Od 1. srpnja kazna za prometni prekršaj više se neće moći plaćati gotovinom na mjestu prekršaja, MUP je nabavio 600 POS uređaja

23.06.2022. 09:10 | Novosti, Regija, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: MUP

Građani od 1. srpnja ove godine novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu, na mjestu prekršaja više neće moći plaćati gotovinom, već od tog datuma Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.
Iz MUP-a navode da je za tu svrhu posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije nabavljeno 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

smanjenje koruptivnih rizika u policiji 

“U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje na mjestu počinjenja prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji”, napominju iz MUP-a.
“Naglašavamo da policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, uz naplatu kazne u gotovini, dok od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati”, ističu iz MUP-a.
Građaninu koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mjestu prekršaja uručit će se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

PLAĆANJEM NA MJESTU PREKRŠAJA IZNOS KAZNE SMANJUJE SE NA POLOVICU

Plaćanjem novčane kazne na mjestu prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovicu iznosa.
Ukoliko građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti iz razloga što nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu ili nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana od primitka obavijesti o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj.
U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu, bit će mu izdan obavezni prekršajni nalog, te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako građanin kojem je izdan obavezni prekršajni nalog u roku od 8 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati 2/3 izrečene novčane kazne.

Povezane objave

Pin It on Pinterest