Najavljen Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2023.

03.03.2023. 15:30 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ, Grad Rijeka

U Centru autohtonih proizvoda Kašetica primorsko – goranska najavljen je Međunarodni eno – gastro festival WineRi koji će se  održati 10. i 11. ožujka u Kongresnom centru Exportdrvo.

Kao najava festivala će se u vinoteci Wine&Co, u četvrtak, 9. ožujka, u 18 sati održati radionica „Decanteri s Kvarnera“, koju će moderirati ambasadorice brenda Kvarner Wines i vrsne sommelierke Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Monika Neral, Martina Škarica, Marinela Mrkonja.

Ove godine WineRi se poklapa s prvim Women’s Weekendom koji se istovremeno održava u Exportdrvu što će dodatno obogatiti sadržaj samoga festivala te će se u petak, 10. ožujka, održati zajednički After party, također u hali Exportdrvo koji organizira Stilueta.net. Festival okuplja više od 70 izlagača s više od 300 etiketa vina iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Makedonije i Srbije, dok će Primorsko – goransku županiju predstavljati svi članovi Udruženja Kvarner Wines.

Na najavnoj konferenciji sudjelovali su zamjenik župana Petar Mamula, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktorica turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije Dalibor Šoštarić, predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Ivica Zbašnik, ambasadorica brenda Kvarner Wines i sommelierka Ines Matić Matešković te ispred organizatora, Anton Katunar, predsjednik Udruženja Kvarner Wines.

Katunar je iskazao svoje zadovoljstvo što Rijeka i Kvarner i dalje imaju ovaj sjajan vinski festival koji je postao mjesto okupljanja Kvarnerskih vinara i prijatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja i polako postaje festival vina od autohtonih sorti Kvarnera i Jugoistočne Europe.

“Okupiti na jednom mjestu reprezentaciju vinske regije Kvarner pokazatelj je uspješnosti festivala koji ujedno nudi i najvrijednije s hrvatskih polja te spaja zeleno i plavo. Izuzetno mi je drago da će se poseban naglasak staviti na vina od autohtonih sorti jer je upravo Kvarner najbogatija vinska regija u Hrvatskoj po pitanju autohtonih sorti. Isto tako, drago mi je da je i ovaj prostor Kašetice primorsko– goranske mjesto gdje se najavljuje festival i da će se proizvodi koji se nalaze u Kašetici moći kušati i na festivalu“ istaknuo je dožupan  Mamula.

„Oživljavanje prostora Exportdrvo koji polako postaje središnje kongresno sajamsko središte, upravo zahvaljujući ovom i drugim događanjima pokazatelj je da Rijeka postaje između ostalog i kongresno – sajamski grad i razvija se kao turistička destinacija i izvan ljetnih mjeseci“, zaključio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

„Dobra hrana i dobro vino idu rukom pod ruku, a svaki turist želi isprobati autohtonu ponudu. Ovaj festival je upravo ono što je Kvarneru nedostajalo – centralni eno – gastro festival na kojem su okupljeni proizvođači, koji postaje motiv dolaska na Kvarner i budi želju da nakon festivala posjetitelji posjete zastupljene proizvođače“ napomenula je Peršić Živadinov.

Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je kako Turistička zajednica kontinuirano radi na obogaćivanju i raznolikosti turističke ponude destinacije te sa zadovoljstvom podupire međunarodni eno – gastro festival WineRi, koji naglasak stavlja na enogastronomsku ponudu.

„Primarna djelatnost našega Centra je promocija autohtonih proizvoda Primorsko – goranske županije i zato su ovakva događanja od iznimne važnosti za nas i podržavamo ih te sudjelujemo na njima“ istaknuo je ravnatelj Šoštarić. „Pokretačka snaga razvoja gospodarstva našega kraja su obrtnici, prvenstveno oni u uslužnom turističkom sektoru, zato je ovakva manifestacija sjajna prilika da se povežu proizvođači sa svojevrsnim distributerima i promotorima proizvoda. Drago nam je da su i organizatori shvatili važnost sektorskog povezivanja i omogućili svim obrtnicima dolazak na festival“, zaključio je predsjednik Zbašnik. Naša je zadaća kao ambasadorica brenda Turističke zajednice Kvarnera Kvarner Wines i vinskih profesionalki promocija vinske kulture i edukacija kojom se podiže svijest o kvaliteti proizvoda i o općoj kulturi stola“, rekla je Ines Matić Matešković.

 

Ulaznica na festival će se naplaćivati 20 eura, dok je kaucija za čašu 5 eura. Festival, kao i svaki do sada, ima humanitarni karakter te će se pomoći Udruzi Srce za nju koja skrbi o prijevozu žena oboljelih od karcinoma te će svi posjetitelji festivala moći prigodno donirati udrugu.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest