NIŠTA JOŠ OD PRESUDE ZA POGIBIJU SESTARA FILIPOVIĆ: umjesto objave presude, sud odlučio preotvoriti raspravu i neposredno saslušati još jednog svjedoka

12.12.2022. 14:18 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Ništa još od  presude Robertu Žaji (52) iz Mavrinaca, optuženom da je prije 16 godina na autocesti Rijeka – Zagreb, u blizini benzinske crpke na Cerniku – vozeći u suprotnom smjeru – skrivio stravičnu prometnu nesreću u kojoj su poginule sestre Višnja (22) i Gordana (18) Filipović, a još su trojica mladića ozlijeđena.

Za danas u 14 sati bila je, naime, zakazana objava presude u riječkom Županijskom sudu, ali je vijeće, kojem predsjeda sutkinja Jesenka Kovačić, odlučilo preotvoriti glavnu raspravu. Vijeće je odlučilo da se ipak pokuša saslušati jedan svjedok koji dosad nije bio dostupan, a sada se čini da bi mogao doći na suđenje. Majka ovog svjedoka, kojeg je sud pet puta pokušavao dovesti u sudnicu, ranije je izjavila da je on u Njemačkoj, da ne zna njegovu adresu, ali ovih dana je dobiven podatak o tome koja je njegova adresa elektronske pošte. Nova rasprava zakazana je za deset dana. 

U sudnici je tijekom suđenja pročitan iskaz ovog svjedoka koji je svojedobno sa Žajom radio u dvjema istim tvrtkama. Prema njegovim riječima, Žaja ga je znao voziti na posao, a bilo mu je čudno što je uvijek izbjegavao dionicu autoceste pokraj benzinske crpke INA-e na Cerniku, bez obzira što je to bio kraći i ubičajeni put. Čak i kada bi išli na piće, izbjegavao bi kafić u blizini crpke, znao je reći da mu to mjesto nije drago zbog prošlosti. Svjedok je naveo i da su prilikom vožnji u više navrata naišli na prometnu nesreću, a da Žaja nije htio uopće razgovarati o toj temi. 

IZBJEGAVALA SUDAR, PA DOŠLO DO TRAGIČNOG PREVRTANJA

Tragična nesreća dogodila se 15. prosinca 2006. godine, oko 20.25 sati, na dionici kod benzinske crpke INA-e na Cerniku, na prometnim trakama u smjeru Zagreba. Robert Žaja se tereti da je upravljao automobilom “renault clio”,  registarske oznake RI 790-HM, vozeći autocestom u zabranjenom smjeru njemu krajnje desnom prometnom trakom. U jednom trenutku je iz suprotnog smjera, vozeći regularno, naišao automobil “toyota yaris” kojim je upravljala Višnja Filipović. Kako bi izbjegla direktan sudar s nailazećim vozilom, vozačica je naglo skrenula udesno. Došlo je do snažnog zanošenja “toyote”, u kojoj se nalazilo i četvero putnika, a onda i do višestrukog prevrtanja, na kraju se auto zaustavio na kotačima. Vozačica Višnja Filipović preminula je na mjestu nesreće, dok je njezina sestra Gordana, koja je sjedila iza vozačice, umrla u bolnici sljedećeg jutra. Ostala trojica putnika zadobila su lakše ozljede.

žaja: nemam apsolutno nikakve veze s nesrećom

– Nisam kriv. Nemam apsolutno nikakve veze s nesrećom. Tvrdnje da sam nekim supritvorenicima u zatvorskoj sobi priznao da sam skrivio nesreću su obične neistine – izjavio je Robert Žaja u svojoj kratkoj obrani na suđenju.

Žaja je bio uhićen upravo na dan kada se navršila deseta godišnjica nesreće, a zatim je u istražnom zatvoru proveo dva mjeseca. 

Prijeti mu  od jedne do deset godina zatvora, a sudi mu se po “starom” Kaznenom zakonu što je bio na snazi u vrijeme kada se dogodila teška automobilska nesreća. Njime je određena  blaža maksimalna kazna nego po aktualnom zakonu.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest