Nije istaknuo cijene voća i povrća izloženih na prodaju ispred prodavaonice, sud trgovca kaznio sa 690 eura

24.01.2023. 16:30 | Crna kronika, Novosti

Novčanu kaznu od 663,61 eura (5.000 kuna) izrekao je sud u Malom Lošinju 37-godišnjem trgovcu zbog toga što nije istaknuo maloprodajne cijene većeg broja artikala – voća i povrća – izloženih na prodaju ispred prodavaonice. Sudac malološinjskog Prekršajnog odjela riječkog Općinskog suda odredio je i da je trgovac – obrtnik dužan platiti 26,54 eura (200 kuna) na ime troškova prekršajnog postupka.
Sudski epilog je to slučaja u kojem je krivim za prekršaj iz Zakona o zaštiti potrošača oglašen 37-godišnji trgovac. Sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnog prijedloga Državnog inspektorata, Područni ured Rijeka, koji je vlasnika obrta teretio da 17. kolovoza prošle godine nije istaknuo cijene na nizu artikala izloženih na prodaju na javnoj površini ispred prodavaonice u Ulici Priko u Malom Lošinju. Bili su to, među, ostalim banane, grožđe, lubenice, dinje, rajčice, krastavci te drugo voće i povrće, ukupno 15-ak artikala.


Glavna rasprava na sudu održana je bez prisutnosti okrivljenika koji je uredno pozvan, ali se nije pojavio, niti opravdao svoj izostanak, a nije dostavio ni pisanu obranu. Sud je saslušao tržišnog inspektora koji je obavio inspekcijski nadzor u prodavaonici, a on je rekao da je tada utvrdio kako okrivljeni trgovac nije istaknuo maloprodajne cijene većeg broja artikala izloženih za kupce ispred prodavaonice. Za 15-ak proizvoda uopće nije bila istaknuta cijena, pa je protiv trgovca podnesen optužni prijedlog, kazao je tržišni inspektor koji je naglasio da se slučaja vrlo dobro sjeća.
Malošinjski sud u svojoj presudi navodi da će se smatrati da je kazna od 663 eura plaćena u cijelosti ako okrivljeni trgovac uplati dvije trećine kazne (442,37 eura) u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.
Na presudu postoji pravo žalbe, a u tom slučaju će arbitrirati Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske.

U članku 7. Zakona o zaštiti potrošača navodi se da trgovac mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos maloprodajne cijene, kao i cijene za jedinicu mjere proizvoda.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

Pin It on Pinterest