OBILAZAK GRADILIŠTA BUDUĆE ZGRADE GRADSKE KNJIŽNICE RIJEKA: do svibnja sljedeće godine Rijeka će dobiti najmoderniju knjižnicu u Hrvatskoj

12.10.2021. 13:13 | Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: Grad Rijeka

Buduća Gradska knjižnica ima suteren u kojem će biti smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka bruto površine oko 1282 kvadrata

Danas prijepodne organiziran je obilazak gradilišta buduće zgrade Gradske knjižnice Rijeka koja nastaje u tzv. T-objektu u kompleksu Benčić. Radovi bi trebali biti gotovi do svibnja iduće godine.
Obilasku gradilišta prisustvovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar. Obilazak gradilišta vodio je glavni projektant Saša Randić.

Ukupna vrijednost projekta 162 milijuna kuna

Obnova zgrade buduće Gradske knjižnice Rijeka, tzv. T-objekta uz Dječju kuću je sastavni dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 162.123.324 kune, a za realizaciju su osigurana bespovratna EU sredstva u iznosu 68.206.564 kuna. Ostatak se financira iz gradskog proračuna, s tim da je Grad Rijeka osigurao i 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
Zgrada Gradske knjižnice Rijeka je, nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Muzeja grada Rijeke i Dječje kuće, četvrti objekt koji se u bivšem industrijskom kompleksu Benčić preoblikuje u kulturne namjene i postaje sastavni dio novog riječkog kvarta kulture.

Najveća investicija u kulturi u Hrvatskoj

„Zadovoljan sam što se najveća investicija u kulturi u Republici Hrvatskoj, polako, ali sigurno privodi kraju“, rekao je prilikom obilaska gradonačelnik Marko Filipović i istaknuo kako je riječ o investiciji nešto većoj od 75 milijuna kuna te da se radi o nastavku investicija potpomognutih europskim sredstvima. „Grad Rijeka rekorder je po povlačenju europskih sredstava. Treba istaknuti kako su prije ovoga već završeni projekti izgradnje, odnosno obnove zgrada u koje su se smjestili Muzej grada Rijeke, Dječja kuća i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Kada ova zgrada u kojoj se danas nalazimo bude dovršena, Rijeka će dobiti najmoderniju knjižnicu u Hrvatskoj, a kada cijeli Art kvart bude dovršen i kada zaživi u svom punom kapacitetu bit će ovo jedan novi gradski dnevni boravak za sve Riječanke i Riječane“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

U novoj zgradi knjižnice smjestit će se oko 150.000 knjiga i periodike

Kako je objasnio ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, paralelno s izvođenjem građevinskih radova na zgradi, događa se cijeli jedan drugi proces, a to je osmišljavanje usluga smještaja fonda u budućoj zgradi knjižnice, kao i osmišljavanje različitih programskih sadržaja. „U novoj zgradi knjižnice smjestit će se oko 150 000 knjiga i periodike. Već smo sada u toj fazi da u potpunosti već znamo i gdje će se koja zbirka nalaziti i kako će funkcionirati cijela zgrada. Gradska knjižnica napokon dobiva jednu adekvatnu infrastrukturu u kojoj se otvaraju brojne mogućnosti za provedbu raznih programa i vjerujem da ćemo biti dobri domaćini svim našim sugrađanima“, kazao je Cvjetković.
Zadovoljstvo napretkom radova izrazio je i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar. „Ulazimo u posljednjih 6 mjeseci radova na zgradi nove Gradske knjižnice. Projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ izvodi se u predviđenim rokovima i troškovima što je s obzirom na poskupljenje cijena u građevinskom sektoru prilično veliki uspjeh“, istaknuo je Šarar.

Nastojalo se zadržati industrijski štih

Prema riječima glavnog projektanta Saše Randića, još uvijek je u tijeku izvođenje glavnih građevinskih radova kojima se završava osnovna konstrukcija zgrade, a uskoro bi trebali započeti i radovi na postavljanju krova zgrade. „Radovi na rekonstrukciji ove zgrade izuzetno su složeni jer se radi o objektu koji datira iz druge polovice 19. stoljeća i nalazi se na izuzetno mekanom terenu. Iz tog je razloga puno vremena bilo potrebno da se izvedu svi radovi potrebni za stabilizaciju zgrade. Budući da je zgrada dio bivšeg industrijskog kompleksa nastojali smo zadržati taj industrijski štih što je više bilo moguće“, objasnio je Randić.
Dovršetak čelične krovne konstrukcije cijeloga objekta očekuje se do kraja studenog ove godine, a kompletno “zatvaranje” osnovnog volumena objekta sa pokrovom i svim prozorima trebalo bi biti izvedeno tijekom siječnja sljedeće godine, objavio je Grad Rijeka.

 

 

Odjel za slijepe i slabovidne osobe

Buduća Gradska knjižnica ima suteren u kojem će biti smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka bruto površine oko 1282 m2. Neto površina, na svim etažama iznosi 4530 m2. Etaže će biti povezane stubištem i liftovima.
Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane zgrade i vodit će u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti info pult s radnim mjestima djelatnika.
Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.
Na prvom katu bit će smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora 1. kata stubište penjati na odjel stručne literature koji će biti smješten na drugom katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama. Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja, sastanke.
Povezane objave

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu u tijeku je  manifestacija Team work days 2022., javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadrugama Primorsko – goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (151)

PETAK, 20. svibnja TRSAT, 13.30Ivan Maričić (1925) DRENOVA, 14.30Franka Knežić (1943) DRENOVA, 13.30Đuro Dešić (1939) SUBOTA, 21. svibnja DRENOVA, 13.00Aleksandar Gabrić (1937) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka. ...

Pin It on Pinterest