Najavljeni 14. Dani antifašizma u Opatiji, među gostima jedne tribine i riječki odvjetnik Dalibor Čajkovski

Foto: Grad Opatija

Najavljen je program 14. Dana antifašizma u Opatiji koji će se se održati od 1. do 3. ožujka, a ovogodišnja tema je „Rješavanje sukoba“. DAF zajednički tradicionalno organiziraju UABA Opatija i Gimnazija Eugena Kumičića Opatija uz podršku Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.

Prvog dana, 1. ožujka, u Vili Antonio s početkom u 17 sati bit će prikazan dokumentarac poljskog redatelja Pawela Lozinskog „Ti nemaš pojma koliko te volim“. U filmu je fokus na psihoterapiji majke i kćeri koje su u sukobu, a terapeut, koji je dakle medijator, ima izuzetno važnu ulogu u pokretanju radnje. Zapravo, film na školski način prikazuje kako izgleda medijacija između strana u konfliktu. Nakon filma slijedi rasprava o filmu u kojoj će sudjelovati Antonela Petković i moderatorica Jelena Androić.

Drugog dana, Dana za mlade, od 15 do 19 sati u prostorijama Kulturnog doma Zora i Centra za inovacije u turizmu Hubbazia bit će organizirane radionice namijenjene učenicima opatijskih srednjih škola. Radionica pod nazivom „Nenasilno rješavanje sukoba u školi“ uključuje upoznavanje pojave sukoba, unaprjeđivanje komunikacijskih vještina i vježbe medijacije, a provode ih medijatorice Suzana Fugaj i Dušanka Pribičević Gelb iz Hrvatske udruge za medijaciju (HUM). Moderatorice radionice su Ivana Černeha i Sara Meszaros.

U četvrtak, 2. ožujka, s početkom u 17 sati u Vili Antonio organizirano je i savjetovanje o kvalitetnoj zaštiti i prezentaciji antifašističke baštine u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, UABA Opatije, SABA PGŽ – a i Apoteke – Prostor za suvremenu umjetnost. Moderatori će biti Vesna Teršelič i Neven Šantić.

Trećeg, posljednjeg dana manifestacije, 3. ožujka, u 17 sati u Vili Antonio održat će se tribina pod nazivom „Rješavanje sukoba“ (Mogu li se pravni, društveni i politički sukobi mirno razriješiti?). Prije početka tribine učenici opatijskih srednjih škola predstavit će rezultate radionica o vršnjačkoj medijaciji. Gosti tribine su odvjetnik i medijator Dalibor Čajkovski te izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Krešimir Petković koji će propitati koliko je rješavanje sukoba mirnim putem danas korisno i učinkovito, što bi trebalo napraviti da to postane važna, ako ne i obavezna, metoda za određene vrste konflikata te tko su ključni akteri koji na to utječu. Moderator tribine je Neven Šantić.

Obrazovanje djece i mladih, koji su u suvremenom svijetu, nažalost opterećeni raznim, često i lošim utjecajima, jedini je ispravni put da očuvamo prave vrednote i upravo je u tome istinska vrijednost tradicionalnih dana antifašizma koji se već 14. godinu održavaju u Opatiji, uz pokroviteljstvo Grada Opatije, naglasio je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest