Obilježen Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

27.01.2023. 16:51 | Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Na Židovskom groblju na Kozali, kod spomenika žrtvama Holokausta, prigodnim je programom obilježen Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.
Program obilježavanja ovog dana organizirali su učenici i profesori OŠ Škurinje, što čine od 2012. godine, a provodi se u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka kroz projekt „Šafran“, koji za cilj ima upoznavanje učenika s činjenicama o Holokaustu te, općenito, o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije.

„Obilježavanje ovog dana nam je čast, ali i svojevrsna obveza, jer nove mlade generacije treba upoznati s temom i problematikom Holokausta“, rekla je učiteljica povijesti iz OŠ Škurinje Nevenka Ilić objasnivši kako je učenicima ova tema zanimljiva, ali kako im je treba predstaviti na njima primjeren i shvatljiv način. „Najzanimljivije im je kada ovu temu obrađujemo kroz književna djela, ali i kroz upoznavanje sa sudbinama konkretnih ljudi s imenom i prezimenom. Na taj način oni se s njima mogu poistovjetiti, pogotovo s djecom koja su tada bila njihovih godina i koji su nažalost stradala u strahotama rata i Holokausta“, rekla je Ilić.

U ime Grada Rijeke obilježavanju su prisustvovali zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski.

 „Holokaust nikada ne smijemo negirati. O toj temi treba progovarati kako se takvo nešto više nikada nigdje u svijetu ne bi ponovilo“, rekla je zamjenica Krpan i čestitala učenicima i profesorima OŠ Škurinje na hrabrosti progovaranja u Holokaustu. „Uvjerena sam da vi nikada nećete samo proći pored kukastog križa ili nekog drugog neprimjerenog znakovlja bez da na to reagirate. Isto tako vjerujem da ćete reagirati na svaki slučaj netolerancije i grubosti prema drugima u svojoj okolini, jer vas tome uče vaši profesori i vaši roditelji i vjerujem da je to najvažnija poruka koju danas šaljemo iz Rijeke. Poruku mira i tolerancije“, rekla je Krpan i izrazila suosjećanje sa svim žrtvama Holokausta te iskazala sućut svim članovima njihovih obitelji.

Potpredsjednica Židovske općine Rijeka Rina Brumini istaknula je kako je obilježavanje Dana sjećanja na Holokaust važan dan za židovsku zajednicu u Rijeci. „To je dan kada se kolektivno sjećamo žrtve Holokausta i vremena Drugog svjetskog rata kada su nažalost stradali mnogi članovi židovske zajednice s područja Rijeke i okolice i drago mi je da učenici i profesori OŠ Škurinje svake godine s dignitetom obilježavaju ovaj dan“, rekla je Brumini.

U sklopu programa, tradicionalnu su, prema židovskom običaju na spomenik žrtvama Holokausta položeni kamenčići.

Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan u najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest