Odgođen nastavak suđenja bivšim direktorima Novog lista, još je u tijeku dopuna financijskog vještačenja

25.06.2022. 10:05 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Odgođen je nastavak suđenja trojici bivših članova uprave Novog lista – Albertu Faggianu, ujedno i bivšem većinskom vlasniku te riječke novinske kuće, te Gordanu Kneževiću i Slavenu Žmaku – optuženima da su oštetili Novi list za oko 822 tisuće kuna. Razlog tome je što u sklopu financijsko-knjigovodstvenog vještačenja nisu do kraja obavljene dodatne provjere oko uplata na račun Novog lista. Termin nastavka suđenja u riječkom Županijskom sudu odredit će se naknadno.
Trojica bivših čelnih ljudi riječke novinske kuće terete se za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju; pojednostavljeno rečeno, optuženi su da nisu postupali kao savjesni gospodarstvenici, te da su prouzročili štetu tvrtki o čijim su imovinskim interesima, kao rukovodeći ljudi, bili dužni brinuti.

Aneksom ugovora snižena cijena tiskanja Zadarskog lista

Bit inkriminacija u optužnici jest da je odlukom uprave Novog lista u ožujku 2013. godine smanjena cijena koja je dotad plaćana Novom listu za tiskanje primjeraka Zadarskog lista. Albert Faggian tada je bio vlasnik tvrtke Andre, većinskog vlasnika Novog lista, a firma Andre je ujedno bila i 100-postotni vlasnik zadarske tvrtke RTD, izdavača Zadarskog lista. Tužiteljstvo tvrdi da je cilj smanjenje cijene bio da se RTD-u pribavi “nepripadna imovinska korist”. Knežević, kao tadašnji predsjednik uprave Novog lista, te Faggian i Žmak, kao članovi uprave riječke novinske kuće, terete se da su na zajedničkom sastanku donijeli jednoglasnu odluku da se smanji cijena tiskanja Zadarskog lista, kao i priloga TV 7, uz ispuštanje ostalih stavki iz dotadašnjeg aneksa ugovora kojim su regulirani odnosi o dugoročnoj poslovnoj suradnji dvaju dnevnika. Gordan Knežević je tako 1. ožujka 2013. godine potpisao novi aneks ugovora, a tijekom godinu i mjesec dana je tiskanjem po nižim cijenama za Novi list nastupila šteta od oko 822 tisuće kuna, dok je izdavač zadarskog lista u tom iznosu stekao imovinsku korist, tvrdi tužiteljstvo.

Vještakinja: I snižena cijena je pokrivala troškove tiskanja

Financijsko-računovodstvena vještakinja je na posljednjoj sudskoj raspravi, dajući dopunu svog pismenog nalaza, ustvrdila kako je inkriminirana cijena tiskanja Zadarskog lista od 1,6 kuna po primjerku u cijelosti pokrivala troškove. Nalaz i mišljenje aktualne vještakinje u procesu dosta se razlikuje od nalaza prvotnog financijsko-računovodstvenog vještačenja. No, prva vještakinja je u međuvremenu otišla u mirovinu, pa je trebalo obavili novo vještačenje s novim vještakom.

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (211)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (211)

SUBOTA, 13. kolovoza 2022. ZAMET, 13.00Angela Mitrović (1931) UTORAK, 16. kolovoza DRENOVA, 14.30Ignac Vremarić (1963) SRIJEDA, 17. kolovoza TRSAT, 12.30Anamarija Ivančić (1938) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (210)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (210)

PETAK, 12. kolovoza KOZALA, 12.30Pepica Ulrich (1936) KOZALA, 11.30Melita Cernogoraz (1953) KOZALA, 10.30Boris Nonveiller (1948) SUBOTA, 13. kolovoza ZAMET, 13.00Angela Mitrović (1931) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest