Održan skup romske nacionalne manjine grada Rijeke

29.01.2023. 09:53 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U organizaciji Udruge RoMorčić u Exportu je održan skup romske nacionalne manjine grada Rijeke. Skupu su prisustvovali saborski zastupnik Veljko Kajtazi, zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, predsjednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar te predsjednik i dopredsjednik udruge RoMorčić Bekteš Redžepi i Mehdi Bajrami.

Prisutnima su se uvodnim govorima obratili Veljko Kajtazi i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, nakon čega je uslijedila podjela poklon paketa s prehrambenim namirnicama romskim obiteljima, kao i podjela školskog pribora za djecu osnovnoškolce.

RoMorčić je riječka udruga kojoj je cilj obrazovanje i zdravstvena edukacija romske populacije te bolja socijalizacija i integracija u zajednicu pripadnika romske nacionalne manjine. Kroz rad ove udruge u protekle je četiri godine 150 romskih obitelji dobilo mogućnost poboljšati uvjete svoga života, a Udruga je svima koji su zatrebali pomogla u sakupljanju potrebne dokumentacije za uključenje u program.

Veliki broj djece redovito se školuje te nakon osnovnoškolskog, nastavlja i obrazovanje u srednjim školama, dok dio njih završava i fakultete.

SAVLADAVANJE HRVATSKOG JEZIKA PRIJE POLASKA U ŠKOLU

Iz grada Rijeke navode  da se kontinuirano ulažu napori u proces integracije djece pripadnika romske nacionalne manjine u sustav odgoja i obrazovanja. Djelovanje Grada Rijeke usmjereno je razvoju pozitivnog emocionalnog identiteta romske djece i učenika prema odgojno-obrazovnom sustavu. Cilj je integrirati što veći broj romske djece u programe odgoja i obrazovanja, i to od najranije dobi. Cilj je pružiti podršku svladavanju hrvatskoga jezika prije polaska u školu i povećati obuhvat djece oba spola predškolskim odgojem i obrazovanjem.

U pedagoškoj godini 2022./2023. u dječje vrtiće Grada Rijeke bilo upisano ukupno 22 djece romske nacionalne pripadnosti.

 

ROMSKI POMAGAČI U NASTAVI

Kako bi se dodatno olakšalo ravnopravno uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine u odgojno-obrazovni sustav, Grad Rijeka u osnovne škole koje su iskazale potrebu, uvodi romske pomagače i pomoćnike u OŠ Škurinje. Podrška Grada odnosi se na financiranje rada romskog pomagača i pomoćnika koji s učenicima rade za vrijeme i nakon redovne nastave s ciljem osiguravanja pomoći u integraciji, svladavanju školskog gradiva, pisanju zadaća, razvoju higijenskih navika i socijalizaciji.  U školskoj godini 2022./2023. ovim je programima pružana podrška obrazovanju za 15 učenika pripadnika romske nacionalne manjine, navode iz grada Rijeke.

Najčitanije


Povezane objave

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

Pin It on Pinterest