REPORTER BURINA NA MJESTU NOVOG EKSPLOZIJSKOG NAPADA NA BANKOMAT: tri dana nakon dizanja u zrak bankomata na Vežici pljačkaši demolirali bankomat u Crikvenici

29.11.2021. 11:27 | Crna kronika

Autor teksta: Fiore VEŽNAVER , Foto: Fiore VEŽNAVER

Na meti otimača novca našao se noćas bankomat Raiffeisen banke, smješten u prizemlju   Robne kuće Rivijera u središtu Crikvenice, pokraj ulaza u market Konzuma

Novi pljačkaški napad na bankomat dogodio se u riječkoj regiji: ovog puta eksplozija se dogodila na bankomatu u središtu Crikvenice. Na meti otimača novca našao se bankomat Raiffeisen banke, smješten u prizemlju trgovačkog centra, Robne kuće Rivijera, u Ulici braće Brozičević 3, pokraj ulaza u market Konzuma.
Prema prvim informacijama, detonacija je odjeknula nešto poslije 2 sata u ponedjeljak ujutro. Istražitelji se zasad, u interesu istrage i otkrivanja počinitelja, ne izjašnjavaju o tome što je s novcem iz bankomata, jesu li lopovi koji su izazvali eksploziju uspjeli oteti novac iz bankomata i, ako jesu, o kojoj se svoti radi. Zasad nema naznaka da je policija, čiji su djelatnici jutros obavljali očevid, ušla u trag onima koji su napali bankomat.

Eksplozija manje razorne moći nego na Vežici

Noćna “diverzija” na crikvenički bankomat dogodila se tri dana poslije istovrsnog slučaja, nakon što je u petak ujutro u snažnoj eksploziji uništen bankomat u sklopu Robne kuće na Vežici. No, za razliku od napada na bankomat na Vežici, ova eksplozija je, po svemu sudeći, bila mnogo manje razorne moći. U “vežičkom” slučaju u silovitoj eksploziji razvaljen je ulazni prostor prodavaonice Brodokomerc Nove, popucala su praktički sva stakla na vratima, oštećen i drugi inventar, a krhotine, prije svega stakla, razletjele na sve strane. U slučaju crikveničkog bankomata nema štete na samom ulaznom prostoru Konzumovog marketa, iako je popucalo staklo na pročelju, uz bankomat. No, eksplozija je zasigurno imala svoju silinu, bankomat je razvaljen, a neki dijelovi odletjeli dvadesetak metara, blizu pekarnice na suprotnoj strani ulice.

Susjedni bankomat nisu dirali

Treba reći da se napadnuti bankomat nalazi s desne strane uz ulaz u Konzumov market, dok se sa suprotne strane nalazi bankomat Erste banke, koji se nije našao na meti. Policija je danas rano poslijepodne još uvijek bila na mjestu događaja i osiguravala bankomat, mada je formalno završen očevid, nakon pomnog prikupljanja tragova koji bi mogli odvesti do počinitelja. Konzum je zatvoren, a danas oko 13 sati još uvijek nije bilo poznato kada će se otvoriti za kupce.
Danas je reporter Burina razgovarao s većim brojem ljudi koji su stigli pred Konzum, ali je i njih, kao i prije tri dana one pred Robnom kućom Vežica, iznenadio prizor kojeg su zatekli, a koji trenutak kasnije su zbog rastegnute trake “stop, policija” shvatili da ovdje neće obaviti kupovinu. Nitko od njih nije noćas čuo nikakvu detonaciju. Ali, jedna prodavačica imala je neka posredna saznanja.

Prodavačica: Prijateljica mi je rekla da joj se stan stresao od eksplozije

– Kada sam rano ujutro došla na posao, policajci su već obavljali očevid, sve oko bankomata blokirano trakom, vidjela sam više policajaca i inspektora koji su pregledavali mjesto događaja. Ja sama tako ne znam nešto više o događaju, no prijateljica iz susjedstva s kojom sam jutros razgovarala rekla mi je da su bila prošla dva sata kada se njen stan dobro stresao od eksplozije. Koliko mi je rekla, tada je više bila u polusnu i ne može se reći da ju je detonacija probudila, ali ju je to prestrašilo. Nije htjela ni otvoriti prozor i pogledati o čemu je riječ – kazala je za Burin prodavačica koja je željela ostati anonimna.

Crikveničanin: Pa što se to događa u našem kraju?

– Pa što se to događa? Pa, zar nije za vikend nešto slično bilo u Rijeci. Netko nevin, obični prolaznik, na kraju će nastradati u tim eksplozijama – komentirao je stariji Crikveničanin, čekajući da njegova supruga obavi kupnju u obližnjoj pekarnici. – Živim tu u blizini, ali nisam čuo nikakvu eksploziju – dodao je Crikveničanin, pitajući se hoće li policija uspjeti ući u trag “minerima”.
Na njegove riječi nadovezao se drugi sredovječni Crikveničanin, napominjući da bi nadzorne kamere uokolo mjesta događaja ovdje mogle dovesti na trag napadačima na bankomat. – Nadam se da će snimke kamera pomoći. No, pretpostavljam da se ovdje radi o profesionalnim pljačkašima koji su točno znali kamo idu i da su prije podmetanja eksploziva dobro “snimili” bankomat – dodao je naš sugovornik.

 

Jesu li počinitelji isti?

Zasad se može samo spekulirati da li je oba napada na bankomate – Vežici i Crikvenici – izveo isti “autor”, ili se radi o različitim počiniteljima. Nemamo detaljnija saznanja o oba događaja, no činjenica jest da je “crikvenička eksplozija” bila daleko manje razorna. Po tome bi se moglo zaključiti da su možda počinitelji različiti, ali i ne mora značiti.
Inače, kao što je Burin već pisao nakon dizanja u zrak bankomata na Vežici, praksa u Hrvatskoj pokazuje da se eksplozije izvode na dva načina: korištenjem plina za autogeno zavarivanje ili eksplozivom, TNT-om. Ovaj prvi način dosta je »popularan«, a pogotovo to vrijedi za riječku i istarsku regiju. Izazivanje eksplozije nakon ubacivanja plina iz boca za autogeno zavarivanje, metoda je što je sa sigurnošću korištena u ožujku 2018. godine, kada je uništen bankomat Privredne banke Zagreb u prizemlju Robne kuće Vežica. Nakon tog slučaja pojavila se čak i videosnimka događaja, vidjeli su se i počinitelji kako pripremaju detonaciju i bježe s mjesta događaja.

 

 

 

Povezane objave

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Tehnički uzrok nastanka požara je isključen, izvijestila je policija nakon završetka očevida na mjestu požara u kojem je jučer oštećena kuća u izgradnji u Puntu. Očevid su proveli službenici Policijske postaje Krk u suradnji s protupožarnim inspektorom....

Pin It on Pinterest