u kojem je ukoričena 111 godina duga povijest opatijskog nogometnog kluba, osnovanog davne 1911. godine. U nakladi NK „Opatija“ na nešto više od 400 stranica ispisana je povijest sportskog kolektiva u kojem danas igra i stasa preko 250 mladih nogometaša.

Bio je to dovoljan razlog da se Uprava kluba, na čelu s Robertom Perčićem, odluči na izdavanje ovakvog spomenara nogometne povijesti, prožetog pričama onih koji su tu povijest stvarali. Pod autorskom „palicom“ Marine Kirigin Brajković i Aleksandra Monara, grupa autora, koju su uz navedene činili i Marinko Lazzarich, Amir Muzur, Mladen Sinožić, Kristina Tubić i Roberto Žigulić, prihvatila se zahtjevnog zadatka, kojeg su bitno olakšali svi oni koji su se odazvali javnom pozivu te dostavili fotografije, novinske članke, navijačke rekvizite… i na taj način doprinijeli izradi ove kronike.

Prigodnim govorima uzvanicima i gostima su se obratili predsjednik NK „Opatija“ Robert Perčić, opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, predstavnik Sportskog saveza grada Opatije Igor Puž, predstavnik Nogometnog saveza PGŽ-a Ivan Peraić i župan Zlatko Komadina, a o knjizi su govorili autori Marina Kirigin Brajković, Aleksandar Monar i Marinko Lazzarich. Peraić je predsjedniku NK „Opatija“ Perčiću uručio plaketu Nogometnog saveza.

Gradonačelnik Kirigin čestitao je autorima monografije te članovima kluba i istaknuo kako je NK „Opatija“ više od sto godina sastavni dio lokalne zajednice te su u njemu stasale generacije Opatijaca.

– Za vrhunske rezultate potrebni su i bolji uvjeti što je i jedan od najvažnijih zadataka ove gradske vlasti. Ubrzo ćemo krenuti u rekonstrukciju stadiona i novo će nogometno igralište ubrzo postati stvarnost, kazao je gradonačelnik.

Urednica Marina Kirigin Brajković govorila je nastanku ove nogometne kronike.

– Od te 1911. godine pa do danas, Opatija je bila u sastavu nekoliko država. U tom burnom periodu, ponajviše tijekom i između dva svjetska rata, kada nogomet nije bio ni približno „najvažnija sporedna stvar na svijetu“, teško je pratiti pravne oblike kroz koje je klub prolazio. Zbor toga su za nas jedini izvor informacija iz tog doba bile dvije izdane monografije kluba, jedna iz 1981. i jedna iz 1986. godine. Za nas urednike i autore zapravo istraživački dio posla uslijedio je nakon te 1986. godine, za razdoblje dugo gotovo četiri desetljeća. Iako se u eri interneta čini da su sve informacije lako dostupne, pokazalo se da to baš i nije uvijek tako. Uz to, autorski i uređivački tim ove kronike okupio se po prvi puta. Obavljeni posao bio je izuzetno zahtjevan, no nadamo se da smo hendikep neiskustva nadoknadili neizmjernom, u pojedinim trenucima i prekomjernom brigom prema djelu.  Jedan od naših najvećih strahova u procesu stvaranja bio je: „Što ako smo nekog zaboravili, izostavili?!“ U 111 godina dugoj povijesti kluba, sigurno je bilo još onih kojima smo trebali posvetiti prostor ove knjige, koji su svojim znanjem, trudom, zalaganjem i ljubavlju doprinijeli razvoju kluba. I zato oprostite nam, ako smo nekog izostavili spomenuti. Ovom prilikom htjela bih zahvaliti i svima onima koji su „otrgli“ komadić svakodnevice, pronašli vremena da se uključe u izradu ove opatijske nogometne kronike te na taj način sudjelovali u pisanju povijesti Nogometnog kluba „Opatija“. Hvala im još jednom za svaku podijeljenu uspomenu, novinski članak, fotografiju, navijački rekvizit ili samo vrijeme provedeno u raspravi o nekom povijesnom detalju  – rekla je urednica Marina Kirigin Brajković.

– Danas smo ponosni, sretni i zahvalni što smo zajedničkim snagama uspjeli izdati ovu opatijsku nogometnu kroniku. Nogometni klub Opatija stabilna je udruga građana koja se posljednjih nekoliko godina može pohvaliti povijesnim uspjehom jer nastupa u dosad najvišem natjecateljskom rangu. Međutim, ono na što smo najviše ponosni je naša mladost, naših 250 članova koji u 12 uzrasnih kategorija brane boje kluba. Nadamo se da će ovu našu bogatu prošlost kluba, dugu 112 godina, i ovaj klupski uspon, koji ne uključuje samo rang natjecanja već i masovnost, broj članova, rezultirati i onim što nam trenutno najviše treba – a to je novo, obnovljeno igralište izgrađeno prema kriterijima koji će nam omogućiti da utakmice igramo u svom gradu pod Učkom – rekao je Perčić.

Promocija knjige bila je i prigoda da se uruče priznanja ljudima koji više od pola stoljeća sudjeluju u radu kluba, koji su na opatijski teren istrčali još kao dječaci i mladići i u klubu se zadržali do danas. Za odanost klubu nagrađeni su: Stipe Mikulić, Boris Petrovčić i Branko Močibob.

Zahvalnice su uručene i predsjednicima kluba, koji su prisustvovali svečanosti,  za njihov doprinos u radu i napretku kluba – Antunu Novaliću, Željku Butorcu i Đuri Mihočki. Svečanosti je prisustvovao i vjerojatno jedan od najstarijih igrača Opatije, Arnaldo Rubinić, kojem je također uručena prigodna nagrada.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Duško Jeličić Dule i Edi Lazarić, a izveli su i pjesmu po kojoj je knjiga dobila ime „Ti ćeš prva dama bit“. Nakon svečanog dijela održano je druženje uz slavljeničku tortu i pjenušac.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest