Odobreno 3,5 milijuna eura za projekt energetske obnove Guvernerove palače

08.08.2023. 11:09 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Odobreno je 3,5 milijuna eura bespovratnog iznosa za projekt energetske obnove Guvernerove palače kojim će se ostvariti ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije za grijanje i hlađenje od 72 posto te smanjiti troškovi održavanja objekta koji će nakon završetka projekta biti gotovo minimalni.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija iznijela je detalje o energetskoj obnovi koja počinje u rujnu ove godine, naglasivši kako je riječ o kompleksnom projektu kojim će se izvršiti brojni zahtjevni radovi unutar ustanove.

„Ugradit će se učinkoviti sustavi grijanja i hlađenja, fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije, obnovit će se unutarnja stolarija, ugraditi LED rasvjeta, unaprijediti sigurnosni uvjeti ugradnjom suvremenog sprinkler sustava te postaviti toplinska izolacija. Pored uštede energije, smanjit će se emisija stakleničkih plinova za 83 posto. Radovima je predviđena i ugradnja dizala za posjetitelje čime se povećava dostupnost muzejskih sadržaja osobama sa slabijom pokretljivošću“, rekla je ravnateljica Mataija.

S obzirom na to da se moraju podizati svi podovi zbog ugradnje instalacija, svi izlošci, fundus i uredi muzeja morat će se preseliti na druge lokacije, komentirala je Mataija nadodavši da su trenutno u komunikaciji s Gradom Rijekom o eventualnom korištenju nekog dostupnog gradskog prostora.

Povrh odobrenih sredstava, Primorsko-goranska županija osigurat će dodatnih milijun eura namijenjenih za premještanje i adekvatnu pohranu muzejske građe i dislociranih ureda te za podmirenje dijela troškova građevinskih radova. Prijava na poziv Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra uspješno je kandidirana u suradnji Muzeja, Regionalne razvojne agencije PGŽ „Prigoda“ i Regionalne energetske agencije Kvarner.

Razdoblje provedbe Projekta obuhvaća sedam mjeseci za provođenje postupaka jednostavnih i javnih nabava, deset mjeseci za izradu izvedbenog projekta te ishođenje potrebnih dozvola, kao i pripremu preseljenja građe i uredskih prostora te 18 mjeseci za izvođenje radova. Očekivani završetak radova je u ožujku 2026. godine.

Primorsko-goranska županija je do sada ulagala sredstva u revitalizaciju Guvernerove palače, a nedavno je dovršena sanacija istočne fontane u perivoju za što je iz proračuna Županije izdvojeno 100 tisuća eura, a u tijeku je priprema dokumentacije za obnovu zapadne fontane.

 

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (864)

POKOPI NA GROBLJIMA (864)

UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 10.30: Bruno Lipizer  KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA, 14.30Željko Medved (1954) KASTAV, 16.00Tomislav Čereković (1938) KUKULJANOVO, 17.00Mile Prpić (1944) LEDENICE, 18.00Pavao Draginić (1948) SV. IVAN OD ŠTERNE,...

Na Gornjem Zametu gotovo 2.300 kvadrata novog asfalta

Na Gornjem Zametu gotovo 2.300 kvadrata novog asfalta

Gotovo 2.300 kvadrata asfalta sanirano je na Gornjem Zametu. Ulice Bogomira Ćikovića Marčeva te Vladivoja i Milivoja Lenca dobile su na taj način novi asfaltni sloj za što sigurnije prometovanje, izvijestili su iz tvrtke Rijeka plus.S obzirom na...

Pin It on Pinterest