Najavljen program obilježavanja blagdana Velike Gospe

08.08.2023. 18:27 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U jednom od najvećih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, Svetištu Majke Božje Trsatske, i ove će se godine tradicionalno obilježiti blagdan Velike Gospe.

Kao i proteklih godina, očekuje se dolazak velikoj broja vjernika i hodočasnika, a kako je najavio fra Krunoslav Kocijan, gvardijan trsatskog samostana i čuvar svetišta, program svetkovine započinje trodnevnicom, u subotu, 12. kolovoza. Prvog dana trodnevnice svetu misu predvodit će fra Zoran Bibić, dosadašnji župnik Župe sv. Jurja, a nakon svete mise održat će se koncert marijanskih napjeva. Vokalni ansambl pratit će glazbenici na orguljama i violončelu.

Drugog dana trodnevnice, 13. kolovoza, večernju svetu misu predvodit će fra Ivan Miklenić, dok će u ponedjeljak svetu misu predvoditi fra Gabrijel Bošnjak, i ta će se misa, ukoliko dozvole vremenski uvjeti, održati u perivoju Majke Božje Trsatske. Tijekom cijelog dana za hodočasnike će biti otvorena izložba portreta sv. Ivana Pavla II, iz fondacije Jurjević.

U utorak, 15. kolovoza, na sam dan Velike Gospe, svete mise će se održavati u perivoju, i to u 6, 7, 8, 9, 10 i 11:30 sati, a večernju misu u 18:30 sati predvodit će riječki nadbiskup monsinjor Mate Uzinić.

Prometna regulacija na Trsatu na blagdan Velike Gospe

Što se tiče prometne regulacije, 15. kolovoza od 5:30 do 22 sata za promet će biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca, Frankopanski trg, Ulica fra Serafina Schona, Ulica Drage Šćitara (od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona) te Radićeva ulica. Zabrana prometovanja odnosi se na sva vozila osim za vozila javnog gradskog prijevoza, interventna vozila, vozila stanara, taksi vozila i vozila s potrebnim akreditacijama.
Linija Autotroleja broj 2 bit će besplatna za građane i vozit će po pojačanom voznom redu.

Proslava Vele Gospe u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije

Program proslave blagdana Velike Gospe, osim u svetištu Majke Božje Trsatske, i ove će se godine prigodnim programom obilježiti i u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u župi i crkvi koja je, kako je istaknuo župnik Sanjin Francetić, upravo i posvećena Velikoj Gospi odnosno Djevici Mariji.
Trodnevnica u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije počinje 12. kolovoza svetom misom u 19 sati koju će predvodit Ilija Jakovljević, župnik u Fažani i vicepostulator blaženog Miroslava Bulešića.
U srijedu, 16. kolovoza, u 19 sati će krenuti procesija s kipom Gospe Karmelske iz župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do zavjetne crkve Svetog Sebastijana, gdje će biti održana i zavjetna sveta misa.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest