Obrtnik iz Ičića nedavno smješten u zatvor zbog 23 kg marihuane, vrijedne najmanje 160 tisuća eura, sada optužen i za prijevaru od 40 tisuća eura oko kupnje broda

20.01.2023. 17:35 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Miro Kolmanić (36) priveden je na riječki sud i potom pritvoren 20. prosinca prošle godine

Protiv Mire Kolmanića (36) – obrtnika iz Ičića koji je prije mjesec dana smješten u riječki zatvor pod sumnjom da je radi prodaje posjedovao drogu vrijednu najmanje 160 tisuća eura (1,2 milijuna kuna), a po nekim procjenama i preko 200 tisuća eura – riječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je i optužnicu kojom ga tereti za prijevaru “tešku” 40 tisuća eura.
U središtu slučaja nalazi se kupoprodaja drvenog putničkog turističkog broda, dugog oko 13 i širokog 3,6 metara. Tužiteljstvo tvrdi da je još u trenutku zaključenja ugovora o kupoprodaji u srpnju 2018. godine Kolmanić – kao kupac i vlasnik obrta – postupao s prijevarnom namjerom. Ugovor je sklopljen uz zasnivanje založnog prava (hipoteke) na brodu, uz kupoprodajnu cijenu od 40 tisuća eura koja dospijeva u četiri jednaka godišnja obroka, najkasnije do 15. listopada u godini. Prodavatelj je kupcu predao brod u posjed, a Kolmanić se potom upisao kao vlasnik u upisniku brodova. Tužiteljstvo obrazlaže da je Kolmanića, nakon što je krajem listopada doteglio brod u jednu marinu u Bakru, po dospijeću prve rate prodavatelj pozvao na plaćanje. No, to se nije dogodilo, ali je Kolmanić uvjeravao prodavatelja da će svoju obvezu ispuniti. Plaćanje se nije dogodilo ni nakon dospijeća druge rate u listopadu 2019. godine, unatoč višekratnim inzistiranjima prodavatelja da plati obje dospjele rate, što bi značilo, 20 tisuća eura. Tužiteljstvo navodi da je u kolovozu 2020. godine brod uništen u marini, nakon čega je Kolmanić i dalje izbjegavao plaćanje, lažno uvjeravajući prodavatelja da će ipak platiti cjelokupnu kupoprodajnu cijenu. Na kraju nije platio ništa, niti je prodavatelja obeštetio za kupljeni, a uništeni brod.

NA POLICIJI TVRDIO DA JE IMAO NAMJERU PLATITI, A UGOVOR JE BIO SAMO FORMALNA STVAR

Riječko tužiteljstvo predlaže sudu da se okrivljeni proglasi krivim za prijevaru, za što mu prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, te odluči o imovinsko-pravnom zahtjevu oštećenog prodavatelja broda. Podredno se predlaže da mu se oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, odnosno da se odredi da je dužan uplatiti 40 tisuća eura u državni proračun.
Okrivljeni Kolmanić je na ispitivanju u policiji tvrdio kako mu nije bila namjera prevariti prodavatelja, već je namjeravao platiti kupoprodajnu cijenu. No, tvrdio je da je sklopljeni ugovor bila formalnost, a da je s prodavateljem broda postigao drugačiji dogovor, iako nije precizirao o čemu se radilo. Objašnjavao je da je motor na brodu bio uništen, pa je nakon preuzimanja plovila morao kupiti drugi i dati 4.000 eura, pa zato nije platio prvu ratu. Poslije nije ništa platio jer je, kazao je, s prodavateljem imao neke razgovore. Tvrdio je da se nakon uništenja broda s njime dogovorio da će platiti nakon što se riješi sudski spor oko toga što se u marini dogodilo s brodom. Na ispitivanju u tužiteljstvu Kolmanić pak nije iznosio svoju obranu.

podnio kaznenu prijavu nakon što je dospjela i zadnja rata 

Prodavatelj broda je iznio sasvim drugu priču od optuženika. Pojasnio je da mu je prilikom zaključenja ugovora Kolmanić rekao da, kao vlasnik obrta, tim brodom namjerava obavljati prijevoz putnika i tako zarađivati. Kazao je da je, prema ugovoru, po 10 tisuća eura trebalo biti isplaćeno nakon završetka svake ljetne sezone, a cijela svota je trebala biti isplaćena do 15. listopada 2021. godine. Stalno ga je uvjeravao da će mu sve platiti, a na kraju je odlučio pričekati dospijeće posljednje rate, pa kako mu nije plaćeno baš ništa, odlučio je protiv Kolmanića podnijeti kaznenu prijavu. Brod je, kazao je, predao kupcu u dobrom stanju, nisu mu poznate detaljnije okolnosti oko toga kako je brod uništen. Dodao je i kako je okrivljeni često mijenjao telefonske brojeve, pa u posljednje vrijeme nije ni mogao stupiti u kontakt s njime.
“Suprotno obrani okrivljenika, proizlazi da je postupao na prijevaran način u odnosu na oštećenika još od trenutka zaključenja ugovora”, zaključuje se u optužnici riječkog Općinskog državnog odvjetništva što je dostavljena Općinskom sudu u Rijeci.

ZA POSJEDOVANJE DROGE U KASTVU PRIJETI MU KAZNA DO 12 GODINA ZATVORA

U međuvremenu je Miri Kolmaniću produžen istražni zatvor u koji je smješten 20. prosinca prošle godine, pod sumnjom da je radi prodaje posjedovao oko 23 kilograma marihuane i manje količine još dvije vrste droge. Procjenjuje se da samo vrijednost zaplijenjene marihuane, kada bi se prodavala u “uličnoj”, sitnoj prodaji, iznosi najmanje 160 tisuća eura.
Velika zapljena droge – za riječke prilike – dogodila se u nedjelju, 18. prosinca lani, u suhoj marini u Trinajstićima (Kastav), u pretrazi objekta koju je policija obavila u večernjim satima, temeljem naloga suca istrage. Pronađeno je ukupno 15 paketa, odnosno vrećica s drogom i jedna folija s narkotikom. Marihuana je pronađena u 12 paketa (vrećica), od kojih je deset sadržavalo oko dva kilograma te droge. Marihuana je bila smještena unutar dva kontejnera, a preliminarnim ispitivanjem utvrđeno je da se radi upravo o cannabisu. Policija je u pretrazi pronašla, među ostalim, i vrećicu s oko 175 grama amfetamina i vrećicu s oko 15 grama kokaina.
Nađene su i dvije precizne digitalne vage, što upućuje na zaključak da se radi o drogi namijenjenoj daljnjoj prodaji, ukazivali su tada iz policije, tužiteljstva i suda. Otegotno po pritvorenog jest i da je, osim velike količine marihuane, posjedovao i kokain i amfetamin, droge kojima se teško narušava zdravlje ljudi, naglašava se iz istrage.
Za ovo kazneno djelo Kolmaniću prijeti kazna od jedne do 12 godina zatvora. Dosad je neosuđivan.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest